Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Beste Boilies 2024

Weet jij ook niet welke boilies je moet kopen? Kies er dan één van de beste boilies van 2024 dit zijn de boilies waar de meeste karpers dit jaar en afgelopen jaar op zijn gevangen. Deze gegevens hebben wij verzameld via verschillende forums winkels en mijn vismaat kies zelf een smaak naar jouw keuze en vang meer karpers met de beste boilie!

Boilies alles wat je ervan moet weten

Boilies, is aas om mee te vissen. De boilie is van origine Engels. Het is een bolletje deeg dat gebruikt wordt om op karpers te vissen. Het dient gekookt te worden om van buiten een harde laag te krijgen. Koken wordt in het Engels boiled genoemd, daarom de naam boilie. Door de harde buitenlaag, kunnen de witvissen niet meer het aas wegsnoepen. Het aas is bedoeld voor de karper. Voor de karper is de harde buitenkant geen probleem, deze bijt er makkelijk doorheen. Boilie is een aas, waarmee je zonder veel problemen van andere vissen, makkelijk op karpers kunt vissen.

boilies

Waar bestaan boilies uit?

Boilies bestaan uit verschillende ingrediënten. Het is een mengeling van water, geurstoffen, meelsoorten, smaakstoffen en eieren. Je mengt net zo lang totdat er een meelbal ontstaat. Een boilie wordt op professionele manier tot balletje gedraaid, door gebruik te maken van geschikte apparatuur. Daarna worden ze gekookt en zijn ze klaar om mee op karpers te vissen. Je kunt een boilie kopen in verschillende maten. Verse heeft duidelijk de voorkeur. Karpers hebben een uitstekend reukvermogen. Wanneer een boilie te oud is of niet lekker smaakt, spuwt de karper deze uit. Er worden tegenwoordig steeds meer smaken toegevoegd aan boilies, waardoor deze een uitstekend in te zetten karperaas is geworden De verteerbaarheid van boilies is afhankelijk van het seizoen. De karper is snel verzadigd in koude periodes. In de lente is het verstandig om een licht verteerbare boilie te gebruiken. In de zomer maakt het weinig uit welke je gebruikt, als deze maar vers (lekker) is. De herfst is een perfecte periode om op karpers te gaan vissen. Dan vullen ze hun reserves aan voor de winter. Gebruik dan een voedingsrijke boilie. In de winter voedt de karper zich nauwelijks en eet het maar korte periodes op een dag. Wil je in de winter toch op karpers vissen? Maak dan gebruik van een opvallende boilie die licht verteerbaar zijn. Tijdens de winterperiode zijn karpers weinig actief. ze hebben reserves opgebouwd in de herfst.

Boilies maken?

Boilies maken is vaak een lastig karwei voor de thuisdraaier zeker als je het in de thuis keuken moet doen.
Het hele huis stinkt naar de gebruikte flavours en de hele keuken plakt aan alle kanten, de vrouw de huizes zal hier niet om staan te springen.
De meeste thuisdraaiers zijn dan ook verbannen naar een plekje in de schuur waar sommige  het nog met een boilieplank doen hebben andere een professionele boiliemachine staan. 

Wat heb je nodig om boilies te maken

Het begint allemaal met een basismix die kan bestaan uit bijvoorbeeld griesmeel, sojamaal en of maismeel daar voeg je vogelvoer of andere zaden aan toe met kruiden, flavours, olie en een zoetstof natuurlijk kan je hier nog vele andere producten aan toevoegen dit is geheel naar eigen idee en inzicht.

Als je deze samenstelling zelf hebt bepaalt ga je deze met elkaar vermengen de meeste gebruiken daar een een betonmolen voor deze mengt alles goed en zorgvuldig door elkaar.
Voeg bij de basis mix beetje bij beetje verse eieren toe, doe dit met een verhouding van ongeveer 8 eieren per kilo basis mix. Voeg nu ook eventueel de zoetstof het zout en of de flavour toe. Als je een vis boilie maakt kan je nu ook de visolie toevoegen met een gemiddelde verhouding van 1 ml olie per ei. Gebruik je geen visolie voeg dan wel wat soja olie toe aan de mix hierdoor zullen je boilies beter dicht draaien waar door ze langer aan de onderlijn blijven zitten. 

Het draaien van de boilie


Na het mixen komt het wat zwaardere kneed werk blijf kneden totdat je een mooi soepel deeg over hebt. Het deeg is goed als het iets wat nat is maar zeker niet te droog! Het boilie deeg is namelijk temperatuur gevoelig en droogt snel uit waardoor je de boillies stuk draait. Maar laat het ook niet te nat dan blijft het overal aan vast plakken en kan je er geen boilies mee draaien. Het is het beste als het deeg niet meer blijft plakken aan je handen. Draai er dan met een boilieplank of als je geluk hebt met een boiliiemachine boillies van.

Breng nu een grote pan met water aan de kook. Als het water kookt doe je de boillies in de pan en kook je deze afhankelijk van de grootte het juiste aantal minuten. Houd ongeveer de volgende tijden aan voor het koken van de boillies: 10-15 mm 3 minuten, 15-20mm 4 minuten, 20-25mm 4,5 tot 5 minuten. Deze tijden gelden alleen als het water goed blijft koken tijdens het proces! Als de tijd is verstreken haal je de boilies uit de pan en droog je ze op een doek die goed water op neemt. Let op wil je wat hardere boilies spoel deze dan af met koud water voordat je ze te drogen legt!

Drogen en bewaren


Laat de boilies goed drogen afhankelijk van de temperatuur in de ruimte ligt de droogtijd tussen de 10 en 24 uur voor dat je de boilies kan gebruiken of kan invriezen.
Blijkt nu dat de boilies te hard zijn verminderd dan de kooktijd en of droogtijd zijn ze nog te zacht verander dan de basismix het langer koken van de boilies heeft zeker geen zin!

Boilies ingrediënten

De Boilie ingrediënten zijn enorm belangrijk om regelmatig karper te vangen. Onze goedkope boilies zijn samengesteld uit ingrediënten met de juiste vitaminen, voedingswaarde, mineralen, vetten en oliën samenstelling. Hierdoor wasemen de boilies een constant gezond voedselsignaal uit. De meeste boilies zijn hoofdzakelijk samengesteld uit flavours en snelle koolhydraten waardoor ze een lage voedingswaarde hebben. Dit type boilies en ingrediënten verliezen snel hun attractiviteit en voedselsignaal.
Natuurlijk vang je hier zeker ook wel eens karper mee maar in de juist wat moeilijkere vangperiodes brengt dit aas je geen karper. Kies dan juist voor goedkope boilies en pop-up boilies met goede ingrediënten waardoor je meer en sneller karpers op de kant krijgt.

Boiliemachine een uitkomst

Je hebt verschillende soorten boiliemachines van een huis tuin en keuken machine tot zeer professionele die gebruikt worden door toonaangevende merken. Voor een zelfgemaakte machine kan je het beste op marktplaats kijken of er zelf één in elkaar knutselen.
Wil je het direct goed aanpakken en voor een aantal jaren vooruit kijk dan eens bij boiliedesign deze hebben boiliemachines voor diverse budgets.
Het grootste voordeel van een boiliemachine is natuurlijk de snelheid en het gemak maar ook de boilies worden er beter van. De boilies zijn vaak ronder en net iets harder als dat je met een boilieplank aan de slag gaat.

Wil jezelf karpers vangen?

Wil jezelf een karper vangen? Dan kun je niet om boilies heen! Het is tegenwoordig een populair karperaas. Hoe kies je de juiste boilie? De kleur, geur en prijs geeft niet direct de kwaliteit van de boilie weer. Het gaat om de juiste voedingswaarde, daar komt een karper graag voor terug! Welke soort boilies er bestaan? Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • Krill 
  • Scopex 
  • Garlic
  • Tigernut
  • Pineapple
  • Squid
  • Robin Red

Deze zijn te koop in verschillende diameters, zoals 14/15 mm, 20/25 mm en enkelen daarvan ook in 30 mm. Je kunt ook nog voerboilies kopen en kreeft boilies. De bovengenoemde boilies zijn van excellente kwaliteit met goede voedingswaarden en bouwstenen. Ze bevatten eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vetten. Bovendien zijn ze goed verteerbaar. Het aas is uitstekend instant, door het hoge percentage melen die water oplosbaar zijn, in combinatie met een grote dosis liquide. Wil je dat met eigen ogen zien? Dan stop je ze in een bak water en zie je hoe ze prima uitlekken.

karper gevangen met boilies

Karpervissen; populair om zijn kracht!

Begin jaren negentig is karpervissen populair geworden, dit komt door de kracht en omvang van deze vissen. De ontwikkeling van het vissen op karpers met een boilie, heeft daar aan bijgedragen. Het vissen op karpers met een boilie, dateert uit 1970. Het waren twee Britse vissers, die niet afgeleid wilden worden door andere vissen, wanneer ze op karpers aan het vissen waren. De ontwikkeling van aas met een hardheid aan de buitenkant, heeft ervoor gezorgd dat vissen zoals zeelt, brasem en andere vissen problemen ondervonden bij het eten van het karperaas. Je hebt ze in allerlei maten. De kleinste boilie heeft een maat van 8 mm. De grootste, voor zover we weten, heeft een maat van 40 mm. Je hebt de zogenaamde popup die zwevend blijven en de normale die naar beneden zakken. Wanneer er gras of modder op de bodem ligt dan wordt de zwevende (drijvende) boilie gebruikt. Een boilie die naar de bodem zakt, wordt anders door de karper niet gevonden. Een boilie heeft altijd een ronde vorm, hierdoor kun je nauwkeurig werpen. De adrenaline die je krijgt wanneer je een karper hebt gevangen is niet te beschrijven. De wetenschap dat je alles goed hebt aangepakt, van stekplek tot aan de karper verleiden met je aas, geeft een euforisch gevoel. Het begint dan ook met de aankoop van een perfecte boilie.

Boilie soorten

Boilies zijn er in verschillende soorten natuurlijk heb je de verschillende smaken, merken en formaten. Maar ook zit er nog een groot verschil in de samenstelling van boilies. Zo heb je boilies voor instant gebruikt ( zonder voorvoeren) en "lange termijn" boilies waar je goed mee kan voor voeren. Buiten dit heb je ook weer verschil in houdbaarheid zo heb je readymades deze kan je goed tot op de datum op de verpakking nadeel veel conserveringsmiddelen. Freezer baits deze zijn zeer lang houdbaar in de vriezer nadeel wat je uit de vriezer haald moet je opmaken. Maar je hebt ook de shelf life boilies deze hebben de verheid van de freezer baits maar kan je wel buiten de vriezer bewaren nadeel is dat ze wat minder lang houdbaar zijn als de ready mades ( 4 tot 6 maanden).
Ook heb je nog verschil in de boillies zelf namelijk drijvende boilies zo geheten pop-up boilies vaak gebruikt in combinatie met een zinkende boilies de zo geheten snowman of gebruikt bij een ronnie rig. En ook de wafter boilies deze boilie zinkt niet maar drijft ook net niet hierdoor is deze door de karper gemakkelijk op te zuigen.

Boilies voorweken

Een doorgewinterde karpervisser, kent het trucje doorweken van boilies wel. Het beste kun je een emmer vullen met het water waar je in gaat vissen. Vul de emmer ruimschoots met water, gooi er vervolgens een hoeveelheid karperaas in. De boilies zullen hierdoor zijn flavours wel verliezen. Het is verstandig om elke dag dit water te verversen. Is het verliezen van de flavours een ramp? Nee, een ramp is het zeker niet. Oudere karpers hebben het niet zo op sterk ruikende bollen. Ze laten ze zelfs dagen liggen om dagen later terug te komen om ze pas op te eten. Je helpt ze nu een handje door de bollen minder sterk te laten ruiken. Heb je weleens gehoord van een boilie soaken? Ervaren karpervissers hoeven geen uitleg meer. Toch gaan we door op het soaken van boilies. Het soaken van een boilie, betekent dat je het in een vloeistof doopt. Hier kun je eindeloos op experimenteren. Welke vloeistof heeft de beste smaak en geur? Je kunt verschillende oliën gebruiken om een boilie in te soaken. Laat de boilies enige tijd in de vloeistof liggen in een pot met deksel. Giet daarna de juiste flavour toe, sluit de pot goed af en schudden maar!

Voor de startende karpervisser?

Ben je een startende karpervisser? Dan mis je uiteraard de juiste ervaring nog. Het vissen op karpers, is dan ook een hele kunst. Door ervaring leer je maar je moet ergens beginnen. Waar moet je opletten als beginnende karpervisser? Het is dan ook zeker handig dat je enkele belangrijke beginnerspunten kent. We helpen je met een paar tips.

  • waar wil je vissen?
  • materiaalkeuze
  • aaskeuze

Het is belangrijk dat je weet waar je wilt vissen, i.v.m materiaalkeuze. In een sloot vissen of op een groot meer vissen, verschilt nogal. Je kunt daar je vismateriaal op aanpassen. Hiervoor kun je uitstekende informatie inwinnen bij viswinkels. De boilie is het populairste aas om mee op karpers te vissen zoals eerder aangegeven. Aan welke vishaak je de boilie het beste kunt plaatsen?

Wat is de beste vishaak voor een boilie?

Je kunt karperhaken in verschillende maten en vormen kopen. Allerlei factoren hebben invloed op inhaking, dit is bepalend voor de beste keuze karperhaak. Wat er zoal bepalend is voor de inhaking? We zullen een paar zaken benoemen. De bodemgesteldheid heeft invloed, een harde of zachte bodem is bepalend voor de inhaking. Het type water en de watertemperatuur zijn belangrijke factoren. De grootte van het aas en de rig zijn sterk bepalend voor de perfecte inhaking. 

“Het belangrijkste is dat de karper in de harde onderlip wordt ingehaakt en niet diep achter in de bek. ”

Wanneer de haak te ver achter in de bek van de karper komt kan de lijn gaan glijden tijdens een te sterke dril. De lip van de karper kan hierdoor scheuren en dat moet worden voorkomen. Het is daarom belangrijk om sterke scherpe vishaken te kopen. Je wil geen haken die kunnen breken of buigen. Haakmaat 6 is de populairste haakmaat voor karpervissen, maten 4 en 8 worden ook regelmatig gebruikt. De haakmaat moet overeenkomen met de grootte van het aas. Wanneer je vist met een boilie van bijvoorbeeld 25 mm en gebruik je daarbij een kleine haak? Dan is de kans groot dat de haak niet prikt in de bek van de karper. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van een hair extender. Het is natuurlijk slimmer om een maat haak te gebruiken die past bij de grootte van het aas.

rig voor boilies

Boilie ervaringen delen

Het delen van ervaring met het vissen met een boilie, helpt andere vissers keuzes te maken. Zo kom je erachter welke boilie het beste doet in welk water en welke boilie je het beste kunt gebruiken per seizoen. Je hebt wateren met een hoger karperbestand, dan andere wateren. Bij een hoog karperbestand heerst er regelmatig voedselnijd. De karpers hebben voorkeur voor een bepaalde boilie. Wanneer je op water vist met een hoog karperbestand, kun je het best gebruik maken van twee verschillende hengels, met aan elke haak een ander soort boilie. Door een aantal keren met een verschillende boilie te vissen, merk je de voorkeur van de karpers. Je hebt wateren met een goed karperbestand, waar je toch moeilijk op karpers kunt vissen. Dit komt door de jarenlange bevissing, waardoor de karper erg voorzichtig is geworden. Het natuurlijke voedselaanbod is meestal hoger en daardoor is er minder voedselnijd. Wanneer je in een drukke periode vist, moet je boilie concurreren met de boilie van andere vissers.

Nieuwe Boilies

Wanneer er een nieuw boilie is uitgebracht, is het verstandig deze eerst te testen. Met een nieuw uitgebrachte boilie is nog niet veel gevist en dat is een voordeel. Je kunt naast een vertrouwde boilie, de nieuwe gebruiken. Zo ontdek je dan of er een voorkeur bestaat bij de karpers. De boilie blijft duidelijk in ontwikkeling. Het experimenteren met boilies is niet verkeerd. Wissel regelmatig af en test nieuwe soorten. Uiteindelijk zul je ervaring opdoen en snel door hebben welke boilie het beste werkt. Ken je de nieuwe boilies van 2021 al? Het is de red magic! Deze no-nonsens boilies zijn opgebouwd uit belangrijke bouwstoffen voor de karper. Hierdoor zal de karper langdurig en inhalig van de beste boilies blijven eten.

Boilies kopen, waar moet je op letten?

Onder welke omstandigheden is de boilie gemaakt? De versheid van een boilie is belangrijk. Onthoud dat een boilie een lokmiddel is en geen voer. Test bij boilies kopen en ontdek welke het beste karpers vangt. De beste boilie lost goed op in het water. Karpers zijn dol op stoffen die in het water oplossen. Kleuren spreken aan, zeker de visser zelf. Vergis je niet in kleur en kwaliteit. De kleur van een boilie zegt niets over de kwaliteit. Ben je geïnteresseerd in een boilie met de beste vangkracht? Dan is het belangrijk dat je meespelende factoren kent. Verzamel kennis over karpers en het soort water waar je in vist. Ervaring is de beste leermeester. Een goede boilie bezit essentiële stoffen, waar de karper niet omheen kan. Stem je boilie af op de smaak van de karper en je hebt een grotere kans om een karper te vangen. Productie en houdbaarheid van een boilie is uiteraard belangrijk. Oliën en eiwitten bederven gauw. De meesten zijn voorzien van conserveringsmiddelen, waardoor de houdbaarheid langer wordt. Je kunt je vragen bij boilies kopen stellen aan ervaren karpervissers. Mocht je deze niet kennen, dan kun je naar speciaalzaken voor karpervissen gaan. Stel daar je vraag aan specialisten en koop de boilie waar je vertrouwen in hebt. Uiteindelijk is het uitproberen en merken welke boilie het beste karpers vangt. De ingrediënten van een boilie en de versheid bepalen de vangkracht.

boilies kopen

Boilies aanbieding

Je ziet geregeld boilies die in de aanbieding zijn, dit zijn dan geen boilies die al jaren op de plank liggen of bijna op de datum zijn.
Boilies zijn meestal alleen in de aanbieding als ze via de leverancier nog goedkopere inkoop prijzen krijgen. Wij bereken op dit moment al de laagste prijzen voor onze boilies. Wel heb je altijd al een korting of aanbieding als je meer als één zak boilies koopt. Met meer dan 30 jaar ervaring in de karpervisserij koop je bij ons alleen boilies waar we zelf achter staan, en met alle eisen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De boilie en het jaargetijde.

Welke boilie je moet kiezen in de verschillende jaargetijde? Door de verschillende watertemperaturen kan je soms beter een andere boilie gebruiken lees hieronder in welk jaargetijde je welke boilie moet gebruiken.

De Lente

In deze periode van het jaar kan je het beste een licht verteerbare boilie gebruiken met een zeer grote attractiewaarde.
De meeste karpervissers gebruiken dan ook een zoete boilie maar een lichtverteerbare vis boilie kan soms ook karper op leveren.
Let wel op met voeren de karpers zitten soms nog niet vol op het voer in deze periode dus overvoeren is vaak zo gebeurd.

Zomer

De zomer is de makkelijkste periode van het jaar ze eten meestal alles en zijn totaal niet kieskeurig. 
In deze periode is er een overvloed aan natuurlijk voedsel doe hier je voordeel mee en pas je boilie smaak hier op aan.

Herfst

Dit is de beste periode om te vissen de karper gaat zich nu volvreten voor de winter periode. Gebruik in de periode zeer voedingsrijke boilies zoals de vismeel boilies en boilies met veel zaden en eiwitten.

Winter

Gebruik in de winter zeer licht verteerbare boilies en voer zeker niet veel kies liever voor singel bait technieken met een opvallende boillie kwa kleur of geur.
Vis ook in de wat warmere stukken waar bijvoorbeeld de zon op staat .

Tot slot

We hopen dat je na het bovenste gelezen te hebben, meer duidelijkheid hebt gekregen over boilies. Je vragen over een juiste boilie hiermee beantwoord is. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan online aan ons. Ben je overtuigd van de kracht en populariteit van boilies? Ervaar het door ze uit te proberen. Voor alles bestaat een eerste keer. Nieuwe ervaringen op doen en uitdagingen niet uit de weg gaan, maken het leven interessant. Probeer eens boilies uit om op karpers te vissen. Wie weet sta je binnenkort op een foto met zo'n enorme karper in je armen. Uiteindelijk bevalt het vissen op karpers met een boilie je waarschijnlijk goed. Je weet nu wat een boilie is en waar je op moet letten. Ga je de uitdaging aan? Veel succes en vis plezier!

Veel gestelde vragen

wat zijn boilies

Boilies zijn kleine deegballetjes die worden gemaakt door een combinatie van verschillende meelsoorten, oliën en eiwitten. Voor het karpervissen worden meestal boilies gebruikt tussen de 15mm en 20mm.

hoe boilies maken

Het deeg van een boilie-mix bestaat uit eieren, water en een combinatie van meerdere soorten melen. deze combinatie/verhouding kun je zelf bedenken! Wel is het belangrijk dat je uiteindelijke deeg een beetje een geur heeft hiervoor kun je vismeel of een flavour gebruiken.

hoe boilies vastmaken

Steek de boilienaald in de boilie, bevestig deze op de hair van een rig trek de hair terug door je boilie en zet hem vast met een boiliestopper.

wat zijn goede boilies

Goede boilies geven een een zeer hoge voedselprikkel af in het water. Met andere woorden de chemoreceptoren van de karper worden gestimuleerd om het aas op te nemen. 

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale