Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Een graskarper herkennen

De graskarper of ook wel grass carp genoemd is te herkennen aan de vorm van een torpedo en aan de zijkant hebben ze de kleur groen/bruin. In het Latijn heet deze vis de Ctenopharyngodon idella.
De graskarper mag terecht een aparte Nederlandse zoetwatervis genoemd worden. 
De anaalvin is aan de rand bij een graskarper recht en bij de kopvoorn is dit bolvormig.
Ze worden nog wel eens verward met een kopvoorn dit komt ook doordat de graskarper geen bekdraden heeft.
De graskarpers in Nederland zijn allemaal uitgezet dit komt doordat deze soort karper een hoge watertemperatuur nodig heeft.
Ze kunnen een lengte behalen van 120 cm.

graskarper

Wat weten we over de graskarper

Graskarpers worden vaak uitgezet voor het bestrijden van teveel waterplaten.
Deze soort is daar goed geschikt voor omdat de graskarper dol is op vele soorten waterplanten.
Door de langwerpige vorm van de graskarper is deze karper een bijzonder snelle zwemmer.
Een karpervisser die een graskarper aan de lijn krijgt zal merken dat het een stukje lastiger is om deze binnen te halen.
In Nederland komt de graskarper voor in rivieren, kanalen, kleine wateren en meren.
Ze worden omschreven als lomp, klunzig, angstig en dominant.
Het is zeer interessant deze soort karper eens goed te gaan volgen je zult zien dat ze ander gedrag vertonen dan bijvoorbeeld de schub en spiegelkarper.

graskarper

Het gedrag van de graskarper

Graskarpers zijn redelijk dominant en klunzig in tegenstelling tot de schubkarper en spiegelkarper.
De graskarper blijft vaak langer aanwezig op een voerstek dan de andere soorten karpers.
Angstig is wel een woord dat goed bij een graskarper past omdat ze zonder aantoonbare reden ineens kunnen schrikken en dit dan ook duidelijk zichtbaar is in het water.
Graskarpers verblijven daarom graag in de rustige stukken van het water.
Als ze zich op hun gemak voelen in een rustig gedeelte van het water zul je zien dat ze langer op je voerstek verblijven.
Het is daarom belangrijk om tijdens het ingooien ook voorzichtig te zijn want het zal zonde zijn als ze daardoor verstoord worden en de vis foetsie is.
Als het echt niet anders kan dan kan je de graskarper beter laten schrikken van voer dan van je rig die je ingooit want met voer zijn ze vaak binnen een kwartier wel weer terug op de voerplek maar zijn ze geschrokken van het ingooien van je lijn dan kan het zomaar uren duren voordat ze weer terug keren.
Dit zou zonde zijn en zeker bij een korte avondsessie want je wilt natuurlijk wel een mooie graskarper aan de haak slaan.
Het verstoren van de voerplek kan dus ook in je voordeel werken als je dit op de juiste manier aanpakt. 

Een graskarper, je voelt het direct tijdens het drillen!

Omdat de graskarper beschikt over een rechtstandige bek is verticaal azen niet ideaal voor deze soort karper. 
Het voordeel hiervan is dat de karpervisser hier goed op in kan spelen met de technieken om op karper te vissen en je kan hier dan ook goed op inspelen. 
Karpervissers voelen meestal direct aan de aanbeet dat ze te maken hebben met een graskarper. Het drillen van deze karpersoort is meestal veel explosiever dan bij een andere karper.
De slip van de molen moet je aan het einde van de dril niet helemaal dicht zetten want dat gaat anders zeker weten voor problemen zorgen. 
Ze ontploffen zowat aan de lijn en gaan er vaak als een haas vandoor en als je dan denkt dat je de graskarper bijna binnen hebt en deze het net ziet aankomen gaat de karper er weer als een speer vandoor en zo gaat dat vaak een aantal keren door. Het is dus vaak een heel gevecht om de graskarper binnen te halen.
Iedere karper moet natuurlijk met veel zorg behandeld worden maar een graskarper is nog wat extra gevoeliger dan andere soorten karpers. 
Nadat je de graskarper gevangen hebt is het verstandig om deze zo snel mogelijk weer vrij te laten aangezien ze erg gevoelig zijn en deze dus niet al te lang op de kant kunnen verblijven.
Een graskarper mag NOOIT in een bewaarzak gedaan worden want als je deze laat zakken dan gaat de karper op de zijkant liggen waardoor deze dood gaat.  

Graskarpers zijn echte zonaanbidders

De grotere graskarpers vanaf een lengte van 120 cm en kunnen een gewicht hebben van boven de 20 kg zijn vaak ruw.
In tegenstelling tot de schub en spiegelkarper beheerst de graskaper niet de techniek om door een gebied met wier heen te zwemmen zonder ook maar een kringetje in het water te zien.
Een graskarper eet dan ook meestal tijdens het zwemmen van korte rondjes kleine beetjes voer.
Graskarpers zijn heel voorzichtig en hebben geen korte draaihoek en gaan heel gereserveerd om met groter aas.
Rustig azen op een voerstek is er voor graskarpers niet bij. 
Met strakke lijn vissen op de stek is dan ook zeker niet slim. 
Alleen in geval van voedselnijd zullen ze de voerplek als een stel dwazen leeg eten.
Omdat de graskarper dominant te boek staat is het erg verstandig om meerdere dagen te gaan voor voeren.
Als er in het water veel schub en spiegelkarpers aanwezig zijn zullen deze na een aantal dagen weer vertrekken van de voerplek in tegenstellig tot de graskarper wat deze zal langer op de voerstek blijven hangen en nemen eigenlijk gewoon de voerplek over. Ze zullen geen andere soorten karper toestaan maar alleen soortgenoten zullen welkom zijn.
Om graskarpers te kunnen vinden in een water is het belangrijk om langdurig te observeren.
Deze soort karpers zijn dol op de zon en zullen bij uitstek het ondiepe en zonnige, windstille gedeelte van het water opzoeken.
Een zonnebril met gepolariseerde glazen is dan zeker geen overbodige luxe omdat je zo de karper beter kunt zien.
Probeer zeker niet met je schaduw op het water te komen want dan kunnen de karpers ineens weg schieten.

De Koi KarperDe Koi karper (Cyprinus carpio) wordt ook wel ook wel Nishiki genoemd en is in Japan de nationale vis. Nishiki betekent kleurig kleed in Japan, Koi betekent karper

De Kroeskarper De Latijnse naam voor de kroeskarper is Carassius carassius. Dit type karper is hoog gebouwd en is zijdelings afgeplat en flanken die bronskleurig zijn. De jonge kroeskarpers hebben meestal op

Een graskarper herkennen De graskarper of ook wel grass carp genoemd is te herkennen aan de vorm van een torpedo en aan de zijkant hebben ze de kleur groen/bruin. In

De lederkarper, het uiterlijkDe lederkarper lijkt heel veel op de spiegelkarper. In het Latijns heet de lederkarper Cyprinus coriaceus.Er bevinden zich over het hele lichaam van de lederkarper geen schubben.

De Rijenkarper De rijenkarper is te herkennen aan een grote rij schubben op de zijlijn. Van de kieuwen tot aan de staart groeien schubben. De rij schubben bevind zich over de

De schubkarper en de leefomgeving. De schubkarper (Cyprinus carpio) is één van de vele soorten karpers maar is toch wel de bekendste soort.Daarom wordt deze soort karper ook wel de gewone

De spiegelkarperDe spiegelkarper is een indrukwekkende zoetwatervis en herkenbaar aan zijn onregelmatige schubbenpatroon. Ze komen voor in diverse wateren en op vele plekken in Europa. We zien in Nederland zowel

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale