Wil jij meer Karpers vangen?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle karper boek “De 19 Meest gemaakte fouten bij het karpervissen” en vang meer karpersoorten.

Een rijenkarper herkennen

De rijenkarper is te herkennen aan een grote rij schubben op de zijlijn. Van de kieuwen tot aan de staart groeien schubben. De rij schubben bevind zich over de flank horizontaal. Het overige gedeelte van de vis is onbedekt. De rijenkarper is een zeldzame soort in Nederland onder de karpers. Onder de karpervissers is de rijenkarper een geliefde soort. De grootte is dan niet zo heel belangrijk maar de schoonheid van deze vis is werkelijk gewoon prachtig. De karpervissers vangen deze soort dan ook heel graag en doen er dan ook alle moeite voor om deze soort aan de haak te slaan. 

rijenkarper
Vang je geen Rijenkarpers?  Ontdek hoe je morgen al meer Rijenkarpers kan vangen!

Wat we verder weten over de rijenkarper 

De Latijnse naam voor de rijenkarper is Cyprinus carpio.
Een Cyprinus carpio is een variatie op de spiegelkarper alleen dan doorgekweekt en is goudkleurig met een donkere rug kleur. Hij kan 120 cm lang worden en een gewicht behalen van 30 kg. In de natuur kan de karper 30 tot 40 jaar worden. De goed oplettende karperspotter kan een karper soms al snel herkennen in ondiep water doordat er een groot gedeelte boven water komt waaronder de staartvin. De rijenkarper blijft vaak wel wat achter in de groei ten opzichte van andere soorten karpers. 

rijenkarper

Het gedrag van de karper

De karper aast graag in dik begroeide ondiepe gedeeltes van het water. De aas bellen zijn dan vaak goed zichtbaar. 
Karpers houden van warmte en zijn daarom in de zomer actiever dan in de wintermaanden. In de koudere periodes zoeken ze de diepere gedeeltes op van het water. Er is maar weinig wat een karper niet lust alleen zullen de grotere karpers wel wat voorzichtiger zijn met wat er voorgeschoteld wordt. De karper geeft de voorkeur aan helder water. De rijenkarper verschilt van uiterlijk natuurlijk wel maar qua gedrag en eetgewoontes is deze vrijwel gelijk aan alle andere soorten karpers. Het eten bestaat net zoals alle andere soorten karpers uit waterplaten, algen, zaden, wormen, insectenlarven.
De paaitijd van de rijenkarper is mei en juni. De jonge karpers worden vaak sneller en soms zelfs meerdere keren gevangen. 

Morgen al een karper vangen?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle karper boek “De 19 Meest gemaakte fouten bij het karpervissen” en maak blanken verleden tijd.

>