Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

 • Home
 • /
 • Vistips
 • /
 • Karpervissen voor beginners: hoe vang je een karper?

Karpervissen voor beginners: Hoe vang je karper?

Hoewel ze in veel landen worden gezien als een hinderlijke soort, beginnen vissers over de hele wereld de waarheid over karpervissen te realiseren. Ze zijn op hun hoede, vechten hard en het is een uitdagende vis om te vangen. Ze testen de vaardigheden van zelfs de meest ervaren visser. Als je zelfs een beetje nieuwsgierig bent, lees dan verder om te ontdekken wat er nodig is om op karpers te vissen en ze daadwerkelijk te vangen. Karper is een sterke vis die je een goed gevecht zal geven, en als je die strijd wilt winnen, moet je ervoor zorgen dat je je onderzoek hebt gedaan voorafgaand je de hengels in gooit als beginnende karpervisser.

Beste karperspullen voor beginners 

Om je te helpen zoeken naar de Beste karperspullen hebben wij de beste op een rijtje gezet. Wij hebben deze karperspullen voor je uitgetest en door verschillende review bronnen op andere karper website deze lijst samengesteld.

Maak kennis met de karper

Karper is inheems in Eurazië, waar ze oorspronkelijk werden omarmd als een belangrijke voedselbron. De Romeinen waren de eersten die opzettelijk de karper kweekten en aten, de soort werd snel geïntroduceerd in heel Europa, Azië en daarbuiten. De karper maakte ergens in de negentiende eeuw zijn weg naar Noord-Amerika. In die tijd verdeelde de Amerikaanse viscommissie meer dan 12.000 karpers in 25 staten. Omdat karpers zich snel voortplanten, ontstond er al snel een verbazingwekkende populatie in het hele land. Hoewel karpers aanvankelijk bedoeld waren als een economische voedingsbron voor Amerikanen, werden ze al snel gezien als een oneetbare "vuilnis." Karper is vooral een bodemvoeder, en als ze zich voeden, hebben ze de neiging om veel modder en slib om te woelen in het vervuilde water dat ze bewonen. Mensen werden terughoudend om een vis te eten die in zulke "vuile" wateren leefde, en het vissen op karper werd al snel een ding van het verleden. In de afgelopen tijd hebben de karpers langzaamaan hun reputatie herwonnen als een achtervolgingswaardige vis. Europese vissers behoorden tot de eersten om te beseffen wat een sensatie het is om in deze vissen te jagen die niet alleen je vaardigheden maar ook je uitrusting testen. Karpers staan bekend om het uitvoeren van lange, krachtige runs en spier-pompen gevechten.

hoe vang je een karper?

De soorten en eigenschappen

Er zijn veel verschillende soorten karpers over de hele wereld, maar de meest voorkomende is de gewone karper ook wel schubkarper genoemd. Geloof het of niet, de gewone karper is het grootste lid van de familie. Gemiddeld groeien karpers tot 60 centimeter lang en wegen 10 tot 15 kilo, maar ze kunnen veel groter worden. Karpers in de klasse van 20-30 pond is niet ongewoon in goede karperwateren, en er zijn zelfs reuzen die meer dan 60 pond wegen. Gewone karpers hebben gouden schubben die het dikke lichaam van de vis gelijkmatig bedekken. Er zijn nog twee hoofdvarianten van de karper de spiegelkarper en de lederkarper. Spiegelkarpers hebben grote, glimmende schubben, terwijl lederkarpers slechts een paar schubben hebben in de buurt van de rugvin, maar overwegend schubloos zijn. Alle drie de soorten karpers leven in hetzelfde water en kunnen met dezelfde tactiek worden gevangen. Karper is een omnivoor, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Waterinsecten, kevers, sprinkhanen, bloedzuigers, rivierkreeften, zoetwater schelpdieren, witvissen, gras, zaden en bladeren dit zijn enkele van de veelvoorkomende voedingsmiddelen die karpers eten.

Waar is karper gemakkelijk te vinden?

Karpers vinden is voor de beginnende karpervisser soms een moeilijke zaak. De Karper is een van de meest winterharde vissen op aarde en kan zo ongeveer overal leven. Ze kunnen overleven in een breed scala aan watertemperaturen en hebben een hoge tolerantie voor verontreinigende stoffen en landbouwafvoer. De Karper kan zelfs leven in brak water in de kustmondingen van de kust. Karpers geven over het algemeen de voorkeur aan grote meren, reservoirs en rivieren met langzaam bewegend water. U zult echter misschien verbaasd zijn over sommige plaatsen waar u karper kunt vinden. Sloten, kanalen en parkvijvers kunnen gezonde populaties karpers ondersteunen. Dit maakt de soort een populair doelwit voor stedelijke vissers.
De kans is groot dat je dichter bij de karper bent dan je denkt. De meeste steden hebben karpers zwemmen in de wateren binnen stadsgrenzen of op slechts een klein eindje rijden. Omdat karpervissen erg populair is kan het moeilijker zijn om online informatie te vinden over waar te vissen. Maar als u goed op verkenning gaat vindt u misschien uitstekende karperstekken dicht bij huis.

Karpervissen voor beginners

Karper hotspots

Elke karpervisserij is uniek, maar als je ervoor kiest om je lokale wateren te verkennen op zoek naar karpers, kijk dan naar deze algemene watereigenschappen:

 • Warm water:  in de meeste wateren zijn vaak ondiepe stukken te vinden die vaak warmer zijn dan het grootste deel van het water, bij stromend water zijn dit meestal de stil staande stukken. Dus als uw op zoek gaat naar karper op bijvoorbeeld een rivier vindt u mogelijk de meeste karper in de binnenwateren en zijkanalen.
 • Helder en Troebel Water:  Zelden zal je karper vinden in helder water, en als je dat doet, zullen ze waarschijnlijk erg schrikachtig zijn en bijna onmogelijk te vangen. Zoek naar troebel water in de buurt van de oevers van meren of in de zijkanalen van grote rivieren.
 • Voedsel zoeken: riet, waterplanten of kroos dienen als eerste habitat voor waterinsecten. Karper behandelt vaak een stukje waterplanten als een buffetlijn, en eet alles wat ze kunnen pakken.

“Karper behandelt vaak een stukje waterplanten als een buffetlijn, en eet alles wat ze kunnen pakken . ”

Zes essentiële karperspullen voor beginners

karper uitrusting

Terwijl je karper kunt vangen met niets meer dan een standaard hengel en wat aas, zijn er verschillende items die je tijd langs de waterkant aangenamer maken en je inspanningen vruchtbaarder maken. Dit zijn de zes karperspullen die je moet hebben als beginende karpervissers.

1. Een rodpod en steunen

Omdat karpers zo gemakkelijk schrikken, vereisen de meeste aaspresentaties dat de lijn absoluut stil is, zonder enige spanning. Als u de hengel in uw hand houdt, zal er altijd enige hoeveelheid beweging aan de lijn worden doorgegeven een rodpod en steunen verwijdert veel van dit risico. Steunen zijn er in alle soorten en maten, van de eenvoudige bankstick met steuntje tot de uitgebreide "rodpod". Wanneer u net begint, kunt u een bankstick met steuntje gebruiken om uw hengel tijdens het vissen te steunen. Maar als je alles wilt doen op het gebied van karpervissen, dan is investeren in een rodpod het geld meer dan waard. Banksticks zijn in principe stokjes gemaakt van roestvrij staal of andere materialen die je in de grond zet om je hengel te ondersteunen. Sommige modellen zijn telescopisch voor meer hoogteaanpassing. De bovenkant is van schroefdraad voorzien voor gebruik van een steuntje of een elektronisch beetverklikker. Rodpods zijn hengelhouders die twee of meer hengels in een horizontale positie houden. Deze hebben de voorkeur van serieuze karpers omdat de horizontale positie ervoor zorgt dat de lijn met zo min mogelijk weerstand van de molen af kan. Rodpods zijn verkrijgbaar in statief en vierpoots versies, waarbij de laatste iets meer verstelbaar is voor gebruik op oneffen ondergrond.

2. Beetmelders

Elektronische beetmelders worden op uw rodpod of steunen gemonteerd en laten u weten wanneer een karper uw aas heeft gepakt. Uw lijn loopt door een sensor die elke beweging van de lijn detecteert en u waarschuwt met een hoorbaar "piep!" Geluid. Hoewel het niet verplicht is, zijn beetmelders een belangrijk onderdeel geworden van de karpervisser van vandaag. 

3. Karperschepnet

Zodra je een karper hebt gehaakt, heb je een goed karper schepnet nodig als je het gevecht wilt voltooien en de vis wilt landen. Voor de karper koop je een van de grootste netten die je kunt vinden, en als je regelmatig vanaf hoge kanten vist, zorg dan dat het een lange steel heeft. Grote opklapbare netten met een lange steel zijn populair onder karpervissers omdat ze groot genoeg zijn om zelfs de grootste vis te vangen. Ze zijn ook licht van gewicht en kunnen worden ingeklapt tot een hanteerbare grootte voor transport en opslag.

4. Een onthaakmat

Karpervissen is voornamelijk een vang en onthaak activiteit en het is belangrijk dat je de vis in goeden voorzichtig behandeld. Een onthaakmat is een opgevulde, opvouwbare karper onthaakmat die wordt gebruikt om een karper te beschermen tegen de schurende ondergrond bij het onthaken van de vis. Voordat je een karper op de onthaakmat legt, is het gebruikelijk om de mat eerst nat te maken.Een droge mat kan veel van de beschermende slijmlaag van de vis absorberen, waardoor het vatbaar is voor infectie of ziekte.

5. De haak verwijderen

Vaak wordt een karper in de lip of in de mondhoek gehaakt, in dit geval kunt u de karper haak vaak met de hand verwijderen. Maar als de haak dieper in de mond van de vis zit, heb je een hulpmiddel nodig om de haak te verwijderen. Een goed paar onthaaktangen is een zeer handig hulpmiddel en maakt snel werk van het verwijderen van diep geplaatste haken in de mond van een karper. 

6. Voerbenodigheden

Om effectief te voeren, heb je een hulpmiddel nodig om je voer in het water te krijgen waar de karper is. Voor korte afstanden kan je een katapult gebruiken. Laad wat maïs of ander aas in de gaas houder en schiet weg. Voor mid-range voeren zijn werpstokken de beste keuze. Werpstokken kunnen het best worden gebruikt met boilies. Voor long-range voeren, kan je een spod gebruiken. Spods zijn raketvormige aashouders met een drijvende kegelvormige kop die je met een hengel in het water werpt . Je laadt het aas achterin, werpt, en wanneer het spod het water raakt, zweeft de kegelkop omhoog en gooit het aas uit de achterkant.

Uw hengel kiezen voor het karpervissen

De meeste hengels met middelmatige tot middelzware kracht en gematigde tot snelle actie zullen prima werken voor beginende karpervissers. In de wereld van karpervisspullen zijn echter ook gespecialiseerde hengels speciaal ontwikkeld voor de gevorderde karpervissers.

Hoewel deze karperhengels net zo sterk zijn, zijn ze over het algemeen lichter van gewicht. Ze zijn ook gevoeliger dan hengels van vergelijkbare sterkte in de beginnende karper hengels.

1. Hengel lengte

Hengellengte en werpafstand gaan hand in hand. Over het algemeen geldt hoe langer de hengel, hoe langer de worp. Voor korte afstandsvisserij in vijvers en kleine meren waar kortere, nauwkeurigere afgietsels nodig zijn. Dit betekent dat hengels in het bereik van 9ft (2,75 meter) en 10ft (3 meter), ideaal zijn. Kortere hengels zijn ook handig bij het vissen in zwaar beboste gebieden met beperkte werpruimte. Voor vissen in het middensegment, wanneer u langere afstanden moet uitzetten, maar toch een lichtgewicht, overzichtelijke opstelling wilt, werken hengels in het bereik 11ft (3,30 meter) goed. En voor het vissen op grote watermassa, helpen hengels in het bereik van 11ft (3,60 meter) u om uiterst lange worpen met meer gemak te maken. Hoewel niet zo ideaal voor de statische visserij, zijn de 13ft (3,90) lange hengels vaak de lengte voor de pen visserij.

2. Hengel sterkte (Testcurve)

In het Verenigd Koninkrijk wordt hengelsterkte "testcurve" genoemd. De testcurve is een maat voor hoeveel kracht er op een hengel moet worden uitgeoefend om de punt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. In de VS zijn licht, medium en zwaar termen die worden gebruikt om de staafkracht te beschrijven. Zonder te technisch te worden, kan de meeste karpervisserij het beste worden gedaan met een hengel met een testcurve van 2,75 lbs volgens de Britse normen, en middelgrote tot middelzware kracht volgens Amerikaanse normen.

Een molen kiezen om te beginnen met karpervissen

baitrunner

Welke molen moet je kiezen als je begint met karpervissen? De basis karpervisserij techniek bestaat uit het uitwerpen van een aas en vervolgens het aanpassen van de weerstand van de molen, zodat de lijn met weinig of geen weerstand van de molen kan spoelen. Wanneer een karper het aas aanneemt, kan deze vrijuit wegzwemmen zonder spanning van de lijn te detecteren. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een baitrunner molen te gebruiken. Baitrunner molens hebben twee slipsystemen: de hoofdslip om de vis te drillen. Een tweede slip waarmee u de molen kunt bedienen met weinig of geen lijnspanning (vrije spoel) zonder de hoofdweerstand aan te passen. Nadat je je aas hebt uitgeworpen, klik je gewoon de schakelaar aan de onderkant van de molen om en laat de molen zich vrijuit afspoelen. Wanneer je beet krijgt, draai je de schakelaar om of begin je te draaien om de hoofdslip in te schakelen om de karper te drillen. De Shimano Baitrunner is de originele baitrunner en is nog steeds een van de beste. Andere baitrunner molen merken, zoals Startegy en Fox, hebben het concept van het dubbele slip systeem overgenomen en dit in meer "karpermolens" verwerkt. Deze molens hebben sterke, lichtgewicht bodies en zijn ontworpen om lichtere loodjes over lange afstanden te werpen.

Karpervissen voor beginners de vislijn

Gevlochten lijnen hebben een kleinere diameter dan nylon vislijn van dezelfde sterkte, waardoor u meer lijnen op uw molen kunt spoelen. De kleinere diameter heeft ook minder luchtweerstand, waardoor u verder kunt werpen. De gevlochten lijn is erg slap, wat handig is bij veel karperaas presentaties, maar het heeft de neiging te zweven. Als u wilt dat het plat op de bodem ligt, moet u na het in werpen een toploodje op uw lijn bevestigen. Hoewel nylon vislijn kan worden gebruikt om karpers te vangen, heeft gevlochten lijn een aantal belangrijke voordelen bij het vissen op afstand.
Vist u niet verder dan 100-150 meter dan adviseer ik u gewoon nylon visdraad te gebruiken.

Welke lijnsterkte is het beste voor karper?

Het algemene advies bij het vissen op karpers is om de zwaarste lijn te gebruiken waarmee je weg kunt komen. Een goede startplaats is 30 honderdste. Het is belangrijk om op te merken dat ongeacht de sterkte van de lijn, je alleen maar evenveel druk kunt uitoefenen wat je hengel en molen toelaat. Dus als u een vislijn van 30 pond hebt, maar slechts een hengel die 20 pond toe laat, kunt u slechts 20 pond druk uitoefenen. Toch kunnen hogere lijnsterkten nuttig zijn bij het gooien van zwaardere gewichten en bij het vissen in de buurt van obstakels.

Het beste karperaas en hoe ze te gebruiken

1. MAÏS - EEN GOEDKOPE STANDAARDOPTIE

Dit zijn de twee meest populaire aas soorten voor de beginnende karpervisser. Karper houdt absoluut van maïs. Maïs is een van de meest effectieve en het meest gebruikte aas voor karpervissen en is zeer geschikt voor de beginnende karpervissers. Dus wat voor mais moet ik gebruiken? Er zijn twee hoofdsoorten maïs die worden gebruikt om karpers te vangen: zoete maïs in blik die bij een willekeurige supermarkt wordt gevonden; en voer maïs (harde maïs) die verkrijgbaar is bij dierenspeciaalzaken en veevoeders.

Zoete maïs:

Suikermaïs is misschien wel het gemakkelijkste karperaas om te gebruiken. Maak een blik open en je bent klaar om te vissen! De meeste karpervissers zullen voeren met de katapult of spod voordat ze hun gehaakte maïs uitwerpen. Het enige nadeel van het gebruik van suikermaïs is dat het vaak kleinere, vissen zoals brasem en voorn aantrekt. 

zoete mais

Harde maïs:

Harde maïs is een zeer effectief maar goedkoop karperaas maar vereist meer voorbereiding dan ingeblikte maïs. Harde maïs wordt droog verkocht en moet enkele uren geweekt en gekookt worden voordat het als lokaas wordt gebruikt. In de meeste diervoeder winkels vindt u zakken met zowel hele korrelgranen als gebroken maïs, en veel karpervissers gebruiken graag een combinatie van beide. Als u maïs voor het vissen wilt bereiden, laat u de maïs een nacht of gedurende ten minste twaalf uur weken. Gebruik hetzelfde water en kook de maïs gedurende 2 tot 4 uur. Als de maïs kookt, zal hij opzwellen en zachter worden. Je weet dat de maïs klaar is als hij gemakkelijk tussen je vingers knijpt. Het gebruik van een combinatie van hele en gebroken maïs is geweldig om te voeren. De kleinere gebarsten mais stukken verspreiden zich in het water en creëren een wolk van geur die de karper van ver weg zal aantrekken.

2. BOILIES - WINKELGEKOCHTE FAVORIETEN

Boilies zijn verreweg het meest populaire commerciële aas voor karpers en ook zeer geschikt voor de beginnende karpervisser. Boilies zijn verkrijgbaar in bijna elke smaak die u maar kunt bedenken en kunnen zonder extra voorbereiding rechtstreeks uit de zak worden gebruikt. Buiten het feit dat boilies veel karpers vangen, zijn ze geweldig om te gebruiken in wateren met grote populaties kleine vissen die aas stelen. Boilies houden zich goed vast in water en zijn moeilijk voor kleine vissen om naar te pikken. Er zijn visachtige gearomatiseerde boilies beschikbaar, maar deze hebben de neiging om veel brasem aan te trekken. Als je je inspanningen op karpers wilt richten, blijf dan bij de fruitige of maïs gearomatiseerde boilies. Zowel zinkende als drijvende boilies zijn beschikbaar. Zinkende boilies zijn meer all-round en zijn geweldig voor gebruik aan een haar rig. Drijvende boilies worden "pop-ups" genoemd en kunnen het beste worden gebruikt bij het vissen op modderige bodems. Ze kunnen zo worden bevestigd om net boven de sliblaag te drijven, zodat de karper ze kan vinden.

Hoe mais en boilies op de juiste manier te bevestigen

Er is een overweldigend aantal verschillende vistechnieken die worden gebruikt door karpervissers. De hair rig is een van de klassiekers en werkt met bijna met elk aas, in elk scenario.

1. De hair rig

Bij het gebruik van een hair rig ( de meest gebruikte rig voor de beginnende karpervisser) wordt uw aas opgehangen aan een klein lusje (het "haar") in de bocht van de haak in plaats van het aas in de haak te steken. Met de haak en het aas enigszins gescheiden, kan de karper het aas in de mond nemen voordat hij de haak voelt. Zodra de karper ervan overtuigd is dat het aas goed is om te eten, zal hij zowel het aas als de haak opzuigen.

De hair rig is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt met aas en haken van alle groottes. Hiermee kunt u een ook zeer groot aas gebruiken met een kleinere haak. 

Hoe maak je een hair rig:

Om een hair rig te maken heb je het volgende nodig:

 • Leadermateriaal of gevlochten lijn: gevlochten lijn wordt vaak gebruikt in plaats van nylon of fluorcarbon bij gebruik van klein aas zoals maïs.
 • Boilie naald:   Dit is een naald met een kleine haak op het punt, vergelijkbaar met een haaknaald, gebruikt om de maïs op het "haar" te rijgen.
 • Aas stoppers:   Dit zijn kleine plastic halter vormige stoppers die het aas op het haar houden.
 • Sterke, scherpe haken:   maten 4, 6 of 8 zijn het beste voor karpers. Gebruik voor de beste inhaking bij het gebruik van hairrigs geen haakse haak; het oog, de buiging en het punt moeten allemaal in een rechte lijn liggen. Het is ook gunstig om een haak met een neergeklapt oog te hebben, of zelfs een lichte kromming in de haakschacht.
 • Rigringen:  Dit zijn metalen ringen die worden gebruikt om het haar op zijn plaats op de schacht van de haak te houden.
 • Wartels: wordt gebruikt om de hair rig te verbinden met de hoofd vislijn.

Hair rigs kunnen worden gemaakt net voor het vissen, of thuis van tevoren. Als al je benodigdheden hebt, volg je deze stappen om een hair rig te makne:

hair rig knopen
 1. Knip een 45 cm stuk gevlochten lijn af.
 2. Aan het ene uiteinde van de lijn, sla je de lijn over 5- 8 cm dubbel en knoop een eenvoudige bovenhandse knoop om een lus te vormen. Pas de knoop aan om de lus kleiner te maken. De lus moet net groot genoeg zijn om je lokaas en aasstopper door te laten glijden. Trek de knoop aan en knip het uiteinde af.
 3. Neem een rig-ring en schuif deze op de leider naast de lus.
 4. Vervolgens moet je uitzoeken hoe lang je wilt dat het hair is. Pak je haak en houd het lusvormige uiteinde van de leader vast met de rig-ring langs de haakschacht met de lus achter de kromming van de karperhaak. Je hebt voldoende lengte nodig om je aas in te rijgen, ongeveer 1 a 2 cm voor 3 of 4 maïskorrels, of ongeveer 25 mm voor een boilie.
 5. Plaats de rig ring naast de steel in de buurt van de bocht van de haak. Plaats de gewenste lengte van de lijn achter de rig-ring. Houd de rig-ring op zijn plaats met uw vingers. Bind vervolgens een eenvoudige bovenhandse knoop met het niet lusvormige uiteinde van de lijn door de rig-ring om deze op zijn plaats te houden.
 6. Nu is het tijd om de lijn aan de haak te hechten. Dit gebeurt met een 'knooploze knoop'.
 7. Schuif de rig ring over de punt van de haak en plaats deze aan het begin van de haakbocht. Knijp het samen met je vingers om het op zijn plaats te houden. Neem het uiteinde de lus en schuif het door het oog van de haak en trek alle speling weg. De lijn moet goed aansluiten op de haak van de haak.
 8. Om de knoop te voltooien, pak je het uiteinde van de lijn en wikkel je het 8 keer om de haakschacht (en over de lijn) net achter het oog. Gebruik je vinger om de lijn dicht tegen elkaar aan te duwen. Schuif het uiteinde van de lijn terug door het oog van de haak en trek stevig aan om de knoop vast te zetten.
 9. Bind een wartel aan het andere uiteinde van de lijn en je hair rig is compleet! Nu hoef je alleen maar je aas te bevestigen en je bent klaar om te vissen.
 10. Om maïs op het haar te glijden, schuift u 3 of 4 korrels maïs op de boilienaald, waarbij de naald door het midden van de platte zijden van de maïs gaat. Om een boilie in te rijgen, schuift u de naald door het midden van de boilie.
 11. Haak de boilienaald in de lus van de hair en schuif voorzichtig de maïskorrels of boilie op de hair voorbij de lus en maak dan de naald los.
 12. Schuif een aasstop in de kleine lus. Duw de maïs of boilie op de aasstopper zodat deze op zijn plaats blijft en klaar is kees.

Dat is het! Je hebt zojuist een van de beste technieken voor het vangen van karpers ooit gemaakt!

2. Met welk systeem moet ik karpervissen?

hair rig karpervissen voor beginners

Nu je je hair rig en aas compleet hebt, is het tijd om je setup te voltooien, zodat je kunt gaan vissen. Er zijn een paar verschillende manieren om met een hair rig te vissen, maar het populairst is het gebruik van een vastlood systeem.

Deze manier houd je rig en aas op de bodem, maar laat een karper vrij weg zwemmen met je aas zonder enige spanning op de lijn te voelen. Dit is waar een baitrunner molen in het spel komt.

Het vast lood systeem:

Om dit zelfhaaksysteem te maken schuif je de hoofdlijn eerst door een plus minus 40 a 50 cm lang stuk anti tangle tube. Dan schuif je een rubber met safety clip op de lijn, waar je het lood aan bevestigd. 

Knoop de onderlijn aan je hoofdlijn en trek de wartel in de clip. De wartel moet goed vast zitten voor een goede inhaking. Mocht de lijn breken of het lood vast komen te zitten dan kan het lood dankzij de safety clip vrijkomen.

Inwerpen en vangen:

Om te vissen met maïs of met boilie met het vast lood systeem, gooi je je tuig gewoon in het water en laat je hem naar de bodem zinken. Draai de speling in tot je lijn strak staat, leg de hengel op de rodpod of steun en zet de schakelaar van de baitrunner om stel je beetmelder in en wacht op een aanbeet!

Wanneer je beetmelder afgaat, draai je aan molen om de hoofd slip in te schakelen en begin met het drillen van je vis. Karper heeft relatief zachte lippen, dus extra aanslage is niet nodig. Het merendeel van inhakingen zet de haak zichzelf recht in de onderlip of in de hoek van de mond van de karper.

Zodra je de karper naar de kant hebt gebracht, gebruik je je net voorzichtig om de vis te landen. Breng de karper over naar uw voor bevochtigde onthaakmat en onthaak de vis. Dit is het moment om een foto met je vangst te maken voordat je hem in het water terug zet.

Karpervissen voor beginners super Tips

 1. Bedek het oog van een karper. Het fotograferen van een gevangen karper kan een hele uitdaging zijn. Als je de ogen van de karper bedekt met je hand of een natte handdoek, zal de karper meestal kalmeren en meewerken.
 2. Vermijd glanzende haken. Karpers hebben een zeer goed zicht en terwijl ze bijna alles eten, zijn ze erg op hun hoede. Gebruik waar mogelijk donker gekleurde of gecamoufleerde karper haken, want een glanzende haak naast je boilie kan gemakkelijk een karper afschrikken.
 3. Zorg ervoor dat je haak superscherp is. Bij gebruik kunnen haakpunten bot of verbogen worden, waardoor uw kansen op een in haking sterk afnemen. Controleer regelmatig je haakpunt en gebruik een nieuwe haak als het niet perfect scherp is.
 4. Kleed je aas aan. Mais of boilies werken vaak prima, maar in tijden waarin karpers bijzonder selectief zijn, heb je misschien wat extra's nodig om ze te laten eten. Gebruik een van de vele gearomatiseerde dips die beschikbaar zijn om je aas te laten weken om meer karpers aan te trekken.

Hop en nu naar de waterkant vang een bak!

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale