De spiegelkarper
De spiegelkarper is een indrukwekkende zoetwatervis en herkenbaar aan zijn onregelmatige schubbenpatroon.
Ze komen voor in diverse wateren en op vele plekken in Europa.
We zien in Nederland zowel de wilde als de gekweekte variant.
Van nature is de karper een zeer avontuurlijke vis.
De spiegelkarper is dan ook een graag geziene vis wat betreft het vangen door de fanatieke karpervisser, ze hebben een zwak voor deze soort karper.
Groeien doet de spiegelkarper ook sneller dan de schubkarper en kunnen dan ook een aardig zwaar gewicht halen.
Ze hebben allemaal hun eigen schubbentekening zoals een vingerafdruk er is dus geen enkele spiegelkarper hetzelfde.
Het maakt het dan ook mogelijk de vis te herkennen.
De karpervissers die vaak op dezelfde wateren vissen zien aan het schubbenpatroon om welke karper het gaat sommige geven ze zelfs een naam 🙂
De spiegelkarper, een echte krachtpatser!
De vis beschikt over een groot uithoudingsvermogen en kracht.
Karpervissers die een spiegelkarper vangen voelen dit vaak direct doordat deze soort krachtiger is dan een andere soort karper.
Ze zullen hoe dan ook hun kracht in de strijd gooien tijdens de dril en dit voel je dan natuurlijk ook zeker aan je hengel!
De spiegelkarper kan een lengte bereiken van circa 120 cm en kan een leeftijd van circa 50 jaar halen.
Een spiegelkarper heeft de potentie om uit te groeien tot een monsterkarper en als fanatieke karpervisser wil je natuurlijk niets liever dan die vis aan de lijn krijgen.
Afhankelijk van de soort spiegelkarper zijn ze vaak mooi compact en hoog gebouwd en hebben de grotere en zwaardere spiegelkarpers meestal een aardig buikje.
Wat eet de Spiegelkarper
De spiegelkarper heeft dezelfde voorkeur voor eten als de normale karper en maakt graag gebruik van zijn geur op zoek naar voedsel.
Ze woelen graag in de bodem op zoek naar lekker voedsel zoals larven, insecten, wormen, slak-en kreeftachtigen en maakt hierbij gebruik van zijn reukvermogen.
Het zijn dus echte bodemeters.
Slakken zijn toch wel het lievelingseten van de spiegelkarper.
De schelpen van de slakken worden volledig vermalen en via de kieuwdeksel weer naar buiten gebracht.
De spiegelkarper aast op dezelfde manier als alle andere soorten karpers.
Bij een aanbeet kan er vaak al redelijk snel worden gevoeld dat er een spiegelkarper aan de lijn zit, dit komt omdat ze krachtiger en meer uithoudingsvermogen hebben dan bijvoorbeeld de schubkarper. Je kan je dus wel voorstellen dat als je een spiegelkarper met een gewicht van boven de 30 pond een heel gevecht kan opleveren om deze binnen te halen. Maar als de spiegelkarper dan uiteindelijk in het net is beland dan heb je ook een plaatje van een vis te pakken.
Leefomgeving spiegelkarper
Een karper begint vaak met een leefgebied van één kilometer en breid dit in de jaren verder uit. Er is zelfs bekend dat karpers honderd kilometer verderop worden gevangen.
Maar het kan nog gekker, een Amsterdamse karper is er zelfs in geslaagd om 209 km te zwemmen.
In 1998 begon de AHV met een karperproject. Er zijn toen 135 spiegelkarpers uitgezet in het Beatrixpark in de Amstel. Karper 998-23 werd alvorens deze in het water werd gezet op de foto gezet en is opgemeten.
Hij woog 1700 gram en was 41 cm lang.
Dit was toen de eerste keer dat er gekweekte karpers zijn uitgezet en in de afgelopen jaren zijn er zo'n 2500 uitgezet.
Het blijft altijd een spannende gebeuren aangezien de vissen hun weg moeten zien te vinden in open water met alle gevaren die daarbij horen zoals een snoek die ze kunnen tegenkomen.
De spiegelkarper 998-23 is in 20 jaar tijd elf keer gevangen, eigenlijk altijd bij Amsterdam in de buurt tot 2015 toen werd de karper gevangen op het IJmeer, het Markermeer bij Enkhuizen en zelfs op het Haringvliet een jaar later.
De spiegelkarper was toen elf kilo en tachtig centimeter.
Dit is tegenwoordig mogelijk doordat er vispassages zijn bij sluizen.
De spiegelkarper heeft bijna een afstand van 209 kilometer gezwommen wat een ongelofelijke prestatie is!
Bron: HSV Almere
Projecten spiegelkarpers uitzetten
Op veel plekken in Nederland zijn er projecten waar spiegelkarpers zijn uitgezet, het zogeheten spiegelkarper project (SKP)
Een spiegelkarperproject houd in dat door middel van uitzettingen het aantal spiegelkarpers verhoogd wordt binnen het karperbestand.
Dit gebeurt door een grondige inventarisatie en juiste planning.
Er wordt vooral gekozen voor spiegelkarperprojecten op open wateren.
Voordat ze worden uitgezet worden ze op de foto gezet, gewogen en gemeten.
Omdat iedere spiegelkarper een uniek schubbenpatroon heeft is het herkennen ervan ook heel eenvoudig. Zo kan bij de vangst van een spiegelkarper de foto en metingen van uitzetting worden vergeleken en zo bepaald worden hoe de karper is gegroeid.
Met de informatie kan het waterschap worden ingelicht hoe het staat met de waterkwaliteit en de visstand in een bepaald water.
Projecten die zijn aangelosten bij het Centraal Overleg Spiegelkarperprojecten (COS) gebeuren op wateren die minimaal 20 hectare zijn.
Zonder goede planning en organisatie wordt het project niet herkend bij het COS en zal het geen officeel spiegelkarperproject zijn.
Zelf spiegelkarpers houden
Veel karpervissers zijn zo dol op de spiegelkarper dat deze niets liever willen dan zelf spiegelkarpers houden in een vijver of aquarium.
Dit is op zich heel goed mogelijk als je je maar aan een aantal regels houd.
Het aquarium of de vijver dient over voldoende ruimte te beschikken.
Voor een vijver moeten dezelfde regels gehanteerd worden als bij een koivijver aangezien het om een zelfde soort vis gaat.
Een aquarium is dan ook alleen geschikt voor jonge spiegelkarpers.
Belangrijk is om voor een goede filter te zorgen aangezien karpers bekend staan om het vele vervuilen van het water. Voordat je besluit om spiegelkarpers in een vijver of aquarium te houden is het verstandig informatie te verzamelen zodat je weet wat het beste is voor de karper.