Boilies alles wat je ervan moet weten

boilies

Boilies, is aas om mee te vissen. De boilie is van origine Engels. Het is een bolletje deeg dat gebruikt wordt om op karpers te vissen. Het dient gekookt te worden om van buiten een harde laag te krijgen. Koken wordt in het Engels boiled genoemd, daarom de naam boilie. Door de harde buitenlaag, kunnen de witvissen niet meer het aas wegsnoepen. Het aas is bedoeld voor de karper. Voor de karper is de harde buitenkant geen probleem, deze bijt er makkelijk doorheen. Boilie is een aas, waarmee je zonder veel problemen van andere vissen, makkelijk op karpers kunt vissen.

Waar bestaan boilies uit?

Boilies bestaan uit verschillende ingrediënten. Het is een mengeling van water, geurstoffen, meelsoorten, smaakstoffen en eieren. Je mengt net zo lang totdat er een meelbal ontstaat. Een boilie wordt op professionele manier tot balletje gedraaid, door gebruik te maken van geschikte apparatuur. Daarna worden ze gekookt en zijn ze klaar om mee op karpers te vissen. Je kunt een boilie kopen in verschillende maten. Verse heeft duidelijk de voorkeur. Karpers hebben een uitstekend reukvermogen. Wanneer een boilie te oud is of niet lekker smaakt, spuwt de karper deze uit. Er worden tegenwoordig steeds meer smaken toegevoegd aan boilies, waardoor deze een uitstekend in te zetten karperaas is geworden De verteerbaarheid van boilies is afhankelijk van het seizoen. De karper is snel verzadigd in koude periodes. In de lente is het verstandig om een licht verteerbare boilie te gebruiken. In de zomer maakt het weinig uit welke je gebruikt, als deze maar vers (lekker) is. De herfst is een perfecte periode om op karpers te gaan vissen. Dan vullen ze hun reserves aan voor de winter. Gebruik dan een voedingsrijke boilie. In de winter voedt de karper zich nauwelijks en eet het maar korte periodes op een dag. Wil je in de winter toch op karpers vissen? Maak dan gebruik van een opvallende boilie die licht verteerbaar zijn. Tijdens de winterperiode zijn karpers weinig actief. ze hebben reserves opgebouwd in de herfst.

Vang je geen Karpers?  Ontdek hoe je zonder teveel geld uit te geven veel meer karpers kan vangen

Klik hieronder op de knop ''Direct Toegang'' en ontdek hoe je met weinig middelen en geld veel meer karpers gaat vangen. 

Wil jezelf karpers vangen?

Wil jezelf een karper vangen? Dan kun je niet om boilies heen! Het is tegenwoordig een populair karperaas. Hoe kies je de juiste boilie? De kleur, geur en prijs geeft niet direct de kwaliteit van de boilie weer. Het gaat om de juiste voedingswaarde, daar komt een karper graag voor terug! Welke soort boilies er bestaan? Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 • Krill 
 • Scopex 
 • Garlic
 • Tigernut
 • Pineapple
 • Squid
 • Robin Red

Deze zijn te koop in verschillende diameters, zoals 14/15 mm, 20/25 mm en enkelen daarvan ook in 30 mm. Je kunt ook nog voerboilies kopen en kreeft boilies. De bovengenoemde boilies zijn van excellente kwaliteit met goede voedingswaarden en bouwstenen. Ze bevatten eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vetten. Bovendien zijn ze goed verteerbaar. Het aas is uitstekend instant, door het hoge percentage melen die water oplosbaar zijn, in combinatie met een grote dosis liquide. Wil je dat met eigen ogen zien? Dan stop je ze in een bak water en zie je hoe ze prima uitlekken.

karper gevangen met boilies

Karpervissen; populair om zijn kracht!

Begin jaren negentig is karpervissen populair geworden, dit komt door de kracht en omvang van deze vissen. De ontwikkeling van het vissen op karpers met een boilie, heeft daar aan bijgedragen. Het vissen op karpers met een boilie, dateert uit 1970. Het waren twee Britse vissers, die niet afgeleid wilden worden door andere vissen, wanneer ze op karpers aan het vissen waren. De ontwikkeling van aas met een hardheid aan de buitenkant, heeft ervoor gezorgd dat vissen zoals zeelt, brasem en andere vissen problemen ondervonden bij het eten van het karperaas. Je hebt ze in allerlei maten. De kleinste boilie heeft een maat van 8 mm. De grootste, voor zover we weten, heeft een maat van 40 mm. Je hebt de zogenaamde popup die zwevend blijven en de normale die naar beneden zakken. Wanneer er gras of modder op de bodem ligt dan wordt de zwevende (drijvende) boilie gebruikt. Een boilie die naar de bodem zakt, wordt anders door de karper niet gevonden. Een boilie heeft altijd een ronde vorm, hierdoor kun je nauwkeurig werpen. De adrenaline die je krijgt wanneer je een karper hebt gevangen is niet te beschrijven. De wetenschap dat je alles goed hebt aangepakt, van stekplek tot aan de karper verleiden met je aas, geeft een euforisch gevoel. Het begint dan ook met de aankoop van een perfecte boilie.

Boilies voorweken

Een doorgewinterde karpervisser, kent het trucje doorweken van boilies wel. Het beste kun je een emmer vullen met het water waar je in gaat vissen. Vul de emmer ruimschoots met water, gooi er vervolgens een hoeveelheid karperaas in. De boilies zullen hierdoor zijn flavours wel verliezen. Het is verstandig om elke dag dit water te verversen. Is het verliezen van de flavours een ramp? Nee, een ramp is het zeker niet. Oudere karpers hebben het niet zo op sterk ruikende bollen. Ze laten ze zelfs dagen liggen om dagen later terug te komen om ze pas op te eten. Je helpt ze nu een handje door de bollen minder sterk te laten ruiken. Heb je weleens gehoord van een boilie soaken? Ervaren karpervissers hoeven geen uitleg meer. Toch gaan we door op het soaken van boilies. Het soaken van een boilie, betekent dat je het in een vloeistof doopt. Hier kun je eindeloos op experimenteren. Welke vloeistof heeft de beste smaak en geur? Je kunt verschillende oliën gebruiken om een boilie in te soaken. Laat de boilies enige tijd in de vloeistof liggen in een pot met deksel. Giet daarna de juiste flavour toe, sluit de pot goed af en schudden maar!

Voor de startende karpervisser?

Ben je een startende karpervisser? Dan mis je uiteraard de juiste ervaring nog. Het vissen op karpers, is dan ook een hele kunst. Door ervaring leer je maar je moet ergens beginnen. Waar moet je opletten als beginnende karpervisser? Het is dan ook zeker handig dat je enkele belangrijke beginnerspunten kent. We helpen je met een paar tips.

 • waar wil je vissen?
 • materiaalkeuze
 • aaskeuze

Het is belangrijk dat je weet waar je wilt vissen, i.v.m materiaalkeuze. In een sloot vissen of op een groot meer vissen, verschilt nogal. Je kunt daar je vismateriaal op aanpassen. Hiervoor kun je uitstekende informatie inwinnen bij viswinkels. De boilie is het populairste aas om mee op karpers te vissen zoals eerder aangegeven. Aan welke vishaak je de boilie het beste kunt plaatsen?

Wat is de beste vishaak voor een boilie?

Je kunt karperhaken in verschillende maten en vormen kopen. Allerlei factoren hebben invloed op inhaking, dit is bepalend voor de beste keuze karperhaak. Wat er zoal bepalend is voor de inhaking? We zullen een paar zaken benoemen. De bodemgesteldheid heeft invloed, een harde of zachte bodem is bepalend voor de inhaking. Het type water en de watertemperatuur zijn belangrijke factoren. De grootte van het aas en de rig zijn sterk bepalend voor de perfecte inhaking. 

“Het belangrijkste is dat de karper in de harde onderlip wordt ingehaakt en niet diep achter in de bek. ”

Wanneer de haak te ver achter in de bek van de karper komt kan de lijn gaan glijden tijdens een te sterke dril. De lip van de karper kan hierdoor scheuren en dat moet worden voorkomen. Het is daarom belangrijk om sterke scherpe vishaken te kopen. Je wil geen haken die kunnen breken of buigen. Haakmaat 6 is de populairste haakmaat voor karpervissen, maten 4 en 8 worden ook regelmatig gebruikt. De haakmaat moet overeenkomen met de grootte van het aas. Wanneer je vist met een boilie van bijvoorbeeld 25 mm en gebruik je daarbij een kleine haak? Dan is de kans groot dat de haak niet prikt in de bek van de karper. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van een hair extender. Het is natuurlijk slimmer om een maat haak te gebruiken die past bij de grootte van het aas.

rig voor boilies

Boilie ervaringen delen

Het delen van ervaring met het vissen met een boilie, helpt andere vissers keuzes te maken. Zo kom je erachter welke boilie het beste doet in welk water en welke boilie je het beste kunt gebruiken per seizoen. Je hebt wateren met een hoger karperbestand, dan andere wateren. Bij een hoog karperbestand heerst er regelmatig voedselnijd. De karpers hebben voorkeur voor een bepaalde boilie. Wanneer je op water vist met een hoog karperbestand, kun je het best gebruik maken van twee verschillende hengels, met aan elke haak een ander soort boilie. Door een aantal keren met een verschillende boilie te vissen, merk je de voorkeur van de karpers. Je hebt wateren met een goed karperbestand, waar je toch moeilijk op karpers kunt vissen. Dit komt door de jarenlange bevissing, waardoor de karper erg voorzichtig is geworden. Het natuurlijke voedselaanbod is meestal hoger en daardoor is er minder voedselnijd. Wanneer je in een drukke periode vist, moet je boilie concurreren met de boilie van andere vissers.

Nieuwe boilie 2019 uitproberen?

Wanneer er een nieuw boilie is uitgebracht, is het verstandig deze eerst te testen. Met een nieuw uitgebrachte boilie is nog niet veel gevist en dat is een voordeel. Je kunt naast een vertrouwde boilie, de nieuwe gebruiken. Zo ontdek je dan of er een voorkeur bestaat bij de karpers. De boilie blijft duidelijk in ontwikkeling. Het experimenteren met een boilie is niet verkeerd. Wissel regelmatig af en test nieuwe soorten. Uiteindelijk zul je ervaring opdoen en snel door hebben welke boilie het beste werkt. Ken je de nieuwe boilie 2019 al? Het is de nieuwe Orginail-B1 Boilie! Deze no-nonsens boilie is opgebouwd uit belangrijke bouwstoffen voor de karper. Hierdoor zal de karper langdurig en inhalig van de boilie blijven eten. Wil je meer weten over deze nieuwe boilie 2019? Dan kun je hier meer lezen over de nieuwe boilie 2019.

Boilies kopen, waar moet je op letten?

Onder welke omstandigheden is de boilie gemaakt? De versheid van een boilie is belangrijk. Onthoud dat een boilie een lokmiddel is en geen voer. Test bij boilies kopen en ontdek welke het beste karpers vangt. De beste boilie lost goed op in het water. Karpers zijn dol op stoffen die in het water oplossen. Kleuren spreken aan, zeker de visser zelf. Vergis je niet in kleur en kwaliteit. De kleur van een boilie zegt niets over de kwaliteit. Ben je geïnteresseerd in een boilie met de beste vangkracht? Dan is het belangrijk dat je meespelende factoren kent. Verzamel kennis over karpers en het soort water waar je in vist. Ervaring is de beste leermeester. Een goede boilie bezit essentiële stoffen, waar de karper niet omheen kan. Stem je boilie af op de smaak van de karper en je hebt een grotere kans om een karper te vangen. Productie en houdbaarheid van een boilie is uiteraard belangrijk. Oliën en eiwitten bederven gauw. De meesten zijn voorzien van conserveringsmiddelen, waardoor de houdbaarheid langer wordt. Je kunt je vragen bij boilies kopen stellen aan ervaren karpervissers. Mocht je deze niet kennen, dan kun je naar speciaalzaken voor karpervissen gaan. Stel daar je vraag aan specialisten en koop de boilie waar je vertrouwen in hebt. Uiteindelijk is het uitproberen en merken welke boilie het beste karpers vangt. De ingrediënten van een boilie en de versheid bepalen de vangkracht.

boilies kopen

Tot slot

We hopen dat je na het bovenste gelezen te hebben, meer duidelijkheid hebt gekregen over boilies. Je vragen over een juiste boilie hiermee beantwoord is. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan online aan ons. Ben je overtuigd van de kracht en populariteit van boilies? Ervaar het door ze uit te proberen. Voor alles bestaat een eerste keer. Nieuwe ervaringen op doen en uitdagingen niet uit de weg gaan, maken het leven interessant. Probeer eens boilies uit om op karpers te vissen. Wie weet sta je binnenkort op een foto met zo'n enorme karper in je armen. Uiteindelijk bevalt het vissen op karpers met een boilie je waarschijnlijk goed. Je weet nu wat een boilie is en waar je op moet letten. Ga je de uitdaging aan? Veel succes en vis plezier!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Oscar van der Rest

Mijn naam is Oscar van der Rest mijn missie is om karpervissers te helpen om meer karpers te vangen zonder hoge uitgaven. Ik was jaren het gezicht en de eigenaar van Vismania - toen de nummer #1 online hengelsportwinkel van Nederland. Deze een aantal jaren geleden helaas moeten verkopen door speciale omstandigheden. Nu wil ik al mijn ervaringen, inzichten en strategieën delen om jullie meer karpers te laten vangen met zo min mogelijke kosten!

>