Alle benodigdheden om te karpervissen
Karper benodigdheden
Karper benodigdheden zijn er in van vele verschillende merken en in een groot aantal prijsklasse. Ben je zelf een karpervisser of wil je dit worden? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een voorbereide karpervisser is een succesvolle karpervisser dus is het belangrijk dat je alle karper benodigdheden die je nodig hebt tijdens je karper sessie bij de hand hebt. Maar wat is er dan allemaal specifiek nodig? Hieronder een goed en duidelijk overzicht van welke karper benodigdheden je in ieder geval bij je moet hebben wanneer je gaat vissen op karpers. Ook lees je waar je per product op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste in je bezit hebt.
De karperhengel één van de onmisbare karper benodigdheden
Het product wat bovenaan staat bij karper benodigdheden is de karperhengel! Karpervissen is zo goed als onmogelijk zonder een hengel. Je kunt moeilijk de karper naar je toe lokken, laten happen en uit het water trekken als je niets hebt om deze handelingen mee uit te voeren. Maar niet elke hengel is hetzelfde en daardoor zijn niet alle hengels even geschikt om te gebruiken voor het karpervissen. Waar moet je dan op letten bij je karperhengel?
Op karpers vissen doe je meestal op een statische manier. Hiervoor gebruik je meestal een vastlood montage met een zelfhaaksysteem. Je lokt de karper met voer naar je stek waar het zelfhaaksysteem met een boilie ligt, wanneer de karper de boilie opzuigt, zal de lijn met lood waar de boilie aan vastzit als tegengewicht de haak in de onderlip van de karper zetten. Op dit moment is het tijd om de vis binnen te halen! Maar welke karperbenodigheden en hengels zijn er geschikt om op deze manier op karpers te vissen?
De lengte van de karperhengel
Een van de specificaties aan je karperhengel is natuurlijk hoe lang deze is.
Tegenwoordig zijn er kaperhengels te krijgen in vele verschillende lengtes. Vroeger was de standaard hengel bij het karpervissen zo’n 3,6 meter ook wel 12 voet lang. Deze lengte past goed bij het leefgebied van de karper en hoe zwaar en sterk de karper is, zodat je deze beter naar binnen kunt halen. Maar door de vraag naar kleinere karperhengels zijn deze tegenwoordig ook goed leverbaar en uitstekend te gebruiken in diverse omstandigheden.
Een karperhengel en het werpgewicht
Bij het werp gewicht wordt er rekening gehouden met hoe zwaar het lood kan zijn tijdens het uitgooien. Dit gewicht hangt samen met de testcurve en wordt gemeten in Amerikaanse ponden, ook wel afgekort tot lbs. Ga je in Nederland vissen op karpers, dan is het gebruik van een hengel met een testcurve van rond de 2,50 tot 2,75 lbs aan te raden, dit is net iets meer dan 1 tot 1,25 kilogram. Hiermee kan je tussen 60 en 100 gram lood mee wegwerpen.
Het gewicht van je hengel hangt ook sterk af van waar je gaat karpervissen. Wanneer je op een vijver je hengel uitgooit hoeft deze van lager gewicht zijn dan wanneer je gaat vissen in een sterk stromende rivier of op een groot meer. Hoe meer tegenkracht, hoe zwaarder je hengel moet zijn.
De karper molen
Een ander artikel wat niet mag ontbreken in je karper benodigdheden is een karper molen! Je kunt nog zo'n goede karperhengel hebben, als je molen niet goed werkt heb je alsnog veel moeite om de karper binnen te halen. Bij statisch karpervissen maak je meestal gebruik van een baitrunner ook wel vrijloopmolen. Dit heet een vrijloopsysteem, wat inhoudt dat de hoofdlijn eenvoudig van de molen loopt op het moment dat de karper gehaakt is en weg zwemt. Dit is om te voorkomen wanneer de karper zich haakt en schrikt en probeert te vluchten je hengel in het water word getrokken. Pas wanneer je zelf aan de slinger van de molen gaat draaien, stopt deze uitloop en kun je de vis drillen op de normale slip. Al bij één slag aan de slinger schiet de molen van de vrijloopstand naar de gevechtsstand.
Dit zijn de handigste molens voor deze vorm van visserij de grootte van de spoel en molen moet je aanpassen op de hengel om de juiste balans te krijgen.
Karperlijn een belangrijk item in je karper benodigdheden
De karperlijn is naast de hengel en de molen onmisbaar bij je karper benodigdheden. Je moet wel een goede karperlijn gebruiken om te voorkomen karpers te verspelen door een lijn breuk. Net als dat er verschillende soorten molens en hengels zijn, zijn er ook verschillende soorten karperlijn en moet je weten welke jij moet gebruiken.
De dikte van de karperlijn
Allereerst is het belangrijk dat je karperlijn de juiste dikte heeft. Vaak gooi je bij statisch vissen je lijn ver uit, soms wel verder dan 100 meter. Je moet dan wel een vislijn hebben die dit aankan. Gebruik daarom voor statisch karpervissen een lijn met een diameter van 0,28 tot 0,35 millimeter. Wanneer je vist in een omgeving met veel obstakels, zoals mosselbanken en stenen, gebruik dan een lijn van 0,4 millimeter om lijnbreuk zoveel mogelijk te voorkomen.
De rek van de karperlijn
De rek in je karperlijn is erg belangrijk dit voorkomt dat bek van de vis door de haak uitscheurt! Dit kan eventueel gebeuren bij het aanslaan en te strak drillen van de karper bij obstakels. Teveel rek is ook niet handig je hebt dan nog maar weinig contact met de karper en kan je de karper niet goed sturen indien dat nodig is. De meeste nylon kaperlijnen voldoen tegenwoordig aan deze specificaties en hebben een gemiddelde rek. Je hoeft hier dan ook niet echt op te letten.
Gevlochten of nylon karperlijn
Veelal wordt nylon aangeraden om te gebruiken voor je karperlijn, omdat deze stof voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden. Daarnaast kun je ook een gevlochten karperlijn gebruiken, zelf raad ik aan dit alleen te gebruiken als je boven de 150 meter vist! Op deze lijn zit geen rek en is de kans vele malen groter dat je de bek van de karper beschadigd. Ben je een beginnende karpervisser dan hoort deze lijn zeker niet in de karper benodigdheden.
Hengelsteunen en de Rodpod
Je karperhengels de hele tijd in je handen houden terwijl je wacht op die ene aanbeet is natuurlijk geen optie. Daarom is het verstandig om hengelsteunen of een rodpod aan je karper benodigdheden toe te voegen. Je kunt kiezen uit een hengelsteun ook wel backsticks genoemd die je in de grond prikt. Maar nog makkelijker is een rodpod deze kan je ook op harde ondergronden gebruiken en is dus vaker inzetbaar. In beide gevallen schroef je de beetmelders op de voorste steun en een achtersteuntje op de achterste steun hier klem je het achterste gedeelte van de hengels in.
Vaak is het handig om beide producten aan je karper benodigdheden toe te voegen zodat je in elke situatie je hengels neer kan zetten.
De beetmelders in je karper benodigdheden
Bij het statisch karpervissen met een vrijloopsysteem is het beste moment om de karper aan te slaan wanneer deze word gehaakt in zijn onderlip. En dat kan je doen door een beetmelder aan je karper benodigdheden toe te voegen. Deze geeft een signaal af wanneer de karper is gehaakt en de lijn van je molen afhaalt. Dit wordt gedaan door een hoge pieptoon waardoor je meteen gealarmeerd bent. Dit is vooral handig om het feit dat je meestal lang moet wachten totdat je beet hebt en je focus daardoor kan afzwakken. Ook bij nachtvissen is dit zeer handig, je kan immers niet slapen en opletten.
Beetmelders kun je naar eigen voorkeur instellen. De standaard beetmelders zijn alleen in te stellen op hoe hard de pieptoon te horen is, maar de wat luxere varianten kunnen ook in hoogte van de tonen gewijzigd worden en hoe gevoelig de beetmelder afgesteld moet staan.
Swingers en Hangers
Als je een karper hebt gehaakt op een stek waar hij de keuze heeft van je af en naar je toe te zwemmen, kan hij besluiten ook jou kant op te zwemmen. Normaal zou de karperlijn dan slap vallen en je beetmelder niet afgaan. Om de beetmelder toch af te laten gaan zijn de swingers en hangers uitgevonden. Deze bevestig je onder je beetmelder en klem je de karperlijn in vast, als de karper nu jou kant op zwemt trekt de swinger of hanger de lijn strak waardoor de beetmelder afgaat. Dit is dus ook een product wat zeker niet mag ontbreken in je karper benodigdheden.
Het karperaas in je karper benodigdheden
Dan heb je bijna alle belangrijke karper benodigdheden om een karper te vangen. Wat je dan nog mist is misschien zelfs nog belangrijker dan je hengel zelf: het karperaas. Zonder aas gaat geen één karper in je haak bijten en vang je dus ook niets. Goed aas gebruiken is dus belangrijk.
Voor het vissen op karpers is één soort aas het beste en deze naam is hier al eerder gevallen: boilies. Boilies zijn kleine bolletjes voedsel die een sterk aroma afgeven. Dit verspreidt zich in het water om de karpers te lokken. Er zijn veel soorten boilies met allemaal een eigen kleur, geur, smaak en ga zo maar door. Een echte voorkeur welke boilie het beste is bestaat eigenlijk niet. Meestal is het een kwestie van proberen welke boilie het beste bij je past.
De karper scheppen en onthaken
Als je dan eindelijk beet hebt en het tijd is om de karper op de kant te krijgen is het volgende artikel onmisbaar in je karper benodigdheden. Het karper schepnet is een net speciaal gemaakt voor het scheppen van karpers, de afmeting en sterkte zijn gebaseerd op het scheppen van grote karpers. De meeste karper schepnetten hebben een steel van 1 meter en 80 centimeter deze steel bestaat soms uit één of twee delen maar is ook wel eens telescopisch. Het net heeft vaak een doorsnede van minimaal een meter zodat elke karper er goed in past. Na het scheppen moet je de karper ergens neer leggen om de haak te verwijderen en of te wegen en foto's te maken. Voor deze handelingen kan je het beste een onthaakmat of cradle in je karper benodigdheden opnemen. Dit is een soort kussen waarop je de karper kan neerleggen zodat hij niet beschadigd.
Karpervissen benodigdheden
Verder zijn er nog een aantal karper benodigdheden die je nodig hebt om te gaan karpervissen. Dit noemen we end tackle of kleinmateriaal. Deze karperspullen zijn om de laatste meter van je karperlijn te maken. We noemen een paar onmisbare artikelen op zodat je samen met de boven vermelde producten een karperset hebt om te gaan karpervissen. Leadclips en rubbers met silicone tube of een karper leader hier bevestig je het karper lood en de karper onderlijn (rig) aan welke je dus ook nodig hebt. Aan de karperonderlijn bevestig je een boilie met een boilienaald en zet je deze vast met een stopper. Met al deze karper benodigdheden ben je klaar om jouw karpers te gaan vangen!