Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Karpervissen in de winter

Karpervissen doe je het liefst het hele jaar door en dus ook in de winter. De drang om een mooie karper te vangen is groot en dus ga je de uitdaging aan je warme comfortabele woonkamer te verruilen voor de kou langs de waterkant. In de woonkamer vang je uiteraard geen karpers dus warmtepak aan en gaan met die hengels! Met de juiste aanpassingen in kleding en vis technieken is het prima te doen om toch karpers te kunnen vangen. Karpervissen in de winter is gewoon een stuk lastiger dan in andere jaargetijden maar dat mag de pret niet drukken want als de hengels eenmaal in liggen heb je hoe dan ook kans op karpers en als je binnen had blijven zitten was dit niet het geval geweest. Voordeel van in de winter vissen is dat je eigenlijk vrijwel geen andere vissers tegenkomt aan de waterkant. Je hebt dus vaak het hele water voor je alleen en kan dus iedere plek kiezen die je maar wilt. Wanneer de watertemperatuur warmer is zal de karper grotere afstanden zwemmen dan wanneer het water kouder is. Het is dus van belang om de juiste stek uit te kiezen omdat ze op een kleiner oppervlak van het water aanwezig zijn. Karpers zoeken in de winter vaak een rustige plek op om zich op te houden. Op ieder water zal dit verschillend zijn maar veelal kiezen ze voor plekken waar obstakels in het water liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken die over het water heen hangen, uit elkaar staande rietstengels, bruggen, steigers en duikers. Karpers kunnen met tientallen bij elkaar liggen op plekken waar ze zich veilig voelen en vind je deze plek dan heb je een echte hotspot te pakken. Soms moet je dus even wat tijd investeren in het goed verkennen van het water maar dit beloont zich vaak dubbel en dwars terug. 

Karpervissen in de winter

Het beste karperaas voor in de winter

Als je eenmaal een goede visplek hebt gevonden is het van belang om in de winter het juiste aas te gaan gebruiken. Boilies is het meest gebruikte aas onder de karpervissers en op zich kan je dat in de winter ook gewoon prima gebruiken. Persoonlijk zal ik wel kiezen voor makkelijk verteerbare boilies. Veel merken verkopen specifieke winterboilies. Dit is dan een perfecte keuze om te gebruiken als aas. Ook is het beter om niet te veel en te vet aas te voeren omdat het verteringssysteem bij karpers in de winterperiode minder goed werkt. Beter is dan ook om wat kleiner aas te voeren. Wat ook prima te gebruiken is als aas in de winter zijn partikels. Neem dan bijvoorbeeld de zoete mais, rijk aan koolhydraten en de felle gele kleur valt ook nog eens lekker op. Het aas combineren met liquid is ook een goede keuze omdat de stoffen in de vloeistof bij koud water goed oplosbaar zijn, dit geeft weer een extra aantrekkingskracht op karpers. Goo is bijvoorbeeld ook een prima keuze. Kies wel voor producten op basis van alcohol dit werkt bij koudere temperaturen beter in tegenstelling tot producten waar olie in verwerkt zit. Maden is ook een perfecte keuze misschien denk je hier niet zo snel aan maar hier zijn karpers ook dol op. Je kan ze gebruiken voor het statisch karpervissen maar ook als je vist met de pen. De bewegende beestjes zullen snel worden opgemerkt door de karpers. Ook hennep zal je prima kunnen inzetten als aas in de winter. De olie die in de hennepzaadjes zitten komt bij een lage watertemperatuur goed vrij waardoor je eerder kans hebt om karpers aan te trekken naar je voerstek. Langdurig voorvoeren is ook een tip die we je willen meegeven. Het beste kan je hiermee beginnen in de maand Oktober in deze maand zwemmen de soorten karpers vaak nog lekker rond. De watertemperatuur is dan nog op het niveau dat ze nog volop zoeken naar voer. Zoals eerder beschreven hoef je zeker niet veel te voeren maar gewoon iedere keer kleine hoeveelheden. De karpers raken dan vertrouwd met jouw opgebouwde voerstek. Je kan ook eens proberen een fluo pop te gebruiken dit valt lekker op in het water en dit kan soms het verschil maken. 

Probeer verschillende dieptes in de winter

Er zijn natuurlijk altijd wateren waar geen riet, overhangende takken of steigers aanwezig zijn. Je hebt hier dus geen aanknopingspunten voor stekken waar de karpers zich eventueel bevinden. Het advies is dan om visplekken uit te proberen met verschillende dieptes. Kies bijvoorbeeld voor één hengel in het diepste gedeelte van het water en één hengel in een ondiep gedeelte. Je kan in het water wel op zoek gaan naar taludranden, kuilen of mosselbanken. Als er op koude winterdagen een heerlijk zonnetje aanwezig is kan je er ook eens op letten waar de zon in het water langdurig aanwezig is. Plekken waar de zon op staat in het water zijn vaak ook favoriete plekken van karpers. In de winter kan je ook gebruiken maken van PVA producten. Dit is materiaal wat oplost als het in aanraking komt met water en voordeel is dat je er heel veel verschillende soorten aas in kan gebruiken. PVA is er in zakjes, string of tape. Let er wel op dat hoe kouder het water is hoe moeilijker PVA oplost en dit verschilt ook nog wel eens per merk. Het is dus aan te raden om even het PVA te testen om te kijken hoe snel het oplost in koud water. Dit kan soms enkele minuten duren. Karpers zijn in de winter een stuk trager dan in de zomer en wat dan ook goed kan werken is om kortere rigs te gebruiken. Een  shot on the hook en een shockersysteem in combinatie met een aligner is ook een goede keuze, dit zal zorgen voor een effectieve en snelle inhaking! Je zult versteld staan wat een kleine aanpassing soms kan doen. 

Karpervissen winter

Uitproberen van verschillende dieptes

Een winterkarper vangen

Bij karpervissen geldt soms dat je aardig wat geduld moet hebben en dit wordt in de wintermaanden vaak nog meer op de proef gesteld. Een goede planning maken is dan ook aan te bevelen. Ook de juiste timing speelt in dit seizoen een grote rol. Het dagelijks aanvoeren van de stekken is zeker aan te raden. Doe dit het liefst ook op vaste tijden. Karpers zijn in de winter vaak een groot deel van de dag traag maar komen als de omstandigheden optimaal zijn in beweging en dat zijn precies de momenten wanneer jij met je hengel op de juiste plek wilt liggen. Wanneer je de karpers weet te vinden, een goede planning maakt en het daarna slim aanpakt zal je zien dat je ook in de winter goed kan vangen. Om ze te laten azen heb je in deze periode vaak wat extra's nodig en daarom zal je soms een aantal dingen moeten uitproberen om tot een vangst te komen maar als het dan eenmaal lukt maakt dat het ook wel weer super leuk! Wat is er nu gaver dan een echte winterkarper te vangen 🙂 Dit levert prachtige plaatjes op. 

winter karpervissen

Een winterkarper vangen

De Karper Winter tips.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om ook in de winter op karper te gaan vissen. Tot slot hierbij nog even een aantal van de tips zoals eerder beschreven kort en bondig op een rijtje. 

  • Begin met observeren van het water naar plekken zoals overhangende takken, rietstengels of steigers
  • Langdurig kleine beetjes voorvoeren liefst op vaste tijden
  • Probeer verschillende soorten aas uit in combinatie met een liquid
  • Een opvallende kleur pop up gebruiken is ook een aanrader
  • PVA producten kunnen ook prima gebruikt worden in de winter
  • Gebruik in de winter kortere rigs
  • Neem dips/flavours op basis van alcohol in plaats van olie
  • Verschillende dieptes proberen maakt soms ook het verschil
  • Heb geduld het vangen in de winter gaat nu eenmaal iets lastiger maar is zeker niet onmogelijk
    Heel veel succes en plezier tijdens het vissen op karpers in de winter!

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale