maart 10

Hoeveel visolie zit er in één karper?

0  comments

Van visolie capsules, een superster in veel supplement assortimenten, wordt gezegd dat het allerlei voordelen heeft voor de gezondheid van je hart. Maar maakt het de hype echt waar? En hoeveel visolie capsules kun je maken van één karper? Tijd voor interessante antwoorden.

Wat doet visolie?

Voorstanders beweren dat visolie je risico op hartaandoeningen kan verlagen door je bloeddruk en cholesterol te verlagen. Dat komt omdat visoliesupplementen een pilvorm zijn van omega-3 vetzuren, die al tientallen jaren zijn onderzocht en bewezen voordelen hebben voor de gezondheid van het hart.

Omega-3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die voorkomen in vis zoals haring, wilde zalm, blauwvintonijn en karper. Je lichaam kan ze niet zelf aanmaken en daarom is vis met veel omega-3 vetzuren zo’n belangrijk onderdeel van een gezond dieet.

Bevolkingen die veel vis met omega-3 vetzuren eten, hebben een lagere kans op hartaandoeningen.

Hoeveel visolie capsules kun je maken van 1 karper?

Het aantal visolie capsules dat je kunt maken van één karper hangt af van de grootte van de karper en het gehalte aan olie in de vis. Een gemiddelde karper kan tussen de 5 tot 15 kg wegen. De hoeveelheid olie die je uit een vis kunt halen is echter relatief klein, en karpers staan niet bekend om hun hoge oliegehalte zoals sommige andere vissoorten.

Gemiddeld zou je uit een grote karper misschien 100 tot 300 ml olie kunnen extraheren, afhankelijk van de extractiemethode en de vetrijkheid van de vis. Aangezien een standaard visolie capsule ongeveer 1 gram (ongeveer 1 ml) olie bevat, zou je uit één karper ongeveer 100 tot 300 capsules kunnen maken.

Maar werken visolie capsules?

Zelfs voor de best geteste visolie capsules is er één voorbehoud: er is nog geen hard bewijs dat ze veel doen. We weten dat mensen die veel omega-3 vetzuren binnenkrijgen door vis te eten een lager risico hebben op cardiovasculaire voorvallen, maar dat is niet bevestigd in onderzoeken naar vrij verkrijgbare doses visolie capsules. De bestaande gegevens zijn gewoon niet erg overtuigend.

Er zijn zeer grote onderzoeken gedaan door zeer gerenommeerde organisaties en die lieten gewoon geen verschil zien in cardiovasculaire risicovermindering of andere gezondheidsvoordelen.

Als het gaat om visolie capsules moet er wat tegenstrijdige en controversiële informatie worden uitgezocht. Veel cardiologen hebben het standpunt ingenomen dat het bewijs niet erg goed is voor de voordelen van visolie capsules. We hebben meer onderzoeken nodig om een sterke aanbeveling te kunnen geven om deze producten te nemen.

Een groot onderzoek toonde aan dat mensen die een pure-EPA visoliepil namen hun risico op hart- en vaatziekten met 25% verminderden, vergeleken met mensen die een placebo namen. Dat lijkt goed nieuws. Maar de placebo was eigenlijk helemaal geen placebo; het was minerale olie, waarvan inmiddels is aangetoond dat het een aantal negatieve cardiovasculaire effecten heeft, zoals het verhogen van ontstekingen.

Visolie bijwerkingen

Je wilt alleen capsules kopen waarvan de voordelen bewezen zijn natuurlijk. Als het om visolie gaat, verlies je in het beste geval gewoon geld aan supplementen die niets doen. In het slechtste geval kunnen ze bijwerkingen hebben.

Sommige visoliesupplementen zijn als beste getest door consumentenorganisaties maar bleken toch nadelen te bevatten zoals een vis achtige smaak en last van ‘vis boeren’.

Conclusie

Zeker de beste visolie capsules zijn populair als hartgezondheidssupplement vanwege hun omega-3 vetzuren, staan ter discussie. Hoewel omega-3’s bewezen voordelen hebben, is de effectiviteit van capsules minder zeker. Onderzoek toont aan dat mensen met een hoog visconsumptie minder hartaandoeningen hebben, maar studies met visoliecapsules bevestigen dit voordeel (nog) niet.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350