Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

10 tips om meer karpers te vangen.

Karperen is een fantastische hengelsport maar ook een visserij waar in je het zo verkeerd kunt doen. Om je te helpen bij het vangen van karpers, onthul ik hier mijn top tien tips voor het karperen. Deze 10 tips gebruik ik zelf vaak als het allemaal niet zo goed meer loopt, vaak na het toepassen van één of meerdere tips komt er een omslag en vang ik meestal toch een paar leuke karpers. De meeste tips kan je het hele karper visseizoen gebruiken. Ook zijn er een aantal karper tips die meer gericht zijn op een specifiek seizoen of jaargetijden. Het combineren van de karper tips verhogen vaak direct de vang kansen!  Lees en gebruik de tips ook al lijken ze soms zo simpel het verhoogt echt je vang kansen!

10 tips om karpers te vangen

1. Het gebruik van toplood.

Wanneer een toplood gebruiken? Dit is iets wat ik doe, ongeacht de afstand waarmee ik vis of de contouren van de bodem. Door mijn lijn een paar minuten te laten zinken en dan een toplood te bevestigen onder mijn hengeltoppen, voel ik dat dit me de ultieme karperlijn verhulling geeft. Ik vis op vele drukke wateren in het land, waar het letterlijk één aanbeet in de week kan zijn. Deze karpers hebben alles gezien en zijn er erg aan gewend dat de lijn met een slappe of strakke lijn richting het aas loopt. Deze manier van karperen levert dan ook bijna geen aanbeten meer op, daarom voel ik door anders te zijn een voorsprong. 

toplood gebruiken bij het karperen

2. Eenvoudige rigs gebruiken

Wat is de beste rig voor karpers? Karpervissen is vooral een mijnenveld vanuit een rig-aspect, er lijkt tegenwoordig altijd een nieuwe rig in de mode te zijn. Voor mij gaat het allemaal om rigs die de tand des tijds hebben bewezen en zichzelf zullen "resetten" zodra ze worden op gezogen en weer worden uitgespuugd, want hoe goed je ook denkt dat je rig is dit gebeurd ook bij jouw rig een paar keer! Een rig waar ik veel vertrouwen in heb en die ik al jaren gebruik is de combi rigHij is eenvoudig om te maken en word ook kant en klaar verkocht. Ik heb hem zelf al eens met een onderwater camera een tijdje geobserveerd en de keren dat hij werd uitgespuugd kwam hij altijd weer mooi terug in positie. 

combi rig simpel maar goed

3. Het karperlood voelen

Dit is iets dat elke karpervisser zou moeten beheersen. Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Het kost alleen wat oefening. Het is absoluut noodzakelijk als visser dat je begrijpt waar je vist, dat wil zeggen waterplanten, grind, slib dat alleen kan worden verkregen door wat je hengel en lijn naar jou overbrengen. Zodra deze vaardigheid onder de knie is, zal het je karperen voor altijd veranderen. 

4. Het klaplood 

Waterplanten harken of zwemmen? Je denkt dat je er van bewust bent waar je aan het vissen bent? Dan ga ik nog nog een stap verder door een klaplood uit te werpen. Ik gebruik persoonlijk momenteel een zee visserij variant van ongeveer 3oz. Voor mij is het absoluut noodzakelijk om echt te weten wat er op mijn karper stek ligt, want uiteindelijk zal een normaal karperlood je niets vertellen. Verder neemt een klaplood strengen waterplanten mee en zelfs diep slib dat mogelijk bloedworm bevat. Zo maak je de moeder van alle plekken om op elk moment van het jaar te karperen. Negeer dit op eigen risico. 

klaplood voor het karperen

Zee lood is geweldig om erachter te komen wat er echt op je stek ligt

5. Kleine Boilies

Beste maat boilies voor karpers? Boilies van 10 of 12 mm zijn overal een groot voordeel, maar vooral op zwaar beviste wateren zijn ze dit niet gewend te eten, waarbij de gemiddelde karpervisser normaal 15, 18 of 20 mm aas presenteert. Karperen op deze manier kan een super sessie produceren, want het is zeker een voerstek dat ze niet vaak of zelfs nooit eerder hebben gezien. 

6. Dips en flavours

Dips en flavours spelen een grote rol in mijn eigen karpervisserij en is iets waar ik soms niet zonder kan. Op karper wateren die bijzonder troebel van kleur zijn, kan een vloeistof een baken voor karpers worden omdat ze veel meer op geur vertrouwen dan op zicht. Dit is echt het overwegen waard. Je kan zowel je haakaas als je voer voorzien van een goede flavour en zo een super stek opbouwen in troebel water. 

karper aas flavour

7. Single hookbait

Ik heb eerder vermeld over sommige wateren waar ik zelf op karper vis en waar het soms letterlijk een één aanbeet in de week scenario kan zijn. Vanwege de populariteit van bepaalde wateren en wat er zwemt. Wanneer ik word geconfronteerd met zo'n situatie, is het de moeite waard om te proberen na te gaan hoeveel voer de vorige visser heeft gevoerd, en ook na te gaan hoeveel karpers er zijn gevangen. Als de karpers niet eten en er grote hoeveelheden karper aas worden gevoerd, kan je overwegen met single hookbait (dit is alleen je haakaas en niks bij voeren) te vissen. Dit kan je gewoon op de bodem doen of in de bovenste lagen van het water met een zig rig. Single hookbait karperen kost enorm veel vertrouwen, maar geloof me, het is een verwoestende methode. Ik gebruik graag een enkele fluo pop-up.

8. Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is één van de basisprincipes om optimaal te karperen, waar je ook bent. Het onthouden van de afstand tot de karperstek helpt hierbij enorm. De meeste karpervisser hebben tegenwoordig een voerboot. Maar als je die niet hebt of mag gebruiken kan je gebruik maken van afstand stokjes en of je lijn clip. Door steeds op de zelfde plek te karperen verhoog je kans op een karper enorm. Mocht je het geluk hebben om een karper te landen, kun je met die technieken en precisie steeds op dezelfde plek werpen.

9. Mobiliteit

 Je ogen zijn het belangrijkste hulpmiddel in je arsenaal. Zit je binnen in je bivvy alleen maar met de blik naar beneden naar je telefoon te staren, of zit je vanuit je bivvy over het water te kijken. Dit kan het verschil zijn in het zien van activiteiten van karpers waardoor ze hun locatie weggeven of heb je weer een zoveelste blankVrije tijd is in de meeste gevallen erg beperkt. Ik ben altijd klaar voor vertrek, spullen zijn altijd ingepakt, reis licht, blijf alert en je zult een betere en meer succesvolle karpervisser zijn.

10. Kennis

Denk nooit dat je te veel weet of alles weet. De dynamiek en het humeur van karper wateren kan heel snel veranderen. Sociale media bieden een echt goed platform om contact te houden met wat er gaande is in karper wateren, maar beter dan dat zijn zeer goed geïnformeerde karpervissers en lokale sportvisserij controleurs die jouw ogen en oren zijn. Praat met hen en kom meer te weten over de actuele situatie en vangsten. Ze zeggen dat kennis macht is en dat de juiste kennis inderdaad een heel lange weg kan gaan!

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale