Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Karpersoorten, alle informatie.

Karpersoorten behoren tot de sterkste vissen van Nederland. Karpers komen in de Nederlandse wateren voor in verschillende soorten en sommige varianten kunnen in de natuur wel 30 tot 40 jaar oud worden en een lengte behalen van 120 cm. De karper is in Nederland geintroduceerd in de Middeleeuwen. Toen waren het nog de boerenkarpers of wilde karpers en hadden een langwerpig lichaam. De soort van nu de gekweekte vorm heeft een lichaamsbouw die hoger is. Karpers behoren tot de zoetwatervissen en zijn er helemaal beschubd maar ook gedeeltelijk bedekt met schubben of geheel schubloos. De flanken van karpers zijn brons tot bruinkleurig. 

Soorten Karpers in Nederland

De Koi KarperDe Koi karper (Cyprinus carpio) wordt ook wel ook wel Nishiki genoemd en is in Japan de nationale vis. Nishiki betekent kleurig kleed in Japan, Koi betekent karper en is een kweekvariant op de gewone karper. Kweken van de gekleurde Koi is begonnen in de 19e eeuw.  De karpers werden door Japanse boeren

De spiegelkarperDe spiegelkarper is een indrukwekkende zoetwatervis en herkenbaar aan zijn onregelmatige schubbenpatroon. Ze komen voor in diverse wateren en op vele plekken in Europa. We zien in Nederland zowel de wilde als de gekweekte variant. Van nature is de karper een zeer avontuurlijke vis. De spiegelkarper is dan ook een graag geziene vis wat

Een graskarper herkennenDe graskarper of ook wel grass carp genoemd is te herkennen aan de vorm van een torpedo en aan de zijkant hebben ze de kleur groen/bruin. In het Latijn heet deze vis de Ctenopharyngodon idella.De graskarper mag terecht een aparte Nederlandse zoetwatervis genoemd worden. De anaalvin is aan de rand bij een graskarper recht

De lederkarper, het uiterlijkDe lederkarper lijkt heel veel op de spiegelkarper. In het Latijns heet de lederkarper Cyprinus coriaceus.Er bevinden zich over het hele lichaam van de lederkarper geen schubben. Hij wordt daarom ook wel de naaktkarper genoemd. De huid van de lederkarper is dik om hem de nodige bescherming te bieden en daarom dus

De Kroeskarper De Latijnse naam voor de kroeskarper is Carassius carassius. Dit type karper is hoog gebouwd en is zijdelings afgeplat en flanken die bronskleurig zijn. De jonge kroeskarpers hebben meestal op de staartwortel een zwarte vlek en kunnen ongeveer 55 cm worden en een gewicht bereiken van 3 kg. Het grote verschil met andere karpersoorten is

De Rijenkarper De rijenkarper is te herkennen aan een grote rij schubben op de zijlijn. Van de kieuwen tot aan de staart groeien schubben. De rij schubben bevind zich over de flank horizontaal. Het overige gedeelte van de vis is onbedekt. De rijenkarper is een zeldzame soort in Nederland onder de karpers. Onder de karpervissers is

De schubkarper en de leefomgeving.De schubkarper (Cyprinus carpio) is één van de vele soorten karpers maar is toch wel de bekendste soort.Daarom wordt deze soort karper ook wel de gewone karper genoemd. De verschillen worden bepaald door het schubbenpatroon. Zoals de benaming al aangeeft is deze karpersoort volledig bedekt met schubben. Tegenwoordig wordt ook de benaming wilde-


Het aas en paai gedrag

Karpers hebben kaken die tandloos zijn. Op de kieuwboog van de karper zitten tanden ook wel keeltanden genoemd. Het voedsel wat ze op eten kauwen ze met deze tanden. Karpers zijn in staat hele harde objecten te vermalen.De meeste soorten karpers zijn voorzien van vier bekdraden, op de bovenlip bevinden zich twee korte en in de mondhoek bevinden zich twee lange. Karpers houden van warmte en zijn daarom in de zomermaanden het meest actief. In de herfst en wintermaanden bevinden de karpers zich graag in de diepere gedeeltes van het water.  De paaitijd van karpers is in de maanden mei en juni. Afhankelijk van soort varieert het uiterlijk van de karper. Karpers vind je in rivieren, meren en vijvers en komen vooral voor door uitzetting. Karpers woelen graag in de bodem op zoek naar voedsel, ze nemen met hun bek een hap uit de bodemgrond en door middel van de kieuwen zeven ze het voedsel er dan uit. Het voedsel bestaat over het algemeen uit muggenlarven, waterplanten, insectenlarven, wormen en kreeftachtigen. In de hengelsport is karpervissen razend populair. Ook kan je karpers zelf prima in een vijver houden. 

Welke soorten karpers zijn er?

Karpers komen voor in verschillende soorten. Zo bestaat er de schubkarper, spiegelkarper, rijenkarper, lederkarper, graskarper, kroeskarper en de koikarper. Iedere karpersoort heeft zijn eigen schubbenpatroon of uiterlijke vorm. In Nederland komen in principe alle karpersoorten voor maar de ene zal je veel vaker tegenkomen dan de andere. Over het algemeen zijn de karpers in Nederland uitgezet. 

karpersoorten

Schubkarper

De schubkarper is de soort die het bekendst is en het meeste voorkomt in Nederland. De naam schubkarper dankt hij aan het feit dat zijn hele lichaam bedekt is met schubben. De schubkarper bevind zich vooral in stilstaande wateren waaronder vijvers, plassen, kanalen en meren. Maar ook in rivieren vind je deze soort. De rugkleur van de schubkarper is bruin-groenachtig, de flanken zijn brons van kleur en hij heeft een witte tot geelachtige buik. Een schubkarper kan in de natuur tot 120 cm lang worden en kan makkelijk tot 30 kg wegen. Ze hebben op de zijlijn 33 tot 40 schubben.

Spiegelkarper

De spiegelkarper is te herkennen aan een aantal schubben die zich onregelmatig op het lichaam bevinden. De spiegelkarper groeit in tegenstelling tot de schubkarper veel sneller en is ook iets zeldzamer. Onder de fanatieke karpervissers is de spiegelkarper een graag geziene karper vanwege zijn mooie schubben patroon en vaak hogere lichaamsbouw. Deze soort karper heeft een groot uithoudingsvermogen en kan erg krachtig zijn. Een spiegelkarper kan tot zeker 120 cm lang worden en tot 50 jaar oud worden. Ze kunnen zeker tot 30 kg aan gewicht halen. 

Rijenkarper

De rijenkarper heeft aan de zijlijn van zijn lichaam een rij schubben. Het overige deel is zo goed als onbedekt. Het lichaam van de rijenkarper is goudkleurig en de rug is donker van kleur. Over beide flanken heeft hij een rij schubben vaak allemaal even groot van formaat. De rij schubben loopt van kieuwdeksel tot aan de staart. Vaak heeft deze soort nog een kleinere rij op de rug aan het begin van de rugvin en welke doorloopt tot aan het einde van de vin. De rijenkarper is een redelijk zeldzame soort in Nederland. 

Lederkarper

De lederkarper heeft ook als andere benaming naaktkarper omdat er geen of zeer weinig schubben aanwezig zijn op het lichaam. De huid van deze soort karper is dik. Hij heeft een lange hol ingesneden rugvin. De rug is meestal bruin tot bruingroen. De flanken van de lederkarper zijn koper van kleur en de rugvin is donker. De andere vinnen hebben een wat roodachtige kleur. De lederkarper is een soort die niet zo snel groeit en is de zeldzaamste soort onder de karpers. 

Kroeskarper

De kroeskarper is een hoog gebouwde karper die zijdelings is afgeplat en flanken heeft die brons tot geelachtig van kleur zijn. Deze soort karper kan ongeveer 55 cm lang worden. De rugvin van de kroeskarper is bol en hij heeft op de zijlijn 33 tot 36 schubben. Kleine stilstaande wateren hebben bij kroeskarpers de voorkeur. In die wateren kan er sprake zijn van een laag zuurstofgehalte maar hieraan kunnen kroeskarpers zich prima aanpassen. 

Graskarper

De graskarper is te herkennen aan een torpedovormig lichaam. Door de zwarte grote omrande schubben op de flank zie je een soort nettekening. Een graskarper kan een lengte behalen van 120 cm. Het voedsel van deze karpersoort bestaat voornamelijk uit waterplanten en om de overtollige waterplanten in sommige wateren tegen te gaan wordt de graskarper dan ook uitgezet. De graskarper is een perfecte zwemmer.

Koi karper

De koi karper ook wel Japanse koi karper of koi genoemd is een prachtige vis met mooi kleuren. De koi karper kan in goede leefomstandigheden een lengte behalen van 70 tot 80 cm. Ze hebben de kleurensamenstelling wit, rood en of zwart gevlekt. Deze karpersoort kan tot wel 40 jaar oud worden. De koi karper kan je heel makkelijk hand tam maken zodat je deze uit de hand kan voeren. Een koikarper en planten is geen goede combinatie omdat koikarpers planten los wroeten in de vijver.

Karpers kopen

Karpers kopen gebeurt tegenwoordig heel vaak. Hiervoor zoek je dan meestal eerst op internet en dan kom je verschillende mogelijkheden tegen. Karpersoorten kan je bijvoorbeeld kopen bij officiele kwekers maar ook worden ze aangeboden via onder andere marktplaats. Er zijn veel mensen die karpers uit hobby zijn gaan kweken en deze dan te koop aanbieden. Je vind zowel schubkarpers als spiegelkarpers in verschillende formaten. Je kan karpers prima houden in bijvoorbeeld een aquarium of een vijver. Een bekende karper leverancier is de carp farm hier kan je vooral terecht voor spiegel en schubkarpers. De koi-karper is natuurlijk de meest gekochte karper door particulieren van allemaal deze word vooral in siertuinen en vijvers gehouden. Alvorens je besluit karpers te gaan kopen is het wel het beste even wat onderzoek te doen op het internet om wat informatie in te winnen zo kom je niet voor verassingen te staan. Dan zijn er natuurlijk ook de koi karpers die te koop zijn bij onder andere speciaalzaken. Ook hiervoor geld laat je even goed voorlichten wat er allemaal op de markt is zodat je aankoop goed aansluit bij je wensen. 

karpers-kopen

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale