Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

De lederkarper, het uiterlijk

De lederkarper lijkt heel veel op de spiegelkarper. In het Latijns heet de lederkarper Cyprinus coriaceus.
Er bevinden zich over het hele lichaam van de lederkarper geen schubben. Hij wordt daarom ook wel de naaktkarper genoemd.
De huid van de lederkarper is dik om hem de nodige bescherming te bieden en daarom dus ook de benaming lederkarper 🙂
Het is de zeldzame variant van de karpervissen. In Nederland kom je deze soort dan ook niet heel vaak tegen en is het des te leuker er uiteindelijk één te vangen. Het is een zeer geliefde soort karper onder de karpervissers.  Ze groeien wel wat minder snel dan bijvoorbeeld de schubkarper.
Dit type karper zou ook kwetsbaarder zijn er komen bij dit soort ook meer afwijkingen voor.
Wel beschikt de lederkarper net zoals de rijenkarper over een hogere stofwisseling dan de spiegel- en schubkarpers.
Bij het kweken van de lederkarper kan het dan ook voorkomen dat er afwijkingen aan de vinnen ontstaan.
Zijn lichaam is groen- & bruin van kleur en de onderbuik is geelachtig. 

lederkarper

De eetgewoontes en het leefgebied

Eigenlijk verschilt de lederkarper niet veel met andere soorten karpers buiten het feit dat hij een ander uiterlijk heeft.
Het voedsel wat de lederkarper eet is gelijk aan de andere karpersoorten en bestaat over het algemeen uit wormen, mosselen, bloedzuigers, slakken en alle andere soorten beestjes die een leven lijden in de modder op de bodem van het water. Ook wier en jonge waterplanten staan soms op het menu. Daarom wordt de karper ook heel vaak een alleseter genoemd.
De lederkarper is net zoals alle andere soorten karpers dol op warm water en houden zich als het zonnetje schijnt graag op in de ondiepere gedeeltes van het water. De kalmere gedeeltes (plekken waar niet teveel wind staat) van het water vinden ze ook vaak een fijne plek.
Ze kunnen 30 tot 40 jaar worden en een lengte behalen van 120 cm.
De paaitijd van de Lederkarper is juni en juli. 

lederkarper

Het Aasgedrag van de Lederkarper

Ook hier zien we weinig verschil met de andere soorten karpers. Het weertype en de temperatuur bepaalt ook een groot gedeelte van het aasgedrag. Tijdens de schemer dus in de avond en de vroege ochtend gaan ze vaak azen (op zoek naar voedsel)
Ze woelen dan graag in de bodem en zie je soms een staart boven komen zo rechtop staan ze dan om het eten te pakken te krijgen.
Geduld is het woord wat je bij het karpervissen wel moet hebben. Soms zit het mee en vang je snel een eerste karper maar soms duurt het ook gewoon een aantal dagen. Dit komt dan doordat de lederkarper vertrouwen moet krijgen in jouw voerstek. Als een karper iets niet vertrouwd dan zal hij door zwemmen hoe graag hij dat eten ook wilt. Vooral de grotere en oudere karpers hebben dit. Wanneer er op een water veel op karper wordt gevist zullen de vangsten ook verminderen omdat ze het voer dan gewoonweg niet meer vertrouwen. Veranderen van soort voer wil dan wel eens helpen. Karpers staan er om bekend vaak terug te keren naar bepaalde plekken voor voer.
Als de watertemperatuur kouder wordt zal de activiteit van de lederkarper ook minder worden. Als de temperatuur echt heel koud is dan zijn ze bijna niet meer te vangen of je moet echt geluk hebben en er toevallig eentje aan de haak slaan. Gaat de watertemperatuur omhoog dan zal de lederkarper en alle andere soorten karpers automatisch ook veel actiever worden.
Het gedrag van alle soorten karpers komt over het algemeen aardig met elkaar overeen.

De Rijenkarper De rijenkarper is te herkennen aan een grote rij schubben op de zijlijn. Van de kieuwen tot aan de staart groeien schubben. De rij schubben bevind zich over de

De Koi KarperDe Koi karper (Cyprinus carpio) wordt ook wel ook wel Nishiki genoemd en is in Japan de nationale vis. Nishiki betekent kleurig kleed in Japan, Koi betekent karper

De spiegelkarperDe spiegelkarper is een indrukwekkende zoetwatervis en herkenbaar aan zijn onregelmatige schubbenpatroon. Ze komen voor in diverse wateren en op vele plekken in Europa. We zien in Nederland zowel

De Kroeskarper De Latijnse naam voor de kroeskarper is Carassius carassius. Dit type karper is hoog gebouwd en is zijdelings afgeplat en flanken die bronskleurig zijn. De jonge kroeskarpers hebben meestal op

Een graskarper herkennen De graskarper of ook wel grass carp genoemd is te herkennen aan de vorm van een torpedo en aan de zijkant hebben ze de kleur groen/bruin. In

De lederkarper, het uiterlijkDe lederkarper lijkt heel veel op de spiegelkarper. In het Latijns heet de lederkarper Cyprinus coriaceus.Er bevinden zich over het hele lichaam van de lederkarper geen schubben.

De schubkarper en de leefomgeving. De schubkarper (Cyprinus carpio) is één van de vele soorten karpers maar is toch wel de bekendste soort.Daarom wordt deze soort karper ook wel de gewone

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale