Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Ronnie rig maken of kant en klaar?

De Ronnie Rig is de veelbesproken rig en heeft al vele verbazingwekkende resultaten opgeleverd.  Er zijn met de Ronnie Rig al heel veel fenomenale mooie karpers gevangen en het is dus zeker de moeite waard dit even te lezen.
De Ronnie Rig heeft als bijnaam de spinner rig. Het idee achter deze rig is dat hoe de karper ook zwemt tijdens een aanbeet deze altijd wordt geprikt en lijkt daarom heel veel op de 360 graden rig. De haak heeft op deze manier alle bewegingsvrijheid en de bedoeling is dat het in de onderlip van de karper wordt gehaakt. De Ronnie Rig valt onder de categorie pop up rig. De haak maak je vast door middel van een  Quick Change Ring Swivel. Hierdoor is het mogelijk om snel te wisselen van haak. Dit heeft een groot voordeel op bijvoorbeeld wateren met mosselen of veel stenen. Het knopen van een nieuwe onderlijn is hierdoor ook verleden tijd. Met de Ronnie rig zullen zelfs de voorzichtige karpers die al veel gevangen zijn en dicht tegen de bodem azen sneller worden gehaakt. De Ronnie rig kan daarom ook prima gebruikt worden op visplekken waar van tevoren gevoerd is. 

ronnie rig

Korda en de Ronnie rig

rig kant en klaar

De Ronnie rig is al geruime tijd een veel besproken onderwerp en op zich is deze rig heel simpel zelf te maken. Danny Fairbrass en Tom Dove gebruiken onder andere deze rig met groot succes en hebben deze rig nog eens extra op de "viskaart"gezet. Om het nog wat makkelijker te maken heeft Korda de Booms ontwikkeld. Vissers die graag kiezen voor gemak of die liever zelf geen gebruik willen maken van Krimps kunnen nu de Korda ready tied Boom kopen. Bij de Korda Booms hoef je zelf alleen nog maar een haak met krimpkous vast te maken. Op de haak plaats je een micro ring swivel met hook bead en het is gereed. De korda Booms zijn in twee lengtes verkrijgbaar namelijk de 5,5" (14 cm) en de 7,5" (19 cm). In de verpakking zitten drie stuks en bevat een handige uitleg. Op deze manier is het heel simpel en heb je binnen handomdraai de veelbelovende ronnie/spinner rig gemaakt en is het zeker de moeite waard het gewoon eens te gaan proberen. 

Ronnie Rig kopen

Het is zeker aan te raden de Ronnie Rig eens te kopen aangezien dit een echte killer rig is door de perfecte inhaking. Deze pop up onderlijn is ontwikkeld om lekker dicht tegen de bodem aan te vissen. Het lijkt hierdoor erg op normaal bodemaas en de karpers die normaal snel schrikken zullen dit nu niet doen. Deze veelbelovende rig moet je zelf gewoon eens geprobeerd hebben. Je kan de Ronnie Rig prima gebruiken in combinatie met een base mix pop up. De Ronnie Rig is uitgebreid getest en het is meerdere malen bewezen dat het verbluffende resultaten van grote karpers heeft opgeleverd. Of je de Ronnie Rig nu zelf maakt of deze zo goed als kant en klaar wil koopt dit is allemaal mogelijk en je vind het allemaal bij een hengelsportwinkel. 

Kant en Klaar

Heb je geen zin om je Ronnie rigs zelf te knopen dan kan je ervoor kiezen om de kant en klare versie te kopen. Deze zijn te koop van heel veel verschillende merken zoals Korda, Gardner, E.S.P. Carpgear en PB products. Aan deze kant en klare onderlijn hoef je alleen nog een Boom section te knopen. Daarna kan je pop-up er aan bevestigd worden en ben je ready om te gaan vissen. De ready Ronnie rigs zijn te verkrijgen in haakmaat 4 en 6 en zitten meestal verpakt per 2 stuks. Aan de rig zit een Ring Speed Swivel maat 8 bevestigd en is voorzien van krimpkous mat 2.4 mm.

Ronnie Rig Gardner

Het maken van de Ronnie Rig

Om de juiste werking van de rig te garanderen wordt gekozen voor een karperhaak met de maat 4 of 6. Het beste is om een curve haak te gebruiken omdat dit type haak perfect gevormd is om bij een aanbeet direct te draaien in de onderlip van de vis. Over de curve haak maat 4 schuif je een stukje shrink tube van 1 cm. Met de opening naar achteren plaats je daarna een CW Quick Change Rig Swivel.
Over het quick change van de ring swivel schuif je je het stuk shrink tube. De krimpkous verhit je even met een aansteker. Dit doe je om het netjes om de haak en de wartel te laten brengen. Aan de Micro Ring Swivel bevestig je het haakaas. Op de haak schuif je dan een rig ring stop vanuit het blow back systeem en je schuift de Micro Rig Swivel dan op de haak. Je kan er daarna zelf voor kiezen tot waar je de rig ring schuift. Als je het net in de haakbocht plaatst hangt het haakaas net boven de haak en kan deze volledig rond draaien. De gabe moet dus wel groot genoeg zijn omdat de pop-up boven de haak hangt en vandaar dat dus het liefst haakmaat 4 wordt gekozen. Met behulp van floss draad kun je nu het haakaas bevestigen. Maar ook CW Chod link materiaal is hiervoor geschikt. Met een aansteker brand je daarna van het floss draad even de uiteinden naar elkaar toe. Het onderlijnmateriaal waarvoor je kunt kiezen kan zowel soepel maar ook stijf zijn. Wat heel veel wordt gebruikt is Kryptec soft coated hooklink. Op de onderlijn kan je wat putty kneden zo breng je een mooie balans in de pop-up. Beter is om de putty niet op de wartel of de haak te bevestigen. Je bevestigt nu alleen nog de Anti Tangle Sleeve met een kleine lus om deze weer aan de Quick Change Swivel vast te maken. De beste lengte voor de rig is 15 a 18 centimeter. 

ronnie rig maken

“De Ronnie Rig is uiterst effectief doordat alle aandacht is gericht op het haken in de onderlip van de karper . ”

Benodigdheden voor de Ronnie Rig

Wat heb je allemaal aan spullen nodig voor het zelf knopen van een Ronnie Rig:

  • Curve haak in maat 4 of 6
  • Quick Change Ring Swivel
  • blow back system
  • Micro ring swivel
  • Shrink tube
  • Anti Tangle Sleeve
  • Tungsten Putty
  • Floss draad of Chod link
  • Blow back system
  • Kryptec Coated Hooklink Soft

Het gereedschap wat je nodig hebt voor het maken van de onderlijn zijn: Fishing Scissors, Boilie Needle en een aansteker. 

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale