Hengelsport korting!

Nu kortingen tot wel 80% op hengelsport 

Hengelsport

Vanaf het jaar 2013 is de hengelsport een officiële sport in Nederland. Eind 2012 werd besloten om de hengelsport officieel onderdeel van de Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF te maken. Dit was een speciaal moment in de wereld van de hengelsport. Niet alleen deze participatie, maar ook het feit dat de hengelsport na voetbal en tennis qua ledenaantal gelijk ook de derde bond van Nederland was, maakt veel vissers tot de dag van vandaag trots. Maar wat zijn de belangrijkste kenmerken van de hengelsport in Nederland? Kom hier meer te weten over hengelsport en lees alles over Sportvisserij Nederland, hengelsportverenigingen, de vispas als vergunning, hengelsportbeurzen, betaalde visvijvers, VisTV en hengelsport winkels!

Visspullen

Je hebt natuurlijk visspullen nodig wanneer je wil gaan vissen. Vaak maakt het materiaal waarmee je op pad gaat het verschil tussen vangen en niet vangen. Belangrijk is dat de visspullen geschikt zijn voor het type visserij waarvoor je het gebruikt. Het aanschaffen van de juiste visspullen doe je natuurlijk om goede vangsten te boeken maar ook voor de veiligheid van de vis is het belangrijk. Zo zijn er voor elke techniek en vissoort geschikte visspullen te koop. Van kunstaas tot dobbers en van boilies tot onthaakmatten en van een tent tot een waadpak. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de visspullen die je zoek zijn op de markt verkrijgbaar. 

Populaire vormen van Hengelsport

Ben je een beginnende visser dan zal het assortiment misschien wat overweldigend voor je zijn. Er zijn veel verschillende populaire vormen van hengelsport. De tijd dat je gaat vissen met enkel een simpel hengeltje, een dobber en een lijntje is allang verleden tijd. Fabrikanten en vissers halen van alles uit de kast om leuker, fijner en efficiënter te vissen. Populaire vormen van hengelsport zijn roofvissen, karpervissen en witvissen. 

Karpervissen

Karpervissen kan op verschillende manieren. Zo kan je met afstandvissen op karper vissen en ook met de pen (karperdobber). Beide manieren kunnen flinke karpers opleveren maar met het afstandvissen compleet met beetmelders geeft toch wel de meeste kans om grote karpers te vangen. De eerste methode (penvissen) is het meest voor de hand liggend als je graag actief vist. Naast een molen, een dobber, een hengel volstaat vaak een onthaakmat en een goed landingsnet. Het aas wat wordt gebruikt is meestal kleine pellets, wormen, mais of iets dergelijks. Er zijn wel meer attributen gewenst bij de afstandvisserij zoals een tent, een stoel en een stretcher. Bovendien ook beetmelders en een rodpod. Bij het karpervissen op afstand vraagt het aas wat meer kennis. Het meest wordt gebruik gemaakt van boilies die verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Een verhaal op zich zijn de diverse onderlijnen en de methodes die daarbij horen. 

Roofvissen

Een actieve vorm van vissen die in vele vormen kan worden beoefend is roofvissen. Je kan op de meest populaire vissoorten zoals snoekbaars, baars en snoek vissen vanaf de kant maar dit kan ook vanuit een (belly)boot. Je kan op roofvis zowel actief als statisch vissen met natuurlijk aas zoals wormen, dode spiering, dode voorn maar je kan ook met kunstaas zoals shads, spinners en pluggen roofvissen. Je kan daarbij ook weer kiezen of je wilt verticalen, dropshotten of spinnen. Voor iedere expertise dient het daarvoor typisch bestemde materiaal gebruikt te worden. 

Witvissen

Welke sportvisser is er nou niet begonnen met witvissen. Lekker in de zomer met een vast hengeltje achter de witvis aan. Meestal is dit de start van de hobby met veel facetten zoals een specialisatie op het vissen op roofvissen, karpervissen, vliegvissen of zeevissen. Het vissen op witvis blijft voor vele favoriet. Soorten zoals blank- en ruisvoorn, kolblei en brasem vallen onder de term witvissen. Men kan er veel plezier aan beleven omdat de techniek en het materiaal simpel zijn.  Om naar het puntje van de dobber te staren is ontspannend en zodra het puntje van de dobber onder gaat neemt de spanning toe. En nog spannender wordt het wanneer de dobber volledig onder water verdwijnt. Vaste hengels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. 

Zeevissen

Een ontspannende en leuke manier van vissen is zeevissen. De zoute zeelucht, de ruimte om je heen en de vele vissoorten zorgen iedere keer weer voor een leuke visdag. Zeevissen kun je doen vanaf het strand maar kan ook vanaf een boot. Dit zijn twee verschillende manieren van zeevissen. Je vist hoofdzakelijk met een strandhengel en surfcasting molen vanaf het strand. Je probeert vaak zo ver mogelijk te werpen met de grote molen en lange hengel. Of je beet hebt wordt aangegeven door de top van de hengel. Voor de strandvisser zijn hierbij dijken, havens en pieren interessante stekken. Actief op zeebaars vissen is ook mogelijk vanaf het strand. Een andere tak van sport is zeevissen vanaf een boot. Hiervoor wordt vaak gebruikt gemaakt van krachtige molens en korte hengels. Je gaat met de boot op zoek naar interessante stekken als scholen vissen, wrakken treklocaties van vissen. 

Meervalvissen

Meervalvissen wordt steeds populairder en dat is zeker niet vreemd want de populatie van de meerval wordt ook steeds groter. In Europa is de meerval de sterkste, slimste en grootste roofvis en kan wel 125 kg wegen en kan wel lengtes van tot drie meter bereiken. Op allerlei manieren is de meerval te vangen zowel passief als actief. De meerval komt in Nederland voor in grote plassen en rivieren zoals de Waal, Maas en Rijn. De meerval jaagt op vis, wormen en slakken zowel in de oeverzones als in de diepere gedeeltes. Overdag houdt de meerval zich het liefst schuil in diepere wateren op de bodem terwijl hij 's nachts het liefst jaagt op ondiepere plekken. Bij meervalvissen is het in de winter van belang om de diepere gedeeltes op te zoeken. Het is hier vaak warmer en dit trekt buiten de meervallen ook de prooivissen aan. Meervalvissen kan prima vanaf de kant maar kan ook door van een boot gebruik te maken. Je kan de diepte gedeelten opzoeken van het viswater door gebruikt te maken van een dieptemeter. 

Forelvissen

Door veel sportvissers wordt forelvissen gezien als één van de meest bijzondere manieren van sportvissen. Forel wordt in het zuiden van Nederland steeds meer gevangen door het steeds schonere water. Met kunstaas kun je goed grotere forel vangen. Mooie forel wordt vaak gevangen met kleinere spinners. Als je met spinners gaat forelvissen dienen ze verzwaard en klein zijn. In de stroming blijven verzwaarde spinners beter liggen en dit is van belang omdat de meeste forel wordt gevangen in riviertjes. Sportvissers gaan meestal als ze gaan forelvissen met wormen aan de slag. Een favoriet aas van de forelvis zijn wormen. Je vist vrijwel altijd met een dobber wanneer je met wormen gaat forelvissen. De dobber laat je dan meedrijven met de stroom van het riviertje waarin je vist en hoopt dat de forel zo toehapt. 

Sportvisserij Nederland voor de hengelsport

'Sportvisserij Nederland' is de overkoepelende organisatie waaronder de federaties en hengelsportverenigingen van Nederland verenigd worden (zie 'hengelsportverenigingen'). De organisatie zet zich in voor de sportvisserij en het behoud hiervan. Het doel is het scheppen van optimale omstandigheden voor het uitvoeren van vissen als sport en als recreatie. Ongeveer tussen de 500.000 en 600.000 liefhebbers van deze tak van sport hebben zich al aangesloten bij de organisatie. De landelijke organisatie behartigt allerlei belangen voor de visser, zoals het op betaalbare en verantwoorde wijze kunnen blijven genieten van het vissen. Ook kunnen federaties en hengelsportverenigingen rusten op Sportvisserij NL voor ondersteuning en advies. Sportvisserij NL is een organisatie die niet alleen de overkoepelende organisatie vormt over deze individuele organisaties, maar bundelt ook kennis en deskundigheid op het gebied van de sportvisserij en tracht grip te houden op de visstand en het visstandbeheer. Voorheen werden deze kwesties door verschillende organisaties apart vertegenwoordigd. Sportvisserij NL zet zich actief in voor deze zojuist genoemde zaken op zowel internationaal, nationaal, regionaal als lokaal niveau en is daarmee ook soms actief in het benaderen van de politiek over kwesties die betrekking hebben op het vissen. De vis pas is een van de initiatieven waar later in deze blog meer op ingegaan wordt. 

Sportvisserij Nederland hengelsport

Sportvisserij Nederland

Het behartigen van de belangen van de sportvisser in Nederland wordt door vele Nederlanders zeer gewaardeerd. Het vissen wint ieder jaar opnieuw aan populariteit. Uit onderzoek bleek dat ruim 2 miljoen Nederlanders aan vissen blijkt te doen. Daar komen ook nog eens internationale vissers bij die naar Nederland afreizen om op mooie plekken te komen vissen. Wanneer je er een rekensommetje op loslaat zie je dus dat meer dan 10% van de bevolking aangeeft interesse te hebben in het vissen. Volgend op de landen in Scandinavië waar het vissen door nog een hoger percentage van de bevolking wordt uitgevoerd, maakt dit Nederland een van de landen met de meeste vissers onder de bevolking. Hiervan zijn lang niet alle vissers actief bij een hengelsportvereniging, maar ook dit aantal groeit ieder jaar. Het grootste gedeelte bestempelt zichzelf daarnaast eerder als recreatief visser dan als sportvisser. Vooral het karpervissen en witvissen zijn populair.

Sportvisserij NL biedt links en andere tools op de website voor kinderen en volwassenen die op zoek zijn naar tips en trucs om beter te leren vissen of op zoek zijn naar meer relevante informatie op het gebied van de hengelsport. Daarnaast kun je op de site veel informatie vinden over regels en gedragscodes met betrekking tot de hengelsport, ingedeeld per categorie (zeevisserij, visserij in de kustwateren of visserij in de binnenwateren) of gericht op het welzijn van de vissen. Soms gelden er specifieke 'gesloten tijden' voor bepaalde aassoorten of vissoorten of geldt er een terugzet plicht gekoppeld aan een bepaalde tijdsperiode. Ook kun je op de website informatie vinden over wanneer wedstrijden plaatsvinden en uitslagen van wedstrijden op zowel nationaal als internationaal niveau. Door Sportvisserij NL worden de Nationale Topcompetities georganiseerd gericht op junioren en op senioren. Ook de Nederlandse kampioenschappen worden door de organisatie geregeld (voor mannen, vrouwen, kinderen en teams en in verschillende wateren). 

Sportvisserij NL heeft ook een webshop. In deze webshop zijn verscheidene dingen verkrijgbaar, opgedeeld in de categorieën viskaarten, visherkenning, stickers, viskids, multimedia, kleding en caps, boeken en gidsen, tijdschriften en een overige categorie. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor winkeliers en andere aanbieders van hengelsport materiaal om gratis folders toegestuurd te krijgen door Sportvisserij NL over allerlei zinvolle onderwerpen. 

Er zijn gratis apps die veel sportvissers gebruiken om hun vis avonturen compleet te maken. Hier worden de VIS planner app, de VISsengids en de MijnVismaat app toegelicht. Deze worden allen aangeboden door Sportvisserij NL en zijn ook allen gratis te downloaden voor zowel Apple telefoons als Android telefoons.

Hengelsport Tips

We hebben wat hengelsport tips voor je op een rijtje gezet want vissen is een super leuke sport maar wel als je wat vangt natuurlijk ;). Al is het alleen al leuk om te genieten van het mooie wat en de prachtige natuur waar je in zit is het uiteraard wel leuk als je ook vis vangt dat maakt je visdag tot een succes. De eerste tip is eigenlijk gewoon heel logisch want je zult niet veel vis vangen op plekken waar maar weinig vis zit dus belangrijk is om te informeren naar de visstand van het water waar je wilt gaan vissen. Ga je onvoorbereid op pad dan zullen er nu eenmaal visdagen tussen zitten waarbij je weinig tot geen vis zult vangen. Voordat je begint aan je vissessie kunt je informatie vragen bij de leden van de lokale hengelsportvereniging of bij de hengelsportzaak. Zelfs een wereldkampioen zal geen topdag hebben op een wateren war een slechte visstand is.

Ook voor het vissen geldt een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat voordat je van huis gaat goed je spullen hebt geordend zoals dobbers, haakjes, lijnen enz. Je kunt de spullen makkelijk vinden wanneer je bijvoorbeeld wilt wisselen. Dit bespaart je aan de waterkant een hoop tijd en die tijd kan je dan weer voor het vissen gebruiken en vergroot je de kans op een aanbeet. 

Door enkele dagen voordat je daadwerkelijk gaat vissen beginnen met voeren op je stek (bijvoorbeeld telkens op dezelfde tijden een paar kleine handjes te voeren) vergroot je wanneer je gaat vissen de kans dat de vis al op je stek is. Je maakt zo vanaf de start van je visdag direct kans op meer aanbeten en dus ook meer kans om vis te vangen. Let er wel op dat je niet elke avond heel erg veel voert want dit kan ervoor zorgen dat het water verzuurt en kan zelfs leiden tot problemen voor de visstand wanneer dit op grote schaal gebeurt. 

De VISplanner app

De VISplanner app biedt de mogelijkheid om ten alle tijden op te zoeken in welke wateren je mag vissen met jouw vis pas. Je vindt er per water een opsomming van de regels en voorwaarden die er gelden. In de app zit een Google Maps functie waarmee je wanneer je GPS aanstaat eenvoudig op de kaart kunt zien welke regels er op je vis locatie gelden. Ook kun je met het invoeren van je pas nummer en je locatie dezelfde zoekopdracht uitvoeren. Daarnaast toont de kaart ook allerlei voorzieningen in de omgeving die van pas kunnen komen bij een dag vissen. Denk hierbij aan hengelsport speciaalzaken die in de buurt liggen van jouw visplek of trailerhellingen. Je kunt je zoekopdracht ook specificeren en daarmee filteren op plekken waarbij je in combinatie met een extra toestemming ook bijvoorbeeld in de nacht kunt vissen of waar een derde hengel is toegestaan. Wanneer je niet over internet beschikt op de locatie kun je nog steeds zoeken naar de regels door te zoeken in de lijst met wateren. In de app wordt met een kleurensysteem aangegeven of je het water mag bevissen met je pas en of het water van je eigen hengelsportvereniging is of van een andere vereniging (licht-blauw betekent dat het niet toegestaan is daar te vissen met een vis pas, oranje betekent dat je van een andere hengelsportvereniging een pas nodig hebt en donker-blauw betekent dat je toestemming hebt om daar te vissen met je pas). Naast de applicatie is de VIS planner ook beschikbaar via een website en mobiele versie van de website. Wanneer je een controle krijgt tijdens het vissen kun je altijd met deze app in combinatie met het vertoon van je pas laten zien dat je over de officiële toestemming beschikt om op de betreffende locatie te vissen.

visplanner hengelsport

visplanner

De VISsengids app

De VISsengids app biedt je een soort gratis encyclopedie op het gebied van vissen op je telefoon. Zo kun je razendsnel opzoeken met wat voor vis je te maken hebt en daar allerlei informatie over opzoeken (bijvoorbeeld hoe je de betreffende vis kunt herkennen en wat de vis doorgaans eet). De app bevat informatie over alle zoet water vissen en ook alle zout water vissen van Nederland.

Hengelsport Merken

Er zijn heel veel verschillende hengelsport merken die voor het vissen producten aanbieden. De hengelsport merken bieden een zeer ruim assortiment spullen voor verschillende type visserijen. De merken hebben vaak hun eigen specialisme van producten zo staat bijvoorbeeld het ene hengelsport merk bekend om het aas en het andere merk staat weer bekend om de hengels. Als visser zijn er tal van spullen waar je niet zonder kan. Naast de fysieke hengelsportwinkels zijn er ook heel online webshops te vinden waar je alle bekende hengelsport merken kan kopen. De hengelsport merken bieden onder andere molens, hengels, beetmelders, aas, kleding, tassen, hoofdlijnen, tenten en slaapzakken aan. 

De MijnVismaat app

De MijnVismaat app kun je gebruiken wanneer je je vis avonturen graag vastlegt of met anderen wilt delen. Zo kun je registreren welke vis je hebt gevangen en waar je deze hebt gevangen. Ook kun je deze direct delen met andere visvrienden in de app of via verscheidene sociale media kanalen. Hiervoor dien je een profiel aan te maken, waarvan je op www.mijnvismaat.nl allerlei statistieken kunt inzien. Veel bekende en onbekende vis fanaten hebben een profiel op dit platform (al meer dan 30.000).

Hengelsport vereniging

Er zijn ongeveer 900 lokale hengelsportverenigingen aangesloten bij Sportvisserij NL. Op de website van Sportvisserij Nederland (www.sportvisserijnederland.nl) kun je vinden welke hengelsportverenigingen dit allemaal zijn. Met rond de 900 verenigingen in ons land is er dus altijd wel een vereniging waar je je bij kunt aansluiten als visliefhebber. Door de hengelsportvereniging worden vaak allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals lokale wedstrijden. Daarnaast zijn bepaalde viswateren toebehorend bij een bepaalde hengelsportvereniging. Door middel van de aansluiting van de hengelsportverenigingen bij Sportvisserij NL, wordt het voor iedereen met een vis pas toegankelijk om ook in sommige andere wateren te vissen waarvan een andere hengelsportvereniging over het visrecht beschikt. Het is raadzaam om van tevoren altijd goed te checken of dat ook geldt voor het water dat je op het oog hebt om te gaan vissen. Wanneer een organisatie een wedstrijd organiseert op een water waarvan een bepaalde hengelsportvereniging de visrechthebbende is, dient deze hengelsportvereniging altijd eerst om schriftelijke toestemming gevraagd te worden om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Alle hengelsportverenigingen vallen stuk voor stuk weer onder een aantal regionale federaties (dit zijn er zeven in totaal). Dit betreffen de volgende federaties: Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij Oost-Nederland - IJsselmeer, Sportvisserij Limburg, Sportvisserij Fryslân - Lauwersmeer, Sportvisserij MidWest-Nederland, Hengelsportfederatie Midden-Nederland en Sportvisserij Groningen - Drenthe. Zowel binnen de verschillende federaties als binnen de verschillende individuele hengelsportverenigingen gelden voor de organisatie specifieke regels.

Hengelsport verenigingen

Hengelsportverenigingen

De vispas als vergunning

Introductie van de vis pas als nieuwe vorm van vis vergunning

In 2007 werd de regelgeving met betrekking tot vergunningen om te mogen vissen in Nederland veranderd. Tot en met 2016 had iedere Nederlander van 15 jaar of ouder die graag wilde vissen een zogenoemde visakte nodig. Vanaf het jaar 2017 geldt een nieuwe soort visvergunning ter vervanging hiervan. Deze nieuwe vergunning wordt de 'VISpas' genoemd. De introductie van deze pas als vergunning heeft het beoefenen van de hengelsport iets goedkoper gemaakt ten opzichte van de periode waarin de visakte gold. Ook is de Nederlandse vis pas een goedkopere vergunning dan visaktes van veel andere landen. Momenteel betaal je in Nederland zo'n 30 à 40 euro voor een pas, die één jaar geldig is. Ook zie je dit geld als visser weer terug in de vorm van verscheidene investeringen die met het geld worden gedaan ter bevordering van de hengelsport (zoals investeringen ten behoeve van promotie, visstandbeheer, wedstrijden en andere initiatieven).

vispas voor hengelsport

vispas voor hengelsport

De mogelijkheden met een vis pas

Wanneer je in Nederland gaat vissen zonder een rechtsgeldige pas, riskeer je het krijgen van hoge boetes (van minimaal 90 euro en oplopend tot enkele honderden euro's in sommige situaties). Echter geldt dit niet voor de zeevisserij. Voor het zeevissen heb je namelijk geen VIS pas nodig. Zeevisgebieden zijn op te delen in drie verschillende categorieën, welke elk hun eigen regels hebben ('zeegebied', 'kustwateren' en 'visserijzone'). Echter geldt voor alle gebieden dat hier geen vergunning voor nodig is. De vis pas geeft je toestemming om te vissen in ongeveer 90% van het oppervlaktewater dat Nederland rijk is. Deze wateren staan opgesomd in de 'Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren' (een boekje) en in de VIS planner (dit is een website en app; zie voor meer informatie 'VIS planner' later in deze blog). Tegenwoordig wordt de papieren lijst niet zomaar meer verschaft aan pashouders. De app en website VIS planner laat ten alle tijden de actuele versie zien. Wanneer er iets wordt aangepast in de lijst met wateren wordt dit namelijk gelijk doorgevoerd in VIS planner. Hierbij mag je vissen met maximaal twee hengels en met het toegestane aasvoer (dit kan soms verschillen tussen verschillende wateren). Daarnaast geldt voor de houders van een vis pas niet dat wanneer vis een gevangen is deze direct moet worden terug gezet in het water. Het kan echter wel zo zijn dat dit wel geldt voor bepaalde vissen in bepaalde wateren of zo is bepaald binnen een bepaalde hengelsportfederatie. Veel federaties hebben bijvoorbeeld een verbod of limiet op het bezitten van snoek, karper en snoekbaarzen ingevoerd.

Je krijgt de vis pas automatisch wanneer je je inschrijft bij een hengelsport vereniging die deel uitmaakt van een van de federaties van hengelsport van Sportvisserij NL. De pas is geldig in het kalenderjaar van aanvraag en is tevens je bewijs dat je bent ingeschreven bij een hengelsport vereniging, de bijbehorende federatie en Sportvisserij NL. Via www.vispas.nl zijn meerdere mogelijkheden om passen of toestemmingen aan te vragen. Wanneer je een pas hebt aangevraagd en betaald kun je eigenlijk direct van start. Tijdens het wachten op de pas die wordt thuisgestuurd ontvang je een tijdelijke pas in je e-mail en de lijst met viswateren waardoor je dit altijd kunt tonen bij een controle. De pas verloopt altijd na 31 december van het betreffende jaar. Wil je in het opvolgende jaar weer vissen dan dien je dus in het nieuwe kalenderjaar weer een nieuwe pas te betellen. Indien je je pas juist wilt opzeggen voor het aankomend kalender jaar dien je dit vòòr 1 oktober door te geven via www.mijnsportvisserij.nl. Wanneer je wilt wisselen van hengelsport vereniging dien je ook de opzegging vòòr 1 oktober te doen bij je huidige vereniging en dien je je weer opnieuw aan te melden bij de nieuwe vereniging die je op het oog hebt. Sportvisserij NL kan dit niet tussentijds voor je omzetten omdat de regelgeving per vereniging verschilt, waardoor het enkel per kalenderjaar geregeld kan worden bij de specifieke hengelsportverenigingen zelf.

Andere hengelsport toestemmingen

Naast de reguliere toestemmingen die een vis pas biedt kun je ook enkele extra toestemmingen aanvragen. Één daarvan is bijvoorbeeld vereist wanneer je graag 's nachts wilt gaan vissen. Op veel plekken is dit toegestaan, mits je over de NachtVIStoestemming bezit, die je ook via dezelfde bovengenoemde website als de pas kunt bestellen. Ook heb je een extra toestemming nodig wanneer je in plaats van met twee hengels graag ook met een derde hengel vist. Ook hierbij geldt dat het per water verschilt of dit is toegestaan, maar over het algemeen kun je bij veel wateren terecht mits je deze toestemming hebt aangevraagd. Deze toestemming heet de Derde Hengeltoestemming. Ten slotte is er de gratis MeeVIStoestemming welke toestemming biedt om als houder van een pas maximaal drie keer per jaar een dagje iemand mee te laten vissen in een van de wateren die in de lijst van toegestane wateren staat. Je mag dan één iemand tegelijk meenemen. Voor het meenemen van kinderen onder de 14 jaar is deze MeeVIStoestemming echter niet vereist. Deze kinderen mogen altijd gratis mee gaan vissen met een pashouder (en mogen daarbij maximaal één hengel gebruiken en vissen onder dezelfde voorwaarden als de begeleidende volwassene die pashouder is). Zo kun je er als lid van een hengelsportvereniging dus aan bijdragen om jong en oud laagdrempelig te laten kennismaken met de sportvisserij. Wanneer een kind alleen gaat vissen dient het kind echter een Jeugd vis pas te hebben of een jeugdvergunning door lid te worden van een hengelsportvereniging. Een lidmaatschap met een jeugdvergunning is voldoende als het kind met één hengel vist, enkel met de aangewezen aassoorten vist en niet op roofvis vist. Ook is het in het geval van een jeugdvergunning enkel toegestaan om te vissen in de wateren die bij de betreffende hengelsportvereniging behoren. Wanneer het kind echter ook in wateren wil vissen buiten de eigen hengelsportvereniging, ook op roofvis wil vissen of meer dan één hengel wil gebruiken, is een speciale JeugdVISpas nodig die toestemming verleent voor de zojuist genoemde zaken.

Kleine vis pas

Ten slotte bestaat ook nog de Kleine vis pas. Met deze pas kun je in minder wateren vissen dan met de reguliere vis pas. De toegestane wateren vind je in de 'Kleine Lijst van VISwateren' (welke ook weer te verkrijgen is als boekje en in de VIS planner). Met deze kleine pas heb je toestemming om in de genoemde wateren te vissen met één hengel en slechts met de 'aangewezen aassoorten' (hieronder vallen: insectenlarven zoals maden of nabootsingen hiervan welke maximaal 2,5 cm groot zijn, granen, deeg, brood, zaden, aardappel, kaas, steurkrab en wormen). Dat maakt het dus verboden om te vissen op roofvis met kunstaas of een dood visje. Wanneer je met meer dan één hengel wilt vissen, met ander aas dan de aangewezen aassoorten of in een water dat niet in de kleine lijst staat, heb je al snel een reguliere vis pas nodig. Als houder van de kleine vispas is het ook verboden om vis te doden of vis mee te nemen. Het is dus vereist dat de houder van de kleine vis pas de vis ten alle tijden onbeschadigd weer terug in het water begeleidt. Je mag de vis echter wel tijdelijk bewaren in een leefnet of in een emmer, met uitzondering van paling (deze vis dien je ten alle tijden direct terug in het water te plaatsen). Je kunt de kleine vis pas jaarlijks thuisgestuurd krijgen via Sport Visserij Nederland. Daarnaast is deze te koop bij een aantal van de grotere postkantoren van ons land en via de vis pas website die eerder werd benoemd.

kleine vispas

kleine vispas

Wettelijke hengelsport toestemming

De wettelijke vereiste toestemming om in een bepaald water te vissen bestaat altijd uit de combinatie tussen een pas, eventuele uitbreidingen van toestemmingen en een lijst met toegestane wateren (als boekje of in de VIS planner app). Bij een controle dien je ten alle tijden deze onderdelen bij de hand te hebben om te kunnen aantonen dat je gerechtigd bent om op de betreffende locatie te mogen vissen. Een controle kan uitgevoerd worden door een hengelsportvereniging, een federatie of door de politie of een overige opsporingsambtenaar. Wanneer je zelf verdachte activiteiten ziet bij andere vissers is het altijd goed om dit te melden in het kader van het bestrijden van visstroperij (vissen zonder vergunning). Je kunt de melding doorgeven bij het landelijk meldpunt visstroperij (www.meldvisstroperij.nl).

Visvijvers (betaald)

Naast het water waar je in Nederland kunt vissen wanneer je in het bezit bent van een pas die dit rechtsgeldig maakt, kun je er ook voor kiezen om te gaan vissen bij een van de commerciële visvijvers die Nederland rijk is. Ons land telt ongeveer 40 van zulke commerciële vijvers, waar je tegen betaling een hele dag kunt komen vissen. Dit is tevens een toegankelijke manier om te ontdekken of de hengelsport iets voor je is wanneer je nog nooit hebt gevist. Je koopt dan een dagvergunning (€15 à €20) en kunt op je gemak een hele dag de wereld van het vissen leren kennen. Bij de vijvers heeft over het algemeen iedereen wel beet, waardoor het laagdrempelig is als eerste kennismaking. Deze visvijvers zijn een ontmoetingsplek voor jong en oud en vaak is er ook horecagelegenheid om een dagje vissen helemaal compleet te maken met wat eten en drinken tussendoor of om de vangst te vieren op het eind. De Nederlandse vijvers zijn op te delen in categorieën. Er zijn forelvijvers (waarbij sommige vijvers ook met gigantische regenboogforellen geschikt voor het vliegvissen), karpervijvers en zelfs ook vijvers waar je zeer grote vissen (steur en meerval) kunt komen vangen. Sommige locaties bieden verscheidene vijvers naast elkaar.

betaalde visvijvers

betaalde visvijvers

Hengelsportbeurzen

Dat Nederland actief is in de hengelsport wordt ook weerspiegeld door de grote beurzen die ieder jaar plaatsvinden in ons land waar vele nationale en internationale bezoekers een heel jaar lang naar uit kijken. Hier worden drie van de meest bekende hengelsportbeurzen besproken: Visma, Carp Zwolle en Hengelsport en boten beurs Utrecht.

Visma hengelsport beurs

De Visma beurs die jaarlijks plaatsvindt in Ahoy Rotterdam trekt zo'n 15.000 bezoekers en duurt drie dagen lang. De meest recente editie vond plaats in maart 2019. Er werden al meer dan 50 edities georganiseerd. Hiermee is de Visma beurs de oudste hengelsport beurs van Nederland. Voor ieder soort visser is er veel te beleven. Of je nou een karpervisser, roofvisser, zeevisser of witvisser bent of dat je van vliegvissen je hobby hebt gemaakt, voor iedere categorie vind je een mooi aanbod van producten en kun je inspiratie op doen tijdens de verscheidene interessante demonstraties.

Hengelsport en boten beurs Utrecht

Hengelsport en boten beurs Utrecht vindt jaarlijks plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De volgende editie is 29 november tot en met 1 december 2019 (ook drie dagen lang). Deze beurs mag zich de grootste van Europa noemen op het gebied van hengelsport. Jonge kinderen mogen gratis mee naar binnen. De beurs trekt tussen de 15.000 en 20.000 nationale en internationale bezoekers. De Jaarbeurs is tijdens deze beurs omgetoverd in een walhalla voor de visliefhebber met allerlei activiteiten, demonstraties, shows en goede aanbiedingen van diverse producten. Je vindt er onder andere aparte gedeelten gericht op karpervissen, gedeelten gericht op roofvissen en ook gedeelten gericht op vis boten. Het gedeelte gericht op karpers wordt ook wel 'Carpsquare genoemd'. Hier vind je allerlei stands gericht op karpermaterieel, voerboten en voerproducten. Ook kun je op de beurs een groot gedeelte bezoeken waar aanbieders hun visboten aan de visliefhebber tonen. Zo kun je wanneer je op zoek bent naar een visboot of naar een fishfinder of buitenboordmotor het aanbod met elkaar vergelijken. Naast het gedeelte gericht op karpers en het gedeelte gericht op boten kun je je ook vermaken in een apart gedeelte dat geheel gericht is op het roofvissen. Bekende roofvissers staan hier jaarlijks klaar voor demonstraties en het geven van tips en de grote aanbieders van materiaal laten hun nieuwste producten zien (vaak al behorend tot het nieuwe jaar).

Carp Zwolle

Carp Zwolle is een karperbeurs die al 25 jaar heeft plaatsgevonden. De locatie is zoals de naam al zegt ieder jaar in Zwolle, in de bekende IJsselhallen. In de categorie van karpervissen is het de grootste beurs van Europa. Dit zorgt er ook voor dat er ieder jaar ook een hoop internationale liefhebbers van het karpervissen naar Zwolle afreizen om dit spektakel mee te maken. De editie van 2020 zal plaatsvinden op 31 januari, 1 februari en 2 februari (en dus ook drie dagen lang duren). Tijdens deze jaarlijkse beurs worden demonstraties gegeven, interessante lezingen gegeven, (nieuwe) materialen en gadgets geshowd en kun je advies vragen aan zowel nationale als internationale karperexperts. Ieder jaar zijn er weer mooie aanbiedingen voor karper materiaal. Het exacte programma verschilt per jaar, maar ieder jaar wordt er zorg voor gedragen dat jong en oud zich uren kan vermaken. Er komen jaarlijks ruim 16.000 bezoekers op de karperbeurs af.

carp zwolle

carp zwolle

Hengelsport in de media: VisTV en andere ontwikkelingen

De groeiende populariteit van de hengelsport is niet alleen terug te zien in de grote belangstelling voor hengelsportverenigingen en de aanvraag van de pasjes als vergunningen, maar ook in de media. Er zijn steeds meer artikelen over te vinden en op YouTube showen steeds meer mensen met trots hun gevangen vis. Ook verschijnt er maandelijks een nieuwe nummer van het 'VISblad', waar liefhebbers zich op kunnen abonneren om het maandelijks thuisbezorgd te krijgen (slechts €12.95 per jaar). Hierin vind je de nieuwste ontwikkelingen en reportages over de Nederlandse sportvisserij. Bij sommige hengelsport verenigingen krijg je het abonnement er gratis bij wanneer je een VIS pas aanvraagt. Eind mei en eind oktober krijgt iedereen met een pas een gratis VISblad, onafhankelijk van bij welke hengelsportvereniging je bent aangesloten. Op www.hetvisblad.nl kun je ook de online versie lezen. Daarnaast staat de hengelsport steeds meer in de aandacht in TV-programma's. Hier volgt een opsomming van enkele programma's van de afgelopen jaren waarbij de hengelsport op een levendige wijze vol in de aandacht stond. De afleveringen van deze reeds uitgezonden TV programma's zijn allen online te vinden om eventueel terug te kijken.
  • Studio Vis TV: Studio Vis TV is tot nu toe het enige Nederlandse praatprogramma dat gemaakt is gericht op de sportvisserij. In de vier uitgebrachte seizoenen wordt aandacht besteed aan nieuws en verhalen met betrekking tot de hengelsport samen met genodigde gasten die zich bezighouden met de hengelsport.
  • Big Fish Klaas: Het programma Big Fish Klaas bevat zes afleveringen en laat zien hoe Klaas van der Eerden samen met BN'ers die ook visliefhebbers zijn goede internationale visplekken opzoekt. Het is een programma dat werd uitgezonden bij de AVROTROS. In de afleveringen gaat hij met Quintis Ristie in Costa Rica op zoek naar roosterfish, in Kaapverdië met Mr. Polska draait het om de haai en de wahoo, in IJsland heeft hij het met Douwe Bob gemunt op kabbeljauw, in Canada is het samen met Roue Verveer tijd voor de steur vissen, met Jeroen van der Boom betreft het de heilbot in Noorwegen en met Jan Versteegh reist hij af naar Zweden voor de snoek.
  • VIS TV: VIStv is het bekendste TV programma met betrekking tot de hengelsport. Vanaf 2008 is ieder jaar een nieuw seizoen verschenen. Het gepassioneerde duo Ed Stoop en Marco Kraal zette zich jaren lang samen in voor mooie beelden in dit programma. Echter is het sinds 2019 enkel nog in handen van Marco Krawal, die elke aflevering wordt bijgestaan door weer een andere fanatieke visliefhebber. Ook werd in 2019 Vis TV XL uitgezonden, waarin Marco Kraal, Daniël Wijers en anderen opnieuw urenlang kijkplezier boden door het behandelen van tips en technieken in de hengelsport, maar ook door aandacht te schenken aan andere initiatieven of thema's die direct of indirect aan de hengelsport zijn gelinkt.
  • Nickelodeon Bart leert vissen: In 2017 en 2018 werden op de kinderzender Nickelodeon twee seizoenen uitgezonden van 'Bart leert vissen'. In dit programma heeft de jonge bekende sportvisser Boaz een hoofdrol. Deze jongen is er al vroeg bij en laat op zijn YouTube kanaal zien dat een goede sportvisser zijn niets met leeftijd te maken hoeft te hebben. In het programma 'Bart leert vissen' leert hij in het seizoen van 2017 de Nickelodeon presentator Bart Boonstra de kneepjes van de hengelsport. Het zijn zeer korte uitzendingen van ongeveer 10 minuten. In het opvolgende seizoen van 2018 weet presentator Bart inmiddels aardig hoe hij moet vissen en draait het programma daarom meer om een strijd tussen de twee. Het achterliggende idee van de makers en financiers van dit programma is het benadrukken van de laagdrempeligheid van het beginnen met vissen. De kijker wordt op een speelse manier getoond dat je niet ver van huis hoeft te gaan of over duur vismateriaal hoeft te beschikken om aan de slag te gaan. Vooral de doelgroep van 6 tot 12 jaar wordt hiermee beoogd enthousiast te maken voor de sportvisserij.
  • De VISvrouwen: Het programma VISvrouwen volgt twee fanatieke vrouwelijke vissers: Paula Petiet en Nathalie van den Berg. In de afleveringen laten zij beide zien wat voor hen het sportvissen zo leuk maakt en waarom het zeker niet alleen een sport voor mannen is. Ze hebben allebei duidelijke voorkeuren die vaak haaks op elkaar staan, maar delen samen toch dezelfde grote passie voor de hengelsport. Dat levert hilarische momenten op samen.

Hengelsport winkel

Alles voor de henglsporter vind je bij de hengelsport winkel. Of je nu een beginnende visser of een ervaren visser bent die gewoon even rond wilt kijken of naar iets specifieks op zoek is dan ben je bij een hengelsport winkel aan het juiste adres. In een hengelsport winkel vind je een groot aanbod aan visspullen. In de hengelsport winkel s een breed assortiment voor karpervissen, witvissen, zeevissen en roofvissen. Naast de producten kun je er ook voor advies terecht en vertellen ze je over vissen alle tips en tricks. Heb je advies nodig over het kiezen van de juiste hengel of boilies, zoek je een nieuwe rodpod dan kan je terecht bij de hengelsport winkel.  

Hengelsport materiaal kan bij verscheidene winkels en webshops gekocht worden. Er bestaan speciaalzaken in de hengelsport, die vaak zowel op locatie als via een webshop hun materiaal aanbieden. Ook vind je soms bij de reguliere sportzaken (bijvoorbeeld bij Decathlon) aanbod aan hengelsport spullen. Daarnaast kun je materiaal kopen bij veel dierenspeciaalzaken. Wanneer je op zoek bent naar zee-aas zijn er weer andere speciaalzaken die hierin gespecialiseerd zijn en een specifiek assortiment bieden. Wanneer je de app VISplanner op je telefoon hebt staan, kun je zoals eerder werd vermmeld snel opzoeken waar in jouw buurt hengelsportmateriaal verkocht wordt. Zo kun je ook altijd naast de waterkant kijken wat de dichtstbijzijnde plek is om materiaal te halen wanneer je iets vergeten bent mee te nemen of iets stuk gaat tijdens het vissen. Je kunt je oriënteren via een overzichtskaart van Nederland waarbij je met luchtfoto's of een kaart kunt inzoomen op de gewenste plek. Ook kun je de app de snelste route naar een gekozen winkel laten tonen wanneer je je postcode invoert. In de app wordt met verschillende kleuren icoontjes aangegeven wat voor soort winkel het precies betreft. Lichtblauw staat voor een dierenspeciaalzaak, donkerblauw voor een plek waar ze zee-aas verkopen en groen voor een hengelsport winkel.

Hengelsport Korting tot wel 80% Super Sale