Beste Voerboot 2024
Om je te helpen zoeken naar de Beste voerboot hebben wij de beste op een rijtje gezet. Wij hebben deze voerboten voor je uitgetest en door verschillende review bronnen op andere karper website deze lijst samengesteld. Zo kan je simpel een snelle keuze maken zodat je altijd de beste voerboot aanschaft wij wensen je alvast veel gemak met je voerboot!
Een dagje vissen. Iedereen zou het eens moeten proberen. Het lijkt misschien makkelijk als je er naar staat te kijken bij een ander, maar het duurt vaak een hele tijd voordat je de kneepjes van de hengelsport te pakken hebt.
Iedere beginner heeft vaak achter het net gevist. Het kan niet altijd kaviaar zijn. Op het begin is het alle dagen visdag maar geen enkele dag vangdag. Het vergt vaak veel precisie en geduld. Dat lukt niet zomaar in een haai en een draai. Wie slaapt vangt geen vis en wie geen vin verroert ook niet. Maar ook aan een goede visser ontsnapt wel eens een aal. Toch voel je je dan als een vis op het droge. Maar als het dan wel een keer lukt voel je je eindelijk als een vis in het water. Ben jij benieuwd geworden? Gooi ook eens een visje uit! Maar pas op voor anderen die vissen in dezelfde vijver. Dan wordt de vis duur betaald. Alhoewel, er zijn genoeg vissen in de zee. Ga niet met een gouden hengel vissen, maar tussen de mazen van het net. En onthoud: in mooie vijvers zwemmen ook lelijke vissen.
De grote hoeveelheid gezegden en spreekwoorden in onze taal over vissen weerspiegelen de interessante wereld van de hengelsport en het karpervissen. Misschien komt er binnen enkele jaren zelfs een spreekwoord met betrekking tot voerboten. De voerboot wint de afgelopen jaren razendsnel aan populariteit. Het maakt het een stuk makkelijker om tijdens het vissen je doel te bereiken en het maakt de ervaring voor sommigen ook aangenamer. Voor de een is het een onmisbaar onderdeel van een dagje vissen geworden, de ander is van mening dat vissen met het peil hengeltje de enige échte standaard zou moeten zijn in de karpervisserij en zien het als een kunstvorm waarbij de visser zelf een staaltje knap werk laat zien door rigje exact op de juiste plek te kunnen werpen. Zij zijn over het algemeen van mening dat je als visser zelf dit werk hoort te doen en niet hoort over te laten nemen door nieuwe technische ontwikkelingen. De strijd tussen voor- en tegenstanders van voerboten zal niet snel gestreden zijn. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar wat is een voerboot eigenlijk? En hoe brengt de voerboot karper? Laat je inspireren door de informatie en alle tips die kunnen helpen bij het bepalen of je een voerboot zou willen aanschaffen voor bij het karpervissen. Een voerboot aanschaffen kan erg prijzig zijn. Het is een luxe, maar in veel gevallen geen overbodige luxe. Desondanks is het zeer verstandig om je eerst goed te oriënteren.
Wat is een voerboot en hoe werkt het?
Een voerboot (In het Engels: bait boat) is een boot die bij het vissen gebruikt wordt waarmee je aas en lokvoer voor de karpers met precisie op de plek kunt krijgen waar je het wilt hebben. De voerboot is op afstand radiografisch te besturen. Dit werkt via een zender. Afhankelijk van het soort voerboot biedt de zender tot een bepaalde afstand bereik. Dit bereik kan wel 500 meter zijn. De bediening is niet heel ingewikkeld over het algemeen. Op de afstandsbediening zitten knoppen om de motor mee te bedienen zodat de voerboot voortbeweegt op de manier die je voor ogen hebt. Ook zitten er knoppen op waarmee je kunt zorgen dat het voer uit de voerboot in het water glijdt op het moment dat je de voerboot op de juiste plek daarvoor hebt gebracht. Het voer glijdt dan uit de laadbak. De plek kan met een boot op afstand zeer nauwkeurig worden bepaald. Dit is echt nauwkeurig centimeterwerk. De belangrijkste functie is dus het verplaatsen van je aas en het voer voor de karpers. De meeste voerboten hebben één of twee laadbakken waar je het voer in opslaat.
De kosten van een voerboot
Een splinternieuwe voerboot? ...
De kosten van een voerboot zijn erg uiteenlopend. De goedkoopste varianten kun je voor ongeveer 250 euro krijgen. Dit zijn vaak de basisuitvoeringen met weinig extra's. Wanneer je voor een uitvoering wilt gaan waar juist wel van alles op en aan zit, kun je ook uitkomen bij een hele andere prijsklasse van zelfs rond de 2000 euro. Is het deze investering waard? Dat ligt natuurlijk heel erg aan de eisen die je zelf hebt aan de voerboot. Het is natuurlijk per definitie zonde om te betalen voor dingen die je niet gebruikt, maar als je juist goed gebruik kan maken van alle extra snufjes is het misschien de moeite waard om daarvoor wat meer te investeren. Check wel altijd goed de kwaliteit van de gebruikte onderdelen van de voerboot. Over het algemeen is het niet aan te raden om per direct een aankoop te doen wanneer je geïnteresseerd bent in een bepaalde voerboot. Er zijn vaak meerdere keren per jaar goede kortingsacties die het waard zijn om de aankoop nog een poosje voor uit te stellen. Deze acties gelden vaak tijdens beurzen of open dagen. Een voorbeeld hiervan is Carp Zwolle, een karperbeurs die jaarlijks wordt gehouden in het voorjaar. Dit is de grootste karperbeurs van Europa en wordt gehouden in de IJsselhallen. De beurs bestaat al meer dan 25 jaar. Als je niet impulsief gelijk een voerboot aanschaft die je op het eerste oog aanspreekt, kun je dus vaak aardig op je aankoop besparen als je op het juiste moment op de juiste plek bent. Een uitdaging!
... Of toch liever een tweedehands exemplaar voerboot?
Een alternatieve optie is om een tweedehandse voerboot aan te schaffen via bijvoorbeeld Marktplaats. Daar worden regelmatig gebruikte voerboten aangeboden. De aanschaf van een tweedehands exemplaar kan echter natuurlijk riskant zijn. Vraag altijd goed na waarom de verkoper zelf afstand wil doen van het exemplaar en controleer de boot goed op mankementen voordat je er geld voor neerlegt. Vraag ook altijd even na wat er sinds de aankoop aan onderhoud is uitgevoerd. Wanneer je zo goedkoper uit bent maar je voerboot na één keer gebruiken alsnog vervangen moet worden schiet je natuurlijk juist je doel voorbij en ben je uiteindelijk nog duurder uit als je alsnog een nieuwe moet gaan aanschaffen.
De Voordelen
Een voerboot levert je doorgaans meer karpers op.
Dit eerste voordeel is eigenlijk het belangrijkste voordeel van het gebruik van een voerboot. Hier is het natuurlijk uiteindelijk allemaal om te doen.
Het bespaart boilies en voer.
Wanneer je met een voerboot de boilies, partikels en en ander karperaas precies op de gewenste plek kunt plaatsen, bespaar je veel voer doordat je geen voer gooit op plekken waar je uiteindelijk niets aan blijkt te hebben.
Ter verkenning van het water waar je gaat vissen
De voerboot is zeer geschikt om een water eerst te verkennen. Zo kun je oriënteren waar een goede plek zou kunnen zijn om te gaan vissen. Zelfs wanneer je uiteindelijk van plan bent om zelf de hengel uit te werpen kun je dus de voerboot op het begin in zetten om te weten waar jij je kunstje het beste kunt gaan uitvoeren. Dit is vooral goed mogelijk wanneer je voerboot is voorzien van goede technische snufjes zoals een diepte meter of bodemanalyse meter.
Je kunt komen op moeilijk bereikbare plekken en het is geschikt voor het vissen op lange afstanden.
Met een voerboot heb je de mogelijkheid om je haakaas en voer snel en over lange afstanden te brengen naar plekken waar je normaal gesproken zelf niet zou kunnen komen of met een gewone boot naar toe had moeten varen. Met een gewone boot ernaar toe is vaak echter ook geen goed alternatief omdat je bijvoorbeeld met een rubberboot vaak met teveel geluid plonsend de karpers alweer wegjaagt.
Vrijwel geruisloos.
De meeste moderne voerboten kunnen tegenwoordig met weinig geluid naar de juiste locatie varen. Hier wordt dieper op ingegaan bij onderstaande beschreven factoren die kunnen helpen om een keuze te maken voor welk type voerboot je gaat.
De mogelijkheid perfecte lijnen uit te varen.
Met een voerboot kun je je lijn met veel precisie uitvaren, waardoor je bijvoorbeeld niet in een bosje verstrikt raakt.
Welke voerboot past bij mij?
- Welk type aandrijving wil je dat de voerboot bevat? De meeste moderne uitvoeringen van de voerboot hebben tegenwoordig jet aandrijving. Het alternatief is propeller aandrijving. Het verschil is dat jet aandrijving niet middels bewegende onderdelen verloopt, wat bij propeller aandrijving dus wel het geval is. Dit zorgt er ten eerste voor dat de aandrijving minder geluid maakt, wat een voordeel kan zijn als je de karpers niet per direct wil wegjagen. Daarnaast voorkomt het dat begroeiing in het water blijft hangen in de propellers. Ook daar zit je over het algemeen niet op te wachten.
- Op welk moment van de dag ga je vooral vissen? Als je vooral overdag gaat vissen wanneer het relatief licht is kun je goed uit de voeten met een voerboot die basisverlichting bevat. In de avond of in de nacht is echter betere verlichting gewenst. Anders word het een spelletje 'zoek de boot'.
- Op wat voor wateren wil je varen? Het is goed om er van tevoren goed op bedacht te zijn of je van plan bent om op grote wateren te gaan vissen of juist op kleine wateren. Bij grote wateren is de kans groot dat je bij een kleine of minder stevige voerboot een probleem hebt wanneer het ruig weer wordt. Daar is een kleine of minder stabiele voerboot mogelijk niet tegen bestand en dan eindigt deze op de bodem van het meer. Los van het type water waar je voerboot op zal gaan varen is het echter altijd goed om te controleren van welk materiaal de voerboot is gemaakt. Idealiter is het gemaakt van stevig materiaal maar wel van licht gewicht. Als de voerboot erg zwaar is komt deze minder makkelijk vooruit. Stevig materiaal zorgt ervoor dat de voerboot niet zomaar zinkt en tegen een stootje bestand is. Zoals zojuist werd beschreven zijn deze dingen nog extra belangrijk om bedacht op te zijn wanneer het plan is om op relatief grotere wateren te gaan vissen. Kunststof, kevlar en carbon zijn over het algemeen veelgebruikte en geschikte materialen.
- Hoeveel voer moet er in de laadbak(ken) opgeslagen kunnen worden? Dit wordt ook wel de voercapaciteit genoemd. Wanneer je grote hoeveelheden voer wilt vervoeren is het natuurlijk aantrekkelijk om een grote laadbak te hebben. Anders moet je constant opnieuw op en neer varen om het voer te verplaatsen. Dat vergt ook nog eens veel van je accu en mogelijk ook van je eigen geduld. Het moet ten slotte wel een leuke bezigheid blijven.
- Wil je de mogelijkheid hebben om de voerboot op een later moment te voorzien van extra uitbreidingen? Veel vissers zijn geneigd om bij de eerste voerboot die zij aanschaffen niet gelijk voor het meest geavanceerde en duurste variant voerboot te kiezen. Begrijpelijk natuurlijk, maar let wel op dat als je van plan bent om over een tijd upgrades aan te brengen niet alle voerboten daar per definitie geschikt voor zijn. In zo'n geval is het goed om voor een voerboot te gaan die misschien nog geen uitgebreide mogelijkheden heeft, maar op z'n minst wel de ruimte voor uitbreiding wanneer je over een tijdje eventueel toch erg nieuwsgierig bent geworden naar wat deze uitbreidingen je kunnen bieden. Zo voorkom je dat je uiteindelijk na korte tijd alweer een nieuwe voerboot moet gaan aanschaffen wanneer je geïnteresseerd bent geraakt in bepaalde upgrades.
- Hoe lang wil je achter elkaar kunnen varen en over hoe lange afstanden? Kies een accu die lang meegaat wanneer je lang achter elkaar wilt gaan varen. (Tip: voorkom ook dat je zelf veroorzaakt dat de accu minder lang meegaat door ervoor te waken dat de accu niet overladen raakt). Kijk ook goed naar de maximale vaarafstand om te kijken of een voerboot geschikt is om de afstanden af te leggen die je veelal voor ogen hebt.
Allerlei vormen van upgrades en uitbreidingen
Als het gaat om upgrades en uitbreidingen voor voerboten is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Voor elk obstakel of probleem waar de visser tegenaan kan lopen is wel een technisch snufje bedacht om hier voortaan tegen bestand te kunnen zijn. Bij sommige voerboten zijn ze nog niet aanwezig maar bestaat wel de mogelijkheid tot het aanbrengen ervan (helaas bestaat echter niet bij alle voerboten deze mogelijkheid tot uitbreiding). Lees hier over enkele vormen van upgrades.
Voerboot Karper met dieptemeter
Voerboot Karper met gps
Voerboot Karper opties
- Het aanbrengen van een onderwater camera. Met een onderwater camera kun je nog beter in de gaten houden wanneer je in een gebied bent aanbeland waar veel vissen zitten door zicht te houden op de bodem. Ook kan je met de onderwater camera je rigje in beeld brengen en zo in de gaten houden op afstand.
- Je voerboot laten personaliseren. Je kunt je voerboot 'pimpen' door er een speciale opdruk op te laten zetten van bijvoorbeeld je naam of een logo. Zo kun je hem ten eerste ten alle tijden herkennen wanneer meerdere mensen aan het vissen zijn met soortgelijke voerboten maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om er een persoonlijke twist aan te geven.
- Het aanbrengen van een camera bovenop de boot aan de voorkant. Door het gebied voor de voerboot in beeld te brengen met een camera kun je erg secuur voortbewegen. Dit is vooral handig wanneer de voerboot vaart in een gebied met veel takken en dergelijken in het water waar de boot potentieel in zou kunnen blijven hangen. Die kun je tijdig op beeld zien aankomen en zo vermijden.
- Het aanbrengen van zonnepanelen. Door middel van zonnepanelen kan je voerboot opladen. Ook gebruikt je voerboot dan weinig stroom wanneer deze aan het varen is. Dit verlengt de tijd dat je achter elkaar in de weer kan zijn met je voerboot. Voerboot accu's gaan natuurlijk geen eeuwen mee waardoor een extra manier van opladen welkom kan zijn.
- Extra verlichting laten inbouwen bij je voerboot. De verlichting die standaard aanwezig is bij de aankoop is vaak niet erg sterk. Voor gebruiksgemak en veiligheidsredenen kan het een goed idee zijn om betere verlichting in te laten bouwen. Dit is vooral aan te raden wanneer je vaak gaat vissen wanneer het relatief donker of schemerig buiten is.
- Een voerverdeler (voervijzel) aanbrengen. Een voervijzel minimaliseert de kans dat jouw karperaas op een één plek in het water ligt.
Voerboot merken
Er bestaan tal van voerboot merken met ook diverse typen voerboot accu's. Enkele bekende merken voerboten zijn: Toslon, Lakemaster, Baitliner, Anatec, Endeavor, Soul Bait Solution, Flytec, RT4 en Prisma. Veel verkochte en populaire voerboten in de afgelopen jaren zijn: dePrisma III voerboot, de Soulbait Solution voerboot, pearl baitboats en de Baitliner voerboot. Wanneer je erg twijfelt welk merk, welk type en welke specificaties jouw ideale voerboot heeft is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen. Zij hebben alle kennis in huis om jouw te begeleiden in de zoektocht naar de geschikte voerboot en kunnen je voorzien van meer op jou afgestemd persoonlijk advies.
Onderhoud en opslag van de voerboot
Voor het onderhoud en de opslag van je voerboot is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Het is raadzaam om na ieder moment dat je de voerboot hebt gebruikt de boot af te doen met een met een natte doek met een mengsel van warm water en zeep. Laat de boot daarnaast altijd goed drogen. Dit voorkomt ongewenste condensvorming. Je wilt ten slotte nog lange tijd van de voerboot kunnen genieten. De boot dient te worden opgeslagen in droge en niet-vochtige omstandigheden. Daarnaast is het aan te raden om een aantal accessoires aan te schaffen ter bescherming van het materiaal. Er bestaan speciale tassen om de voerboot veilig in te kunnen vervoeren. Daarnaast zijn er regenhoezen op de markt ter bescherming van de zender en ter bescherming van de afstandsbediening tijdens het vervoeren en het vissen. Wanneer de voerboot aan onderhoud toe is kan deze meestal worden opgestuurd naar de plek waar je het hebt gekocht voor een service reparatie. Echter zijn de meeste specialisten ook bereid om onderhoud te verrichten tegen vergoeding wanneer je jouw voerboot oorspronkelijk ergens anders hebt gekocht. Wanneer losse onderdelen vervangen dienen te worden kunnen deze vaak los bijgekocht worden. Voorbeelden van losse onderdelen die je bij kunt kopen of vervangen zijn voerboot (reserve) accu's, zender accu's, bootkabels, powerbanks, bootantenne's, zenderbeugels, zekeringen of waterafvoerdopjes. Vraag van tevoren altijd eerst om een prijs indicatie, om te voorkomen dat je onderhoud laat uitvoeren tegen een prijs waar je in verhouding misschien net zo goed een nieuwe voerboot voor zou kunnen kopen. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je meerdere losse onderdelen bij gaat kopen. Een specialist in voerboten kan ook upgrades aanbrengen aan je voerboot indien je dit wenst, zoals GPS modules. Zoals eerder beschreven werd zitten er echter beperkingen aan per type voerboot met betrekking tot welke upgrades toegevoegd kunnen worden aan het betreffende type voerboot. De specialist kan je alles vertellen over de minimale eisen die de voerboot hiervoor dient te bezitten (Voorbeeld van een minimale eis voor het inbouwen van een specifieke GPS module: het bevatten van een zender met zes of meer kanalen en twee motoren met twee losse regelaars).
Conclusie: wel of niet een voerboot kopen?
Kortom, het wel of niet gebruiken van een voerboot tijdens het vissen is een persoonlijke keuze. Het type voerboot dat wordt gekozen des te meer. Ben je er ook na deze informatie nog niet uit en wil je eens een dagje ervaren hoe het is ter proef? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij jou in de buurt om een voerboot een aantal dagen te huren. Dit is op veel plekken mogelijk. Vaak betaal je een bepaalde huurprijs per dag. Bevordert de voerboot karper vangst die dag? Dan ben je daarna misschien meer overtuigd geraakt. Je kunt zo in ieder geval vrijblijvend eens uitproberen wat je ervan vindt om met een voerboot te vissen en of het voor jou de moeite waard is om er daarna zelf een aan te schaffen. Ondertussen blijft de markt van voerboten en accessoires razendsnel doorontwikkelen met nieuwe uitbreidingen en technieken. Wanneer je hebt besloten te gaan vissen met behulp van en voerboot, zorg dan ook dat je altijd goed voorbereid te werk gaat. Zorg voor een goed opgeladen accu (maar niet overladen om de levensduur van de accu geen schade aan te brengen!) en check of je voerboot geheel in orde is. En nu starten maar!