Beste Tijgernoten voor het Karpervissen
Ben je op zoek naar goede tijgernoten maar weet jij ook niet welke je het beste kunt kopen? Kies er dan één van de beste tijgernoten waar de afgelopen tijd de meeste karpers mee zijn gevangen. Wij hebben deze gegevens verzameld via verschillende winkels en forums zodat voor jou de keuze makkelijker is en vang nog meer karpers.
Tijgernoten Karper
Bij tijgernoten denk je misschien spontaan aan de borrelnoten van een niet nader genoemd merk. Tenzij je een karpervisser bent. Deze noten zijn immers het perfecte aas om te vissen op karpers.
De aardamandel
Deze kleine knolletjes die onder de grond groeien worden ook wel knolcyperus, Cypersus esculentus of aardamandel genoemd. Net als pinda's groeien deze nootjes onder de grond aan de wortels van een soort siergrasachtige plant. Bij akkerbouwers in Nederland is de plant van deze noot gekend als een hardnekkig onkruid maar in het zuiden van Europa worden ze gewoon geteeld voor consumptie. Zuid-Europeanen eten de noten volop, zowel geroosterd, gebakken, gepoft als gekookt. In Spanje is het koude, melkachtige sap zelfs te verkrijgen op café, daar kennen ze het onder de naam Horchata.
De noten hebben een zoete smaak die doet denken aan amandelen of hazelnoten en ze bestaan voor 30% uit zetmeel, 25% uit vetten, 6% uit eiwitten en vele mineralen. Dus niet alleen een gezonde snack voor de mens maar ook zeer geschikt als aas voor karpervissers.
Tijgernoten bereiden
Tijgernoten kant en klaar kopen, doe je meestal niet in de hengelsport winkel. De noten die je daar koopt, zijn gedroogd, waardoor ze lang houdbaar zijn. Je moet de tijgernoten bereiden door ze te weken en te koken voordat ze klaar zijn om mee te vissen. Er zijn veel verschillende manieren om de noten te bereiden en er zijn al heel wat discussies gevoerd over wat nu juist de correcte manier is, maar er zijn wel een paar regels die je altijd in acht moet nemen. Noten die niet goed bereid zijn, kunnen immers schadelijk zijn voor de karper omdat hij ze niet kan verteren en ze de darmen van de vis kunnen beschadigen. Een te veel aan noten kan dan weer voor een verstopping zorgen.
Tijgernoten Koken
Tijgernoten bereiden, doe je best in een emmer die je eerst voor de helft vult met de noten. De rest van de emmer vul je met water. Laat de noten 48 uur weken zodat ze genoeg vocht kunnen opnemen. Daarna kan je de tijgernoten koken gedurende 45 minuten in een schone pan. Als je de noten minder lang kookt, verloopt het gistingsproces later minder vlot. Na het koken, als de noten zijn afgekoeld, kan je extra additieven als bruin bier, cola, zeezout, honing, (bruine basterd-)suiker en chilipoeder toevoegen. De noten en het kookvocht zet je weg in een afgesloten emmer waar je ze een dag of twee laat staan tot er een slijmlaag op gevormd wordt. Het is belangrijk om het kookvocht niet weg te gooien, aangezien hier stoffen in zitten die het gistingsproces verder helpen. Dit gebeurt doordat er suikers uit de noten worden getrokken en deze suikers beginnen een slijm te vormen. Pas als deze slijmlaag gevormd is, zijn de noten klaar voor gebruik. Tijgernoten koken, zorgt ervoor dat ze een meer knapperig en attractiever worden voor de karper.
Je kan er ook voor kiezen om de noten niet voor te weken en enkel te koken; dit proces heeft echter niet de voorkeur. Hierbij moet je de kooktijd aanzienlijk verlengen, je hebt minimaal twee uur nodig om de noten te koken zodat ze genoeg vocht opnemen en uitzetten. Doe je dit niet, dan worden ze moeilijk verteerbaar voor de karper. Als de noten glad zijn en geen rimpels meer hebben, zijn ze klaar om als aas te gebruiken.
Wel of geen slijmlaag?
Hoewel het niet bewezen is, beweren veel vissers dat de slijmlaag belangrijk is voor het succesvol vissen met tijgernoten. Door het zoete slijm zou dit aas een ongeziene aantrekkingskracht hebben op de karper. Om de slijmontwikkeling niet in de weg te staan, is het aangeraden niet met je handen in de emmer te zitten en het deksel er niet te vroeg af te halen. Toch zijn er nog een paar andere punten die er voor kunnen zorgen dat er geen slijmlaag wordt gevormd:
- Te oude noten
- Het gistingsproces komt niet op gang omdat het te koud is
- De noten staan in een omgeving waarin de temperatuur te veel schommelt
- Je gebruikt vuile pannen
- De toegevoegde ingrediënten benadelen het gistingsproces
- Je moet iets meer geduld hebben, een slijmlaag wordt na twee à drie dagen gevormd
Gelukkig kan je het proces van de slijmvorming stimuleren door een flesje bruin bier of suiker toe te voegen.
Opgelet: na meer dan een week in het kookvocht beginnen de noten te verzuren en te schimmelen.
Te veel werk?
Heb je geen zin om dit hele proces te doorlopen? Koop dan je tijgernoten kant en klaar. Dan hoef je de noten zelf niet meer te bereiden, zijn ze netjes verpakt en kan je ze direct gebruiken. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn dan de gedroogde versie en dat er bijna altijd flavours zijn toegevoegd.
Bereide noten bewaren
Gekookte tijgernoten kan je wel enkele weken tot maanden bewaren alvorens ze niet meer bruikbaar zijn. Er bestaat heel wat discussie onder vissers of je beschimmelde tijgernoten nog kan gebruiken. Sommige vissers smijten ze weg zodra er schimmel op komt, anderen scheppen de schimmel weg en blijven de tijgernoten gebruiken. Om de tijgernoten uit de emmer te scheppen, is het aangeraden om altijd schoon gereedschap te gebruiken en nooit met je handen in de emmer te zitten.
Hoewel vers aas altijd de voorkeur geniet, is het ook mogelijk om de gekookte noten te bewaren. Je kan ze twee à drie dagen na het koken in de gewenste porties verdelen over plastic bewaarbakjes en ze, samen met hun kookvocht en slijmlaag, invriezen. 24 uur voordat je gaat vissen, haal je de nodige porties uit de vriezer en laat je ze ontdooien.
Tijgernoten zelf kweken
Je kan ook makkelijk zelf de noten kweken. Je moet eerst een aantal noten in de week zetten door ze in een bak water te leggen en ze gedurende een week te laten weken. Drijvende noten kan je weggooien, de grotere noten kan je planten. Dit doe je in een bloembak met verse tuinaarde waar je gaatjes in maakt. In elk gaatje steek je één noot die je afdekt met wat aarde. Daarna heb je alleen nog maar water en geduld nodig.
Na ongeveer anderhalve maand zullen de eerste noten ontkiemen en zullen hun groene kopjes uit de aarde verrijzen. Het is belangrijk dat de noten bij een aangename temperatuur kunnen kiemen, op een zonnige plek. Dit kan zowel binnen als buiten, als de temperatuur het toelaat. Je moet opletten dat de noten niet uitdrogen maar een teveel aan water heeft ook een averechts effect. Als alles goed gaat, heb je binnen enkele weken een mooie bos groene stengels in je bloembak zitten. Het duurt echter nog wel een paar maanden voor je de tijgernoten kan oogsten.
Midden maart is de beste periode om te beginnen met tijgernoten te kweken, zodat ze tegen april in de aarde zitten en kunnen beginnen met groeien. Eind april is een goede moment om je bloembak met ontkiemde noten buiten te zetten. Pas halverwege september kunnen de tijgernoten ook echt geoogst worden. Het is even een vuil klusje om met je handen in de potaarde te zitten en alle noten schoon te maken, maar het resultaat is het absoluut waard.
Karpervissen met tijgernoten
Vooral in de periode tussen mei en het najaar is deze noot zeer geliefd aas bij karpervissers. Hoewel ze ook in andere perioden voor goede vangsten zorgen, combineren de karpers net in deze periode twee eigenschappen die er voor zorgen dat vissen met tijgernoten zo gemakkelijk gaat: ze vinden de noten nu echt heel aanlokkelijk en ze zijn beter bestand tegen de aanvallen van overactieve witvis. Daarnaast ligt de spijsvertering van de karper in de winter lager dan in andere periodes waardoor ze de noten maar moeilijk kunnen verteren. Wil je in de winter toch vissen met tijgernoten, dan is het aangeraden om niet te veel te voeren en voor de gemalen versie te kiezen.
Maar niet alleen de periode is van belang als je wil vissen met tijgernoten, de vangst kan ook van water tot water verschillen. Op sommige wateren heb je direct een goede vangst te pakken, op andere plekken heeft de tijgernoot wat introductietijd nodig en is het aangeraden om een aantal dagen voor te voeren. In druk beviste gebieden kan het helpen om de noten met gekookte hennep te mengen, in minder druk beviste wateren is een combinatie van de noten met gekookte maïs een voltreffer. Sowieso kan een karper moeilijk weerstaan aan de lokroep van tijgernoten.
Met tijgernoten karpervissen, kan op verschillende manieren. Je kan de noten alleen gebruiken maar je kan ze ook combineren met ander aas, onder andere in een boilie.
Verspreid voeren
Verspreid voeren is het devies als je vist met tijgernoten. Zowel aan het begin van je vissessies verspreid over je stek kleine hoopjes noten voeren als tijdens het vissen af en toe wat nootjes bijvoeren, werkt super als je op karper vist. Zo lok je gretiger aasgedrag uit, waarbij karpers na het eten van het haakaas sneller verder zwemt en zich zo op het lood prikt.
Voeren vanop afstand
Als je niet verder dan 20 meter vist, kan je een werpschep gebruiken om mee te voeren. Hiermee kan je op korte tijd relatief veel noten voeren.
Vis je op een grotere afstand, dan is een spod, spomb, werppijp of een (radiografische) voerboot aangeraden.
Voeren en spodden met tijgernoten
Een spod is eigenlijk een soort holle raket die je kan vullen met verschillende soorten voer, zoals maden, boilies of particles zoals tijgernoten, maïs en hennep.
Spodden is een goede manier om klein aas vanaf een grote afstand gericht te voeren. Het is aangeraden om eerst te oefenen met werpen. Zodra je dit onder de knie hebt, is het de ideale manier om te voeren. Na het werpen draait de spod zich onder het wateroppervlak, of opent een speciale klep zich zodat het voer afzinkt op de stek. Door water toe te voegen aan de spodmix creëer je een hoger gewicht, waardoor je nog verder kan werpen.
Het voordeel van spodden is dat je zo geen dure voerboot nodig hebt. Om nauwkeurig te kunnen werpen en meer kracht te kunnen zetten, is een stevige spodhengel eenn aanrader.
Nog enkele nuttige tips voor het spodden:
- Een grote molen met lijnclip zorgt ervoor dat je ver kan werpen
- Je bespaart tijd met een molen met een hoge inhaalsnelheid
- Met een dunne nylonlijn werp je makkelijker
- Door de lijn met lijnclip op een vaste voerafstand te zetten, ben je zeker dat je telkens op dezelfde plek voert
- Met een stuggere hengel met een testcurve van 3,5 tot 4,5 lbs kan je verder en nauwkeuriger werpen
- Als je de lijn voor gebruik nat maakt, kan je makkelijker werpen
- Door de emmer met voer naast je te zetten, kan je je makkelijker blijvend concentreren op je stek
- Tijdens het ingooien wijs je met je hengeltop naar je stek, dat maakt het werpen een stuk eenvoudiger
- Wees voorzichtig met het inwerpen zodat je spod de grond niet raakt waardoor het aas er uit zou kunnen vallen
Spomb
De spomb is in wezen een verbeterde versie van de spod, die je kan uitwerpen zodat hij bij het neerkomen op het wateroppervlak zijn inhoud verspreid. Doordat een spomb zichzelf sneller leegt, is hij ideaal om aas in hoopjes te verspreiden, om bij te voeren en de voerplek kleiner te houden. Zeker bij boilies die snel en recht naar beneden vallen door het water is dit een goed alternatief voor een spod waarbij boilies het risico lopen om klem te komen zitten. De kans dat je kleine aasdeeltjes verliest tijdens de worp is ook aanzienlijk kleiner dan met bijvoorbeeld een werppijp.
Werppijp
Een werppijp is ook een tool om aas vanop grote afstanden te voeren en is geschikt om één aassoort tegelijk te voeren. Het bereik van een werppijp is vaak groter dan dat van een katapult. Een werppijp is vooral geschikt om gericht te voeren met hard en rond aas, zoals tijgernoten.
Voerboot
Of je nu fan bent van de voerboot of niet - je kan tenslotte in de meeste gevallen prima zelf aas inwerpen - je kan niet ontkennen dat een voerboot in bepaalde situaties handig kan zijn. Onder andere als je wil vissen op lange afstand of als het inwerpen je wordt bemoeilijkt door bijvoorbeeld laaghangende bomen. De grootste voordelen van een voerboot is dat een zeer nauwkeurige aaspresentatie mogelijk is en dat je kan voeren met zeer klein aas, zoals bijvoorbeeld gemalen tijgernoten. Als je een voerboot gebruikt in combinatie met een dieptemeter kan je op afstand een scan van de bodem maken en zoeken naar harde of zachte stukken en taluten. Doordat zo'n voerboot compacter is dan een rubberboot is hij ook makkelijker mee te nemen naar je visplek.
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan een voerboot. Zo kan het geluid van de boot voornamelijk op ondiepe wateren de vissen afschrikken en er voor zorgen dat ze het geluid na verloop van tijd met gevaar gaan associëren. Doordat je de voerboot meesleept, ben je ook een stuk minder mobiel dan gewenst. Als laatste kan een voerboot bij verkeerd gebruik in je nadeel werken en dat is wel het laatste wat je wil meemaken.
Gemalen noten
Vaak worden de noten ook vermalen of gecrusht. Dit kan je thuis doen met een blender maar ook aan de waterkant met behulp van de crusher. Of maak het jezelf gemakkelijk en koop gemalen tijgernoten in de hengelsportzaak, waar je ze zowel gekookt als ongekookt kan vinden. Als de kleine deeltjes in het water terechtkomen, lekken de aantrekkelijke stoffen er direct uit en lokken ze direct de karpers. Je hoeft de gemalen noten echter niet alleen op zichzelf te gebruiken; je kan ze ook gebruiken in je voerballen of method mix, in je pva zakje of door je boilie.
Tijgernoten meel
Dit meel heeft dezelfde zoete, zachte smaak als de gekookte versie van deze noten. Daarnaast heeft het meel een zeer hoge voedingswaarde en het zorgt voor een prachtige, zoete wolk op je voerstek. Karpers zijn gek op zowel de noten als het meel. Je kan heel gemakkelijk zelf het meel maken door de gekookte, afgekoelde noten fijn te malen in een keukenmachine, tot je de gewenste textuur hebt gekregen. Je kan het meel perfect gebruiken om je eigen tijgernoten boilies of pellets te maken of om als (extra) grondvoer te gebruiken.
Mixed
Je kan de noten ook mixen met honden- of kattenbrokken. Zet minstens 24 uur op voorhand de brokken onder een laagje water en voeg een kleine hoeveelheid zalmolie toe. De brokken zullen zich volzuigen en helemaal uitzetten. Enkele uren voor je gaat vissen, voeg je tijgernoten en een deel vermalen noten door de brokken. Bij het voeren zie je urenlang deeltjes noot en brokken naar de oppervlakte zweven en drijven.
Pop-up noot
Een drijvende, plastic imitatienoot kan ook heel doeltreffend zijn. Karpers zijn nieuwsgierige vissen en zijn dan ook heel benieuwd naar zo'n plastic pop-up noot. Je kan deze in een speciaal poeder dopen waardoor het net lijkt alsof er een slijmlaag aan je pop-up noot hangt.
Tijgernoten boilies
BoiliesAl jarenlang zijn boilies het meest populaire aas om op karpers te vissen. Vroeger ging het er echter anders aan toe. Zo'n 40 jaar geleden gebruikte men vaak een bal van deeg en onder andere roggebrood. In de loop van de jaren ging men onder andere met flavours experimenteren. Deegballen kregen toevoegingen van geuren, kleuren en flavours. In de jaren 70 ging men de deegballen ook koken. Door het koken kreeg de buitenkant van de deegbol een harder vliesje, waardoor het makkelijker vissen werd. Dit zijn de voorlopers van de boilies die we nu kennen.
De laatste jaren wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van boilies. Alle smaken en geuren zijn ondertussen wel de toonbank gepasseerd en sommigen daarvan hebben de tand des tijds goed doorstaan. Er bestaat echter geen wonderbal waarmee je in elk water karper kan vangen. Soms kan je je met een boilie op het ene water de ene na de andere karper uit het water vissen, terwijl je op een ander water niets vangt. Het is aan de visser zelf om te testen en uit te proberen.
Zelf tijgernoten boilies maken
Je kan ook perfect zelf je eigen boilies maken. Zo is tijgernoten meel perfect om in boilies te verwerken. Op veel betaalwateren zijn de bereide noten verboden om te voorkomen dat karpers er door vergiftigd worden; boilies zijn dan een goede vervanging. Deze tijgernoten boilies bestaan onder andere uit vers gemalen tijgernoten meel, tarwemeel of griesmeel, maïsmeel, soja vet, melkpoeder en eiwitten. Op dit standaardrecept kan je nog variëren, door bijvoorbeeld hennepzaad of druivensuiker toe te voegen.
De naam boilie is letterlijk afgeleid van "to boil", wat koken in het Engels betekent. Een boilie maak je door de standaardmix met geklutste eieren en oliën naar eigen smaak tot een deeg te kneden en de deegbollen daarna te koken. Dit zorgt ervoor dat de eieren gaan stollen. Na het koken zullen de deegbollen ook nog verder uitharden. Boilies moeten minstens een nachtje drogen op een rek in een goed geventileerde ruimte, zoals een garage of een schuurtje. Na het drogen kan je de boilies in gebruiksklare porties verdelen en indien nodig ook invriezen. Je kan de boilies zowel bevroren als ontdooid voeren. In dat laatste geval moet je ze zeker op tijd uit de vriezer halen.
Gecombineerd voeren
Je kan boilies ook combineren met tijgernoten. Dit kan zowel met boilies waarin het meel van tijgernoten verwerkt zit, als met een ander soort boilies, zoals bloedwormboilies. Als je bijvoert met tijgernoten, is het wel aangeraden om een kleinere diameter boilie te gebruiken.
Rigs
Wat je rig betreft, werkt alles hetzelfde als met een boilie. Een korte onderlijn dat snel prikt, geniet de voorkeur vanwege de gretigheid van de karpers. Je kan hiervoor een gecoate onderlijn gebruiken waar je de coating een paar centimeter voor de haak vanaf hebt gestript, om zo wat bewegingsvrijheid van de haak te bewerkstelligen, om deze in combinatie met een line-aligner goed te laten indraaien.
Op een hair kan je met twee nootjes vissen. Maak de lus van de hair zo groot dat de onderste noot net op of tegen de knoop van de lus komt te zitten, zo voorkom je dat de bovenste noot tegen de haak schuift en blijft het mooi van de haak af staan. Een stuitje of knijp- of kneedloodje kan voor het zelfde effect zorgen. Het is vooral belangrijk dat je minimaal één tot anderhalve centimeter tussen de haakbocht en het onderste nootje vrij houdt. Ook het formaat van je haak is van belang: gebruik een haakje 8 voor kleinere noten, voor grotere noten is een haakje 6 beter geschikt.
Improvisatie
Soms is er wat improvisatie nodig om de karpers te doen bijten, zeker in druk beviste wateren. Je kan bijvoorbeeld de tijgernoten op je hair aan de zijkanten of de uiteinden een stukje afknippen of bijsnijden. Een lange hair met een reeks tijgernootschilfers levert ook vaak een goed resultaat. Op deze manier geven de noten nog meer geur af en lokken ze zelfs de lastigste vissen naar jouw vislijn. Ook black tigers en gepelde tijgernoten zijn een delicatesse voor karpers.
Grootste voordeel van de aardamandel
Het voordeel van deze noten is dat een witvis vanwege de hardheid van de noten er niet in geïnteresseerd is. Zo weet je zeker dat je enkel karpers zal lokken.
Tijgernoten kopen
Waar tijgernoten kopen
Zowel online als offline kan je heel makkelijk tijgernoten kopen, meestal in bulk. Je kan de noten zowel in zijn geheel als gemalen kopen. De maten van de hele noten variëren tussen 6 en 24 milimeter.
Herkomst
De noten zijn oorspronkelijk afkomstig Afrika, maar je kan nu ook noten uit Zuid-Europa, Indië, Brazilië en Egypte vinden.
Bewaring
Het is belangrijk om de noten koel, niet boven de 13 graden, en donker te bewaren
Prijs
In vergelijking met andere partikels zoals kikkererwten, hennep, maïs of andere bonensoorten lijkt de prijs van de tijgernoot hoog te liggen. Maar eigenlijk is dit geen eerlijke vergelijking aangezien de genoemde partikels witvisgevoeliger zijn en je er meestal meer van nodig hebt dan van de tijgernoot of boilies. Het is veel eerlijker om de prijs van de noten te vergelijken met de prijs van boilies. Een zak van 25 kilo kost ongeveer tussen 50 en 70 euro, wat neer komt op een 2 à 3 euro per kilo, terwijl de prijs van boilies tussen 4 en 7 euro per kilo ligt. Daarnaast zwellen de noten tijdens het weken en koken nog op en nemen ze water op, waardoor een kilo gedroogde noten vaak anderhalve kilo aas oplevert.
Je kan best de noten in bulk kopen, aangezien kleinere verpakkingen omgerekend een stuk duurder zijn.