Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

 • Home
 • /
 • karper onderlijnen

Beste Karper Onderlijnen

Weet jij ook niet welke karper onderlijnen je moet kopen? Kies er dan één van de karper onderlijnen waar de afgelopen tijd de meeste karpers mee zijn gevangen. Wij hebben deze gegevens verzameld via verschillende winkels en forums en ook mijn vismaat kies zelf een type onderlijn en vang meer karpers. 

Karper Onderlijn

Alles wat je moet weten over karper onderlijnen!

Karpervissers opgelet! Ken jij de frustratie die ontstaat doordat je uren lang naast de kant hebt gezeten met als doel een goede karpervangst, dat je denkt eindelijk beet te hebben en je karper dan toch weer ontsnapt? Het is iedereen wel eens overkomen. Sinds het gebruik van onderwatercamera's in de karperwereld is het alleen nog maar verder bevestigd hoe vaak dit maar liefst voorkomt. De karpers schudden zich regelmatig met de kop weer los van de karper onderlijnen waarbij de visser vaak helemaal niet in de gaten heeft dat de vis zich heeft gehaakt en ook weer onthaakt. Mede om deze reden is het gebruik van een geschikte karper onderlijnen zeer belangrijk. Met het gebruik van de juiste onderlijn kun je de aas op een geschikte manier presenteren waardoor je het verschil kunt maken tussen wel of geen vangst. Lees hier daarom alles wat je moet weten over onderlijnen voor karpervissen en alles over karper onderlijnen maken!

karper onderlijnen

Wat is een karper onderlijn?

Een karper onderlijn wordt ook wel 'rig' genoemd. Hieraan kan het aasvoer bevestigd worden dat gebruikt wordt bij het karpervissen. Er zijn speciale karper onderlijnen die geschikt voor het karpervissen.

Soorten karper onderlijnen

Binnen de geschikte karper onderlijnen voor het karpervissen zijn bestaan allerlei varianten en maten met verschillende technieken en systemen. Lees hier meer over de verschillende soorten karper onderlijnen die verkrijgbaar zijn of zelf te maken zijn en het belang van het juiste gebruikte materiaal en het kiezen van de geschikte lengte.

De verschillende karper onderlijn lengtes

Bij de keuze voor de lengte van de karper onderlijnen is het belangrijk om na te denken bij welke wateren je gaat vissen. Vooral de bodem is belangrijk voor de keuze qua lengte van je onderlijn. Wanneer je gaat vissen op een zachte bodem is het verstandig om een relatief langere karper onderlijnen te nemen, omdat bij een korte onderlijn de kans groot is dat deze wegzakt en daarmee ook het aasvoer dat de karper op deze manier nauwelijks kan bereiken (het lood zakt weg in de bodem en neemt het rigje en aasvoer ook mee). Kies daarom bij dit type bodem een karper onderlijnen van minstens 15 centimeter tot 20 centimeter of ga voor een chod rig (zie beschrijving chod rig verderop in deze blog). Bij een meer harde bodem (bestaande uit bijvoorbeeld leem, klei of zand) is een kortere karper onderlijn ook geschikt. Dit komt omdat het lood niet zal wegzakken in de bodem maar op de bodem zal blijven liggen. Wanneer je twijfelt wat met wat voor soort bodem je te maken hebt bij het water waar je van plan bent te gaan vissen, kun je overwegen om dit eerst in te schatten door met een daarvoor geschikte stok in de bodem te prikken. De lengte van de karper onderlijnen is ook indicatief voor de tijd die de karper heeft voordat deze in de lip wordt geprikt. Vooral bij de wat schuwere karpers kan het goed zijn dat de lengte wat langer is waardoor het ook wat langer duurt voordat de karper weerstand voelt. Variëren in de lengte van de hair en de verhouding tussen de positie van de hair en de haak kan in sommige gevallen ook belangrijk zijn. Wanneer de lengte van de hair te lang is loop je een relatief groter risico dat je karper niet geprikt zal worden en wanneer de lengte van de hair te kort is kan het zo zijn dat de haak niet goed indraait. De middenweg vinden is een uitdaging.

karper rigs

 

Karper Onderlijn materialen

Qua materiaal voor karper onderlijnen wordt onderscheid gemaakt tussen soepel onderlijn materiaal of stijf onderlijn materiaal. Beide hebben voor- en nadelen, afhankelijk van de manier van karpervissen. Het voordeel van soepel onderlijn materiaal is dat het erg flexibel is en op natuurlijke wijze in het water ligt en beweegt. Het is gevlochten (ook wel 'braid' genoemd) en volgt de contouren van de bodem. Het zal daarom dus niet snel opvallen voor een karper en daarmee geniet je van de voordelen van natuurlijke aasaanbieding. Een karper onderlijn van meer stijf materiaal (bijvoorbeeld nylon of fluorocarbon) is minder flexibel. Bij het lange afstand vissen kan dit voordelig uitpakken omdat het materiaal dan minder snel in de knoop raakt. Je gooit de lijn zo niet in de war en dit maakt het perfect werpmateriaal. Ook is een karper onderlijn van stijf materiaal vaak beter in dressuur wateren. Deze term 'dressuur' wordt in de karperwereld gebruikt wanneer bij een bepaald water de karpers te vaak zijn gevangen met een zelfde soort aas, waardoor ze de volgende keer het aas gaan interpreteren als gevaar en je minder snel beet zult hebben. Bij karper onderlijnen met stijf materiaal heb je dan het voordeel dat de karper vrijwel direct wordt geprikt op het loodgewicht, terwijl de vis bij een onderlijn van soepel materiaal vaak nog de tijd heeft om de aas weer uit te spuwen.

Basis (standaard) rig/onderlijn

De standaard karper onderlijnen zijn de meest gebruikte onderlijnen, vooral door startende karpervissers. Het is een karper onderlijn van simpele uitvoering en qua lengte rond de 18 centimeter (in ieder geval tussen de 10 en 20 centimeter). Deze standaard karper onderlijnen zijn gemaakt van soepel materiaal en hebben vaak haakmaat 6 of 8. Deze is ook goed zelf te knopen. Op de meeste Nederlandse wateren zoals de meeste rivieren, kanalen en vijvers kun je hier prima mee vooruit. Bij wateren met wat meer dressuur kan het zijn dat deze iets minder geschikt is. Er wordt vaak met verschillende namen naar deze standaard rig gerefereerd, zoals 'standaard BB onderlijn', 'simple hair', 'simple bottom bait rig', 'normale basic rig' of 'simple braid rig'. Bij de standaard karper onderlijnen kan de kleur en de dikte van de lijn worden aangepast aan het soort water waar je in gaat vissen. Het is goed om de kleur af te stemmen op de bodemkleur. Bij wier of veen zijn donkere kleuren meer geschikt en bij zand of grind vallen lichtere kleuren minder op. Kies bij kleine wateren eerder voor een dunnere lijn en bij rivieren en kanalen voor een relatief grotere lijn.

Helikopter rig/onderlijn

Een helikopter onderlijn is zeer geschikt voor het vissen over lange afstanden waarbij dus ver geworpen dient te worden, in combinatie met een zachte bodem. De geschiktheid voor zachte bodems heeft te maken met de eigenschappen van de onderlijn die ervoor zorgen dat het aasvoer niet meezakt in de zachte bodem wanneer het lood wel wat wegzakt. De karper onderlijnen worden van stevig materiaal gemaakt, vaak van stijf fluorcorbon, om te voorkomen dat de lijn in de war raakt bij het werpen. De onderlijn draait bij het werpen om de hoofdlijn heen, waardoor deze onderlijn de naam helikopter rig draagt.


Bananen rig/onderlijn (ook wel 'Withy Pool rig')

Een bananen onderlijn is een onderlijn die zijn naam dankt aan een licht krommende lijn met daaraan een rechte prikkende punt. Deze karper onderlijnen zijn ontwikkeld nadat bleek dat karpervissen door middel van kopschudden zich vaak weer loswrikken van de haak. Dit is met een bananenrig minder goed mogelijk. De bananen onderlijn vormt een goede combinatie met pop-up boilies als aasvoer.

bananen rig

Stiff rig (stijve onderlijn)

De stiff rig wordt vaak vergeleken met de standaard karper onderlijnen, maar is gemaakt van stijf onderlijn materiaal in plaats van soepel gevlochten materiaal. Dit stijve materiaal is vaak nylon. Vaak zijn stijve onderlijnen vrij kort (tot zo'n 12 cm). Deze karper onderlijnen zijn geschikt voor wateren met veel dressuur.

Combi rig (combinatie onderlijn)

Bij een combinatie onderlijn is het beste van twee werelden gecombineerd, namelijk de voordelen van de soepele onderlijn materialen en de stijve onderlijn materialen in een 'gecoate' onderlijn. De karper onderlijn wordt 'gestript' en heeft daarna de fijne eigenschappen van beide (de natuurlijke aanbreng van de aas en de goede werpeigenschappen). Het grootste gedeelte bestaat dan uit het stijve materiaal en het laatste stukje naar de haak en de hair zijn van soepel onderlijn materiaal. Een goede combinatie karper onderlijnen die geschikt is voor veel soorten wateren is de 'claw rig'.

Camouflage rig/onderlijn

De camouflage onderlijn dankt zijn naam aan het camouflerende effect van de onderlijn door het uiterlijk van wier. Daarnaast voelt het ook werkelijk aan als wier. Dit is vooral geschikt voor dressuur wateren, zowel bij harde als zachte bodems. Nog geschikter zijn ze bij begroeiing, omdat de kans dan zeer klein is dat de karper onderlijnen worden gezien door de karpers. Vaak is een camouflage onderlijn zo'n 20 centimeter lang. Naast camouflage rig of onderlijn wordt vaak met de volgende namen naar deze zelfde soort onderlijn gerefereerd: 'weed effect rig', 'weedy carp rig', 'algae rig', 'algee rig', 'algen rig', 'wier rig' of 'weed rig'.

360 graden rig/onderlijn

De 360 graden onderlijn wordt ook wel eens 'big rig' genoemd. Deze karper onderlijnen zijn vaak in verschillende lengtematen te verkrijgen, maar meestal zo rond de 20 centimeter. Onderscheidend voor deze onderlijn is dat het een onderlijn is waarbij de haakaas vrij op en neer kan bewegen, onder andere doordat de haak rond kan draaien en de hair vrij los zit.

Chod (of 'choddy') rig/onderlijn

De chod onderlijn is een zeer korte variant onderlijn van slechts ongeveer 5 centimeter lang. De onderlijn onderscheidt zich doordat aan twee kanten van de karper weerstand ontstaat wanneer de vis het aas bereikt. Hierdoor wordt de karper goed gehaakt. Dit maakt de karper onderlijnen die zeer populair is. Het is een goede optie wanneer gevist wordt op een bodem van modder of wier.

chod rig

Karper onderlijnen kopen

In de winkel en via webshops zijn kant-en-klare karper onderlijnen te koop. Het voordeel hiervan is dat je ze niet meer zelf hoeft te knopen. Echter ben je natuurlijk wel afhankelijk van het aanbod qua gebruikte materialen, lengte van de hair, de kleur van de onderlijn en de haaksoort en haakmaat. Hier volgt een opsomming van veel verkochte karper onderlijnen:

 • PB Products Shot-on the Hook rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8. Deze onderlijn wordt gekenmerkt door de snelheid en accuratesse waarmee de haak prikt, doordat er een extra gewichtje aan de haak is bevestigd. Vandaar dat deze karper onderlijnen 'shot-on the hook' wordt genoemd. 
 • PB Products Combi rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8. Het is gemaakt van Jelly Wire materiaal. Dit is erg soepel materiaal waardoor het op een natuurlijke manier voort te bewegen is onder water. De kleur is gravel.
 • PB Products Anti Blow Out rig: Het voordeel van deze onderlijn is dat ook de vissen die vaak terug uitspuwen en daardoor moeilijker te vangen zijn met deze onderlijn vaak lastiger kunnen ontsnappen. Dat komt door het ringetje dat aan de haaksteel zit. Vandaar dat deze onderlijn 'anti blow out' wordt genoemd. De kleur is gravel.
 • X2 Trigger D-rig: Deze karper onderlijnen zijn verkrijgbaar met haakmaat 2, 4 en 8 en goed te combineren wanneer je gebruik maakt van pop-up boilies.
 • X2 Chod rig: Deze onderlijn met mat zwarte ringwartel is verkrijgbaar in een lange of korte versie en beide hebben karper haak 8.
 • Korda Chod rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar in een lange of korte versie met haakmaat 6 of 8. De kleur is transparant.
 • Korda Hinge rig Choddy IQ2: Dit soort onderlijn is een van de lastigere onderlijnen om zelf te knopen. Het is een zeer geschikte onderlijn voor grote karpervissen. Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8. De kleur is camo.
 • Pro Line Low-Viz D-rig: Deze onderlijn heeft haakmaat 6 en is een Chod rig van goede kwaliteit.
 • Korda IQ D rig: De kleur van deze karper onderlijnen zijn transparant met haakmaat 6. Stoppertjes krijg je er gelijk bij de levering bij.
 • Faith Chod rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar in een lange of korte versie met haakmaat 4, 6 of 8 en heeft een zwarte ringwartel maat 10.
 • Faith Basic Boilie rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 2, 4, 6 en 8. De kleur is camo.
 • Faith Power Carp rig: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8 en is net als bij de basic boilie rig van Faith in de kleur camo verkrijgbaar.
 • Faith Fluorocarbon Stiff rig: Deze onderlijn is zoals de naam al zegt gemaakt van fluorocarbon materiaal. De kleur is transparant, waardoor redelijk onzichtbaar voor karpervissen. De karper onderlijnen zijn verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8. Het materiaal en de korte lengte zorgen samen voor een stijve rig.
 • Faith Blow Out rig: Deze groene onderlijn is geschikt voor de relatief moeilijkere wateren. De onderlijn is gemaakt van stijf materiaal, maar door middel van strippen iets soepeler geworden.
 • Faith Specimen Combi Rig: Deze onderlijn onderscheidt zich doordat een gedeelte is gemaakt van stijf onderlijn materiaal en het andere gedeelte van soepel onderlijn materiaal. Op deze manier biedt het dan ook de voordelen van beide. Deze karper onderlijnen zijn verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8 en heeft de kleur groen.
 • Faith Anti-Tangle Rif Fast Sinking: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4 of 6 en gemaakt van stijf materiaal. De onderlijn is zeer geschikt voor het karpervissen op lange afstand. Doordat de onderlijn gemaakt is van relatief stijf materiaal, krijg je niet zo snel knopen bij het werpen over langere afstand.
 • Faith Combi Chod Rig Snowman: Deze onderlijn is verkrijgbaar met haakmaat 4, 6 of 8. Er zitten gratis boiliestops bij.

Karper onderlijnen zelf knopen

Voor degene onder ons die graag zelf aan de slag gaan met het maken van karper onderlijnen volgt hier een globale beschrijving hoe je dit kunt aanpakken om tot het resultaat van verschillende soorten karper onderlijnen te komen. Het voordeel van zelf je onderlijnen knopen is dat je het geheel kan aanpassen op je persoonlijke wensen en manier van vissen. Wanneer je nog wat zoekende bent wat voor jou de ideale onderlijn is, kun je wat experimenteren met verschillende lengtes, materialen of toevoegingen aan de onderlijn. In sommige gevallen is het ook goedkoper om de karper onderlijn zelf te maken, al ligt dat ook voor een groot gedeelte aan het materiaal dat je ervoor gebruikt.

karper onderlijnen maken

Zelf een basis (standaard) onderlijn maken

Voor het maken van de standaard karper onderlijnen heb je een aantal materialen nodig. Haal het volgende in huis: gevlochten onderlijn materiaal, een boilie, een boilieboor, een boilienaald, een boiliestopper, een haak (maat naar keuze), een wartel (maat 8), een braid schaartje, een knot puller, een line aligner en een rig ring of een stukje tube van ongeveer 3 millimeter. Als je alles hebt klaargezet ga je eerst de lengte van de hair bepalen. Dit doe je door aan het uiteinde van de onderlijn een lus te creëren. Daarna ga je met een boilieboor aan de slag om een gaatje in de boilie te maken en vervolgens zet je deze met behulp van een boilienaald vast op de hair met behulp van een boiliestopper. Pak het stukje tube dat je hebt klaargelegd en schuif deze over je onderlijn. Zorg ervoor dat de onderlijn door de binnenkant van het oog van de haak tevoorschijn komt en schuif het stukje tube vervolgens over de haaksteel heen. Knoop de haak vast op de juiste lengte van de hair (zoals eerder werd beschreven zal dit bij een standaard onderlijn ongeveer 18 centimeter zijn). Je kunt de haak vastknopen met een knoop die 'knotless knot' wordt genoemd. Deze 'knooploze knoop' maak je door op de juiste lengte van de hair 7 of 8 omwentelingen te maken en daarna de lijn door het oog van de haak te halen. Maak de knoop dan vochtig en trek het stevig aan. Zorg er vervolgens met behulp van een line aligner voor dat de haak stevig indraait en je onderlijn stevig bevestigd is. Hierop volgend pak je de wartel (maat 8) en knoop je die aan de andere kant van je onderlijn vast. Hiervoor is de 'halve bloedknoop' geschikt. Deze knoop maak je door je onderlijn door het oog van de wartel heen te rijgen en vervolgens de onderlijn vervolgens 5 of 6 keer om de hoofdlijn heen te wentelen. Hierdoor ontstaat een lus. Schuif de onderlijn hier doorheen. Maak ook deze knoop vochtig en trek de knoop voorzichtig en stapsgewijs verder aan. Pak als allerlaatste de knot puller en trek de knoop extra goed aan.

onderlijnen met wide gape haak

Soorten haken voor aan je karper onderlijnen

Ook in haaksoorten voor je karper onderlijnen zijn verschillende varianten verkrijgbaar in de hengelsport winkel. Deze karperhaken kunnen globaal worden toegewezen aan vier brede categorieën: 'chod hook', 'curved shank', 'long shank' en 'wide gape'. De chod hook heeft een naar buiten gerichte haakoog. Dit is vooral geschikt bij een stijve karper onderlijnen van het materiaal fluorocarbon. De wide gape is een haak die breder toepasbaar is. Deze is goed te combineren met vrijwel alle soorten karper onderlijnen. Het is een haak van goede kwaliteit die je ervan verzekert dat als je eenmaal beet hebt, de haak niet zomaar los meer zal schieten. Je kunt deze haak met behulp van een line aligner naar wens langer maken. De long shank staat erom bekend dat deze erg geschikt is om ervoor te zorgen dat de karper precies op de gewenste plek wordt gehaakt, namelijk in de onderlip. Zoals de naam al zegt, heeft deze haak een lange steel. Hierdoor wordt de haak stevig naar beneden gehaald wanneer er sprake is van aasopname. Dit is de eigenschap van de haak die ervoor zorgt dat goed in de onderlip kan worden gehaakt. De curved shank, ten slotte, is vooral populair bij het obstakelvissen. Er kan voldoende druk gezet worden met deze haak om karpervissen weg te krijgen bij obstakels, doordat in de haakbocht een kromming zit.

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale